Pogosta vprašanja

Splošno o mBills

Kateri tip plačila z mBills je primeren za moje podjetje?

Odprta platforma Petrol Pay je namenjena podjetjem, ki želijo poenostaviti plačevanje sebi in svojim strankam. Spodaj so opisani najbolj pogosti primeri uporabe Petrol Pay platforme. Če niste prepričani, kateri od njih je pravi za vas, nas kontaktirajte na 01 200 33 36 ali preko kontaktnega obrazca na https://www.mbills.si/kontakt.

mBills rešitev za gostince in ostale manjše podjetnike: podjetja s področja gostinstva in storitvenih dejavnosti (npr. BTC City, Kaval group, Gostilna Čad, JB restavracija, Gostinstvo Jezeršek, Hotel Slon, Sputnik, RTC Krvavec, Vodno mesto Atlantis, RTC žičnice Kranjska Gora, Manikira Urban Spa, Aerodim Logatec, 4P fitness club, Conex, Cube Fitness, Harmonija Mengeš in še mnoga druga).

mBills hitra plačila: trgovine, ki imajo na blagajni možnost skeniranja črtnih kod (npr. Kalček ter Petrolovi bencinski servisi).

mBills WEB: spletne trgovine (npr. mojekarte.si, Hood burger, Moja lekarna, ehrana.si, Ministrstvo za javno upravo in mnogi drugi).

mBills IN-APP: mobilne aplikacije (npr. ehrana.si in drugi).

mBills e-računi: podjetja, ki izdajajo mesečne položnice in strankam omogočajo prijavo na e-račun (npr. RTV Slovenija, Petrol, Sintal, Zavarovalnica Triglav, A1, Študentski dom Ljubljana, Adriatic Slovenica, Vzajemna zdravstvena zavarovalnica, SPL, Zasebni vrtec Dobra teta, T2, Wiener Städtische in še mnoga druga).

mBills statične QR kode: podjetja, ki zbirajo donacije, želijo izpostaviti majhno število izdelkov, svoje izdelke ali storitve prodajajo v letakih, katalogih ipd. (npr. AmCham, CEED, Zavod 404, KluBar, deBono.si, OLLO, Tehnozvezdje in druga).

Kako pogosto dobim denar?

Denar lahko prejmete na dnevni, tedenski ali mesečni ravni, odločitev je vaša. Enako velja tudi za specifikacije plačil.

Kako pogosto dobim specifikacije plačil?

Specifikacije plačil lahko prejmete na dnevni, tedenski ali mesečni ravni, odločitev je vaša. Pošljemo vam jih na izbrani e-poštni naslov. Enako velja tudi za prejem denarja.

Hitra plačila

mBills Hitra plačila: Kaj moram narediti, da bodo stranke lahko plačale z mBills?

Da svojim strankam oziroma kupcem omogočite plačilo z mBills je potrebno podpisati pogodbo o sodelovanju z Petrol Pay d.o.o. in povezati vaš blagajniški sistem s platformo mBills. Za dodatne informacije nas lahko kontaktirate na 01 200 33 36 ali preko kontaktnega obrazca na https://www.mbills.si/kontakt.

mBills Hitra plačila: Kako stranka opravi plačilo?

Stranka pokaže črtno kodo v mBills aplikaciji. Zaposleni kodo poskenira. V blagajni se izpiše, da je bilo plačilo uspešno, uporabnik mBills pa prejme potisno obvestilo ter hkrati tudi račun v svojo mobilno denarnico.

mBills Hitra plačila: Katerim podjetjem so namenjena mBills hitra plačila?

Večina podjetij, ki so se odločila za mBills GO, so trgovine, ki imajo na blagajni možnost skeniranja črtnih kod. Dober primer so trgovine Kalček ter Petrolova prodajna mesta. Če se želite prepričati, ali je ta način plačila z mBills pravi za vas, nas kontaktirajte na 01 200 33 36 ali preko kontaktnega obrazca na https://www.mbills.si/kontakt.

Mesečni računi

mBills e-računi: Kaj moram narediti, da bodo stranke lahko plačale z mBills?

Da svojim strankam oziroma kupcem omogočite plačilo z mBills je potrebno podpisati pogodbo o sodelovanju z Petrol Pay d.o.o. Za dodatne informacije nas lahko kontaktirate na 01 200 33 36 ali preko kontaktnega obrazca na https://www.mbills.si/kontakt.

mBills e-računi: Kako stranka opravi plačilo?

