Nasveti za varno uporabo mobilne
aplikacije mBills

1. Skrbite za fizično varnost vašega mobilne naprave

Vedno imejte mobilno napravo pod svojo fizično kontrolo ter ne dovolite, da pride v napačne roke. Mobilna naprava ni izpostavljena samo kraji. Če imajo fizični dostop, lahko hekerji obidejo tudi določene varnostne mehanizme ter po vračilu uporabljajo vašo napravo brez vaše vednosti.

2. Skrbite za redno nadgradnjo in popravke

Vedno namestite zadnje nadgradnje in popravke operacijskega sistema in pomembnih aplikacij na vaši mobilni napravi. Ti pogosto vsebujejo pomembne varnostne dopolnitve.

3. Ne uporabljajte na nezaščitenih mobilnih napravah z neomejenim dostopom (t.i. »jailbraike« ali »root-«)

Uporaba mobilne naprave in operacijskega sistema v nasprotju z navodili proizvajalca in licenčno pogodbo ima hude negativne posledice. Izgubite namreč zaščito, ki skrbi za varno izvajanje mobilnih aplikacij in zagotavlja varnost podatkov v mobilni napravi, ter tako preprečuje, da bi zlonamerna aplikacije nepooblaščeno dostopala do podatkov drugih aplikacij ali operacijskega sistema ter vplivala na njihovo delovanje. Prav tako izgubite garancijo in podporo proizvajalca.

4. Vključite samodejno zaklepanje telefona

Vključite samodejno zaklepanje telefona in nastavitve primerno dolgo in težko uganljivo geslo. Ne uporabljajte istih ali zaporednih številk (npr. 0000 ali 1234), ne uporabljajte svojega datuma rojstva, telefonske številke ali podobnega. Gesla za uporabo telefona ali aplikacije mBills ne povejte nikomur.

5. Ne uporabljajte nepreverjenih brezžičnih (wi-fi) povezav

V nastavitvah telefona izključite možnost samodejne prijave v odprta brezžična omrežja. Uporabljajte samo omrežja, ki jim zaupate in so zaščitena z varnostnim ključem (WPA2, WPA zaščita). Če ste v preteklosti dovolili vklop v nezaščitena omrežja, naročite telefonu, naj jih “pozabi”, da se ne bo več vključeval vanje samodejno.

6. Izključite “Bluetooth”, kadar ga ne uporabljate

Ko ne uporabljate “Bluetooth” povezave, jo izključite in tako preprečite drugim, da vidijo vašo mobilno napravo ali se z njo povežejo.

7. Zaščitite svojo elektronsko pošto

Ker je vaš račun povezan z vašim elektronskim poštnim naslovom, zavarujte svojo e-pošto. Uporabite 2-stopenjsko zaščito (ne samo geslo) in sledite drugim varnostnim navodilom svojega ponudnika elektronske pošte. Ne nasedajte lažnim elektronskim sporočilom. Resnični zaposleni MBILLS od vas v postopkih podpore uporabnikom nikoli ne bodo zahtevali vašega osebnega gesla. O kakršnihkoli zlorabah nas nemudoma obvestite.

8. V primeru izgube ali kraje mobilne naprave ali lažnih sporočil nas takoj obvestite

V primeru izgube ali kraje mobilne naprave takoj blokirajte storitev mBills.si tako, da obvestite MBILLS preko telefona +386 1 2003334 (vsak delavnik med 8 in 16:30 uro) ali preko elektronske pošte na blokada@mbills.si (24 ur dnevno, vse dni v letu). V klicu/elektronskem sporočilu navedite vzrok preklica, številko mobilnega telefona, ime, priimek, naslov, davčno številko in številko bančnega računa. O izgubi ali kraji takoj obvestite tudi svojega mobilnega operaterja.

9. Spremljajte in upoštevajte varnostna navodila

Redno spremljajte in upoštevajte varnostna navodila MBILLS, vaše banke, vašega mobilnega operaterja in proizvajalca vaše mobilne naprave ter slovenske policije ali drugih državnih organov.

NE POZABITE: Varnost vaše mobilne naprave je v največji meri odvisna od vašega varnega in preudarnega ravnanja.

mediji o nas
Tvoj telefon. Tvoja denarnica.
Brezplačno prenesi mBills v manj kot minuti – ker se ti mudi živeti!