Kako z mBills prihraniti do 74 EUR letno?

05/11/2021

Ali veš, koliko denarja letno nameniš za plačilo bančnih stroškov? Potrošniki plačujemo za vodenje računov, plačilo položnic, pa dvige na bankomatu, tu so še stroški SMS obveščanja o transakcijah in pristopnine k spletnim in mobilnim bankam. Seznam različnih provizij, nadomestil in uporabnin se vsako leto daljša, stroški se kopičijo, seštevek na letni ravni pa lahko preseže znesek, ki ga moraš plačati, da napolniš povprečen rezervoar goriva. A ni nujno, da je tako. Z mBills se lahko marsikateremu strošku izogneš in na letni ravni prihraniš tudi do 74 €. Spodaj preveri, kako lahko prihraniš.

Koliko zares plačujemo za bančne stroške?  

Marca 2021 je Banka Slovenija naredila primerjavo stroškov košaric plačilnih storitev za potrošnike v letu 2020.[i] Primerjali so košarico storitev, ki vključuje mesečno vodenje računa, izdajo in uporabo debetne kartice, uporabo spletne ali mobilne banke, 4 kreditna plačila mesečno, 3 direktne bremenitve mesečno in 3 dvige na bankomatu mesečno.

Razlika med najcenejšo in najdražjo banko v Sloveniji je bila več kot 240 %. Najdražja košarica storitev je potrošnika letno stala 96,24 €, za najcenejšo z 28,08 € letno pa se je izkazala N banka (prej Sberbank), katere bančne račune je mogoče neposredno povezati z mBills.

Vsak od nas ima seveda drugačne potrebe in uporablja drugačen nabor storitev, kot je bil zajet v primerjavi. Kakšni bi bili stroški glede na tvoje potrebe, lahko preveriš v primerjalniku na spletni strani Banke Slovenije, ki ga najdeš tukaj.

Z mBills lahko prihraniš

mBills ti omogoča, da se marsikateremu strošku iz zgornje košarice preprosto izogneš. Začneš lahko že s plačilom položnic. Te lahko z mBills plačuješ povsem brez provizij. Če želiš racionalizirati še stroške za direktne bremenitve se lahko naročiš na prejemanje e-računov v mBills saj tudi za njihovo plačilo ne plačaš nobene provizije. Paket mBills Napredni, ki ti med drugim omogoča pridobitev debetne kartice mBills Mastercard te bo letno stal 19,10 €[ii]. mBills seveda ni bančni račun, vsakdo pa mora imeti vsaj enega. Priporočamo ti izbiro N banke Direkt transakcijskega računa, ki te bo letno stal le 12,00 €.[iii] Bančni računi N Banke seveda niso edini računi, ki jih lahko povežeš z mBill. Pametno denarnico mBills lahko uporabljaš ne glede na to, pri kateri banki imaš odprt bančni račun, prav vsakega pa lahko povežeš z mBills.

Naredili smo preprost izračun, koliko lahko prihraniš s kombinacijo paketa mBills Napredni in bančnega računa N Banke Direkt. V izračunu smo upoštevali enak nabor storitev, kot jih je v primerjavo zajela Banka Slovenije.

Razlika med najcenejšo in najdražjo banko v Sloveniji je bila več kot 240 %.

Če kombinacijo mBills in N Banke primerjamo z najdražjo košarico plačilnih storitev v analizi Banke Slovenije ugotovimo, da lahko posameznik prihrani tudi 37 € letno oziroma do 74 € letno na gospodinjstvo, ki vključuje dva odrasla člana.

Dodatno se lahko izogneš tudi stroškom direktnih bremenitev in dvigov na bankomatu tako, da se naročiš na prejemanje e-računov, gotovino pa izplačaš na Petrolu.

Gotovo plačuješ še veliko več …

V izračunu je upoštevan zelo omejen nabor storitev. Potrošniki običajno plačujemo še za stroške SMS obveščanja, pa izdajo potrdil o plačilu, blokado kartice, spremembo PIN kode in mnoge druge storitve. Pri mBills so vse te storitve povsem brezplačne. V aplikaciji lahko sam in brez dodatnih stroškov nastavljaš limite, blokiraš kartico in spremeniš PIN kodo, za vsako transakcijo prejmeš brezplačno potisno sporočilo na svoj telefon, potrdilo o plačilu ti je na voljo v vsakem trenutku v analitiki transakcij in še mnogo več.

Cena je pomemben dejavnik pri odločitvi za način plačevanja in upravljanja s financami, a nikakor ne edini. Nadvse pomembna je tudi varnost, pa dostopnost storitev, hitrost in priročnost. V MBILLS smo in vedno bomo skrbeli za najboljšo uporabniško izkušnjo in se trudili, da vam, našim uporabnikom, ponujamo le najboljše rešitve.

74 € je 9 mesečna naročnina za Netflix

74 € je tudi 52 skodelic kave v centru Ljubljane. S 74 € lahko plačaš skoraj poln tank goriva in svojo družino odpelješ na izlet. Ali pa vam 74 € pokrije družinsko kosilo na izletu. Prav tako si lahko za ta denar privoščiš nekaj ur overitvenega tečaja nemščine, ki bi ti prišel tako prav v novi službi. Morda pa si privoščiš nove superge, ki te bodo motivirale, da se končno spraviš h gibanju. mBills ti ne omogoča le prihranka denarja, temveč tudi prihranka tvojega časa. S pametnimi rešitvami boš imel svoj denar vedno pod nadzorom, svoj čas pa boš lahko namenil družini, prijateljem in stvarem, ki res štejejo.

mBills. Tvoja edina pametna denarnica.

Viri

[i] Banka Slovenije. (2021). Primerjava stroškov košaric plačilnih storitev za potrošnike – 2020. Dostopno na: https://bankaslovenije.blob.core.windows.net/publication-files/primerjava-stroskov-kosaric-placilnih-storitev-za-potrosnike_2020.pdf

[ii] MBILLS d.o.o. Cenik storitev mBills. (b.l.). Dostopno na: https://www.mbills.si/pogoji-in-cenik/

[iii] Sberbank d.d. Tarifa nadomestil za storitve Sberbank banka d.d., Ljubljana. Št. 15/2021. (2021) Dostopno na: https://www.sberbank.si/docs/default-source/tarife-in-obrestne-mere/cenik-storitev.pdf?sfvrsn=3036a55b_251

*Blog je bil pripravljen novembra 2021. Banka Sberbank po novem posluje pod imenom N banke. Aktualen cenik in pogoje poslovanja preverite na spletni strani banke.

MBILLS nikoli ne počiva! Prijavi se in ne zamudi nobene novosti, ki smo jo pripravili zate.

prijava na e-novice MB