Stranka v mBills prejme e-račun vašega podjetja direktno v aplikacijo mBills. E-račun odpre in pregleda ter ga plača z dvema dotikoma zaslona. Aplikacija stranko obvesti ob prejemu e-računa ter pred potekom roka za plačilo.

mBills e-računi: Katerim podjetjem je namenjena možnost posredovanja e-računov v mBills?

mBills e-račun je namenjen podjetjem, ki izdajate mesečne položnice fizičnim osebam in le-tem omogočate prijavo na e-račun.

mBills e-računi: Kako vem, da je stranka plačala mesečni račun?

O uspešnem plačilu vas obvesti vaš obstoječi sistem na enak način kot vas obvesti o vseh ostalih plačilih položnic. Nekatera od njih so: RTV Slovenija, Petrol, Sintal, Zavarovalnica Triglav, A1, Študentski dom Ljubljana, Adriatic Slovenica, Vzajemna zdravstvena zavarovalnica, SPL, Zasebni vrtec Dobra teta, T2, Wiener Städtische in še mnoga druga. Če se želite prepričati, ali je ta način plačila z mBills pravi za vas, nas kontaktirajte na 01 200 33 36 ali preko kontaktnega obrazca na https://www.mbills.si/kontakt.

Slikaj in plačaj

mBills rešitev za gostince in ostale: Kaj moram narediti, da bodo stranke lahko plačale z mBills?

Da svojim strankam oziroma kupcem omogočite plačilo z mBills ne potrebujete nobene dodatne naprave ali programa. Zadostuje QR koda, ki je ponavadi na spodnjem delu izdanega računa, saj je mBills sistem povezan s sistemom davčnih blagajn. Vse, kar potrebujete, je podpisana pogodba o sodelovanju z Petrol Pay d.o.o., ki jo lahko podpišete digitalno v manj kot 1 minuti na povezavi https://www.mbills.si/za-podjetja/. Lahko pa nas kontaktirate na 01 200 33 36 ali preko kontaktnega obrazca na https://www.mbills.si/kontakt.

mBills rešitev za gostince in ostale: Kako stranka opravi plačilo blagajniškega računa?

Stranka blagajniški račun plača tako, da z aplikacijo mBills slika QR kodo na spodnjem delu računa in potrdi plačilo. Račun je plačan takoj, kako preverite, ali je bilo plačilo uspešno, pa si preberite tukaj.

mBills rešitev za gostince in ostale: Katerim podjetjem je namenjena mBills rešitev za plačevanje blagajniških računov?

Večina podjetij, ki so se odločila za mBills, prihaja s področja gostinstva in storitvenih dejavnosti. Nekatera od njih so: BTC City, Kaval group, Gostilna Čad, JB restavracija, Gostinstvo Jezeršek, Hotel Slon, Sputnik, RTC Krvavec, Vodno mesto Atlantis, RTC žičnice Kranjska Gora, Manikira Urban Spa, Aerodim Logatec, 4P fitness club, Conex, Cube Fitness, Harmonija Mengeš in še mnoga druga. Če se želite prepričati, ali je ta način plačila z mBills pravi za vas, nas kontaktirajte na 01 200 33 36 ali preko kontaktnega obrazca na https://www.mbills.si/kontakt.

mBills rešitev za gostince in ostale: Kako preverim ali je bilo plačilo izvedeno?

Uporabniki blagajniških programov, ki so povezani z mBills, imate možnost povezati blagajno v svoji poslovalnici z mBills sistemom, kar vam omogoča preverjanje plačil neposredno v blagajni. Uporabniki ostalih blagajniških programov, pa lahko plačila preverjate v mBills Portalu za pregled transkacij s svojim uporabniškim imenom in geslom (https://cashier.mbills.si) ali na uporabnikovem telefonu (uspešno transakcijo lahko vidite v zavihku Pregled transakcij). Če vas zanima ali je vaš ponudnik blagajniškega programa že povezan z mBills, se lahko obrnete na info@mbills.si. Naši poslovni skrbniki vas bodo z veseljem kontaktirali in se pogovorili o podrobnostih sodelovanja.

mBills WEB (spletna plačila) in mBills IN-APP (plačila v mobilnih aplikacijah): Kaj moram narediti, da bodo stranke lahko plačale z mBills?

Da svojim strankam oziroma kupcem omogočite plačilo z mBills ne potrebujete nobene dodatne naprave ali programa. Vse, kar potrebujete, je podpisana pogodba o sodelovanju z Petrol Pay d.o.o., ki jo lahko podpišete digitalno v manj kot 1 minuti na povezavi https://www.mbills.si/za-podjetja/ ter povezava vaše spletne trgovine s platformo mBills. Za dodatne informacije nas lahko kontaktirate na 01 200 33 36 ali preko kontaktnega obrazca na https://www.mbills.si/kontakt. Tehnične specifikacije, ki jih boste potrebovali za vpeljavo novega načina plačila v spletno trgovino, najdete na http://docs.mbills.apiary.io/#.

mBills WEB (spletna plačila) in mBills IN-APP (plačila v mobilnih aplikacijah): Kako stranka opravi plačilo?

Stranka z mBills aplikacijo slika QR kodo, ki se pokaže ob zaključku nakupa in potrdi plačilo. Spletna trgovina vas samodejno obvesti o novem nakupu.

mBills WEB (spletna plačila) in mBills IN-APP (plačila v mobilnih aplikacijah): Katerim podjetjem je namenjen mBills WEB in katerim mBills IN-APP?

mBills WEB je namenjen spletnim trgovinam. Nekatera od njih so: mojekarte.si, Hood burger, Moja lekarna, ehrana.si, Ministrstvo za javno upravo in mnogi drugi. mBills IN-APP je namenjen podjetjem, ki razvijajo mobilne aplikacije. Primer mobilne aplikacije, ki je že intergrirana z mBills, je ehrana.si. Če se želite prepričati, ali je kateri od teh dveh načinov plačila z mBills pravi za vas, nas kontaktirajte na 01 200 33 36 ali preko kontaktnega obrazca na https://www.mbills.si/kontakt.

mBills statične QR kode: Kaj moram narediti, da bodo stranke lahko plačale z mBills statično QR kodo?

Da svojim strankam oziroma kupcem omogočite plačilo z mBills ne potrebujete nobene dodatne naprave ali programa. Zadostuje QR koda, ki jo ustvarite na posebnem mBills portalu. Vse, kar potrebujete, je podpisana pogodba o sodelovanju z Petrol Pay d.o.o., ki jo lahko podpišete digitalno v manj kot 1 minuti na povezavi https://www.mbills.si/za-podjetja/. Lahko pa nas kontaktirate na 01 200 33 36 ali preko kontaktnega obrazca na https://www.mbills.si/kontakt.

mBills statične QR kode: Kako stranka opravi plačilo?

Stranka z mBills aplikacijo slika Petrol Pay QR kodo, ki je lahko na spletni strani, v e-mailu, na družabnih omrežjih, tiskovinah, plakatih ali kjerkoli drugje.

mBills statične QR kode: Katerim podjetjem je namenjena mBills rešitev plačevanja preko statične QR kode?

mBills QR je namenjen podjetjem, ki zbirajo donacije, želijo izpostaviti majhno število izdelkov, svoje izdelke ali storitve prodajajo v letakih, katalogih ipd. Podjetja lahko z mBills QR spremenijo katerokoli oglasno površino v točko nakupa. Nekatera podjetja, ki že uporabljajo mBills QR so: AmCham, CEED, Zavod 404, KluBar, deBono.si, OLLO, Tehnozvezdje in druga. Če se želite prepričati, ali je ta način plačila z mBills pravi za vas, nas kontaktirajte na 01 200 33 36 ali preko kontaktnega obrazca na https://www.mbills.si/kontakt.

mBills statične QR kode: Kako vem, da je stranka opravila plačilo?

Ko stranka opravi plačilo, samodejno prejmete obvestilo na želeni e-poštni naslov.

Splošno o mBills denarnici

Ali lahko aplikacijo mBills naložim tudi iz trgovine AppGallery?

Seveda, uporabnikom Huawei telefonov je aplikacija mBills.si na voljo tudi v AppGallery.

Ali lahko v mBills prejemam plačo?

V mBills mobilno denarnico trenutno še ne moreš prejemati plače. Uporabna možnost pa je povezava mBills denarnice z bančnim računom, s katerega lahko nato napolniš svoj mBills račun tako, da izbereš možnost “Polni z bančnega računa”, vpišeš želeni znesek polnitve v mBills ter potrdiš prenos. Komitentom Sberbanke pa je na voljo takojšnji prenos sredstev v mBills mobilno denarnico, pa tudi možnost takojšnjega plačevanja z uporabo mBills aplikacije, pri čemer se sredstva črpajo direktno z njihovega Sberbank transakcijskega računa. Na ta način je uporabnikom posredno omogočen dostop do celotne plače z uporabo mBills aplikacije.

Kako posodobim mBills aplikacijo na novo verzijo? Kako prevzemam novo verzijo aplikacije mBills?

Android uporabniki nadgradnjo opravite tako, da vstopite v Play store, poiščete mBills.si aplikacijo in izberete gumb »Posodobi« (»Update«).

iOS uporabniki nadgradnjo opravite tako, da vstopite v App store, poiščete mBills.si aplikacijo in izberete »Update«.

Toplo priporočamo, da na svojem telefonu vključiš samodejno posodabljanje aplikacije mBills.si, saj ti tako ne bo več potrebno skrbeti za ročno posodabljanje le-te.

Ali lahko mBills uporabljam tudi za analitiko osebnih financ (PFM)?

Seveda, znotraj mBills lahko spremljaš tudi analitiko svojih nakupov, ki si jih opravil z mBills aplikacijo ter z mBills Mastercard kartico. Vsako plačilo znotraj mBills lahko kategoriziraš v eno izmed kategorij, ki so na voljo v mBills, in nato spremljaš statistiko svojih odlivov po teh kategorijah v poljubnih časovnih obdobjih ter s tem nadzoruješ svojo potrošnjo. Opisana funkcionalnost ti je na voljo v zavihku Transakcije -> Analitika.

Vsota tvojih prilivov ter odlivov za tekoči mesec pa je izpisana v zavihku »Transakcije«.

Ali mBills omogoča kategoriziranje opravljenih plačil? Je transakcije v mBills mogoče kategorizirati?

Ja, vse transakcije opravljene z mBills aplikacijo ter z mBills Mastercard kartico, lahko kategoriziraš v eno izmed kategorij, ki so na voljo znotraj mBills. Primeri kategorij so recimo trgovina z živili, transport, oblačila in obutev, restavracije in bari,… V zavihku analitika pa lahko nato spremljaš statistiko svojih odlivov po teh kategorijah v poljubnih časovnih obdobjih ter s tem nadzoruješ svojo potrošnjo ter finance. Kategorijo na posamezni transakciji lahko tudi kadarkoli spremeniš.

Na kakšen način lahko v mBills spremljam svojo potrošnjo?

Vse transakcije, ki jih opraviš z mBills aplikacijo ter z mBills Mastercard kartico, lahko kategoriziraš v eno izmed kategorij, ki so na voljo znotraj mBills. Primeri kategorij so recimo trgovina z živili, transport, oblačila in obutev, restavracije in bari,… V zavihku analitika pa lahko nato spremljaš statistiko svojih odlivov po teh kategorijah v poljubnih časovnih obdobjih ter s tem nadzoruješ svojo potrošnjo ter finance. Kategorijo na posamezni transakciji lahko tudi kadarkoli spremeniš.

Vsota tvojih prilivov ter odlivov za tekoči mesec pa je izpisana tudi v zavihku »Transakcije«.

Kako nastavim plačevanje s črtno kodo brez vstopa v aplikacijo (na zaslonu s pripomočki, ang. widget)?

Najprej omogoči plačevanje s črtno kodo brez vstopa v mBills. To storiš na naslednji način:

 1. Odpri mBills in izberi možnost »Nastavitve«.
 2. Pomakni zdrsnik nastavitve »Plačila s črtno kodo brez vstopa v aplikacijo« v desno, da omogočiš plačila s črtno kodo brez vstopa v aplikacijo.

Po želji lahko nastaviš tudi vrednost črtne kode. To pomeni, da je lahko vsota vseh plačil, ki jih boš opravil s to kodo, enaka nastavljeni vrednosti. Ob vsakem vstopu v aplikacijo se koda osveži, kar pomeni, da lahko spet plačuješ do nastavljene vrednosti.

V nastavitvah telefona nato vzpostavi bližnjico do mBills aplikacije oziroma mBills pripomoček (ang. widget), če le-tega še nisi opravil. Več o tej nastavitvi si lahko prebereš v vprašanju »Kako lahko uporabim mBills brez vstopa v aplikacijo?«

Kako lahko uporabim mBills brez neposrednega vstopa v aplikacijo?

V nastavitvah telefona lahko vzpostaviš bližnjico do mBills aplikacije oziroma mBills pripomoček (ang. widget). Ta omogoča prikaz vstopnice za dogodek in opravljanje plačil, vplačil ter izplačil tudi brez neposrednega vstopa v aplikacijo. Seveda so plačila brez vstopa v aplikacijo omogočena samo do vsote, ki jo sam določiš v nastavitvah aplikacije mBills in sistemsko omejena na največ 50,00 EUR.

Bližnjico do mBills oziroma podaljšek mBills aplikacije (ang. widget) si lahko na izpostavljeni zaslon telefona nastaviš ne glede na to, ali si Android ali iOS uporabnik. To storiš v štirih preprostih korakih.

Android uporabniki

 1. Pritisni in zadrži domači zaslon.
 2. Izberi možnost »Pripomočki«.
 3. Poišči aplikacijo mBills.si in jo izberi.
 4. Bližnjico premakni na želeno mesto.

iOS uporabniki

 1. Odpri zaslon s pripomočki (ang. Widgets) (z domačega zaslona s prstom podrsaj v desno).
 2. Izberi »urejanje« (ang. Edit).
 3. Poišči aplikacijo mBills.si in jo izberi (+).
 4. Potrdi svojo izbiro (ang. Done).

Bližnjico do mBills denarnice zdaj najdeš na zaslonu s pripomočki. Z dotikom na »Pokaži več« (ang. Show more) oziroma »Pokaži manj« (ang. Show less) lahko izbiraš način prikaza bližnjic do različnih funkcionalnosti mBills. V nastavitvah znotraj svoje mBills aplikacije lahko omogočiš tudi plačevanje s črtno kodo brez vstopa v aplikacijo. Če te zanima, kako to storiš, poglej odgovor na vprašanje »Kako nastavim plačevanje s črtno kodo brez vstopa v aplikacijo (na zaslonu s pripomočki, ang. widget)?«

Kdaj je plačilo računa z mBills izvedeno?

Odgovor na to vprašanje je še en razlog več, da čimprej pričneš z uporabo mobilne denarnice mBills.

Nakazila drugim uporabnikom, plačila blagajniških računov, spletna plačila ter plačila s QR kodami so izvedena takoj, v realnem času!

Plačila e-računov pa so prav tako opravljena takoj oziroma najkasneje naslednji delovni dan, če je bil račun potrjen po 15. uri. Seveda to velja v primeru, da je v tvoji mobilni denarnici dovolj sredstev. Se ti je pripetilo, da v mobilni denarnici nimaš dovolj sredstev za plačilo računa? Brez panike. Tvoje plačilo e-računa bo v tem primeru opravljeno po dveh delovnih dneh od potrditve plačila, račun pa boš poravnal s svojega bančnega računa.

Kako namestim mBills?

Namestitev aplikacije mBills je brezplačna. Izvedeš jo lahko v le nekaj preprostih korakih.

Uporabniki Android OS mBills prevzamete v Trgovini Google Play.

Uporabnik iOS mBills prevzamete v App Store.

Kdaj lahko začnem uporabljati aplikacijo?

mBills je na voljo vsem! Bančni račun imaš lahko odprt pri katerikoli banki, naročniško razmerje pa sklenjeno pri kateremkoli slovenskem mobilnem operaterju. Aplikacijo si lahko preneš iz Trgovine Play ali App Store kadarkoli in kjerkoli! Kaj sploh še čakaš?

Po prenosu aplikacije le vpišeš nekaj svojih podatkov in že si uporabnik mBills! Plačevati pa lahko začneš takoj, ko si napolniš mobilno denarnico. Polnitev lahko izvedeš z vplačilom gotovine na prodajnih mestih Petrola, z nakazilom ali trajnikom iz tvoje banke, denar pa ti lahko nakaže tudi prijatelj, ki je že uporabnik mBills ali si ga preneseš kar iz svoje kreditne kartice.

Ob registraciji v mBills avtomatsko postaneš osnovni uporabnik, kar s seboj prinaša določene omejitve. Svoj profil lahko kadarkoli nadgradiš, kar ti mogoča dostop do vsega, kar ponuja mBills.

Na katerih pametnih telefonih lahko uporabljam aplikacijo mBills?

mBills je mogoče uporabljati na veliki večini mobilnih telefonov, ki so danes v uporabi. Aplikacijo mBills lahko uporabljaš, če imaš pametni telefon z operacijskim sistemom Android 6.0 ali več oziroma iOS 10.0 ali več.

Kaj mi omogoča mobilna denarnica?

Ti pri bogatem naboru možnosti in funkcionalnosti še ni uspelo odkriti vseh prednosti, ki jih ponuja mBills? mBills temelji na mobilni denarnici, s katero nadomeščamo vsem znano denarnico za gotovino. Tako kot je bilo do sedaj mogoče karkoli kupiti z gotovino, je z mBills mogoče karkoli kupiti z elektronskim denarjem. Uporabnikom mBills omogoča plačevanje blagajniških računov, mesečnih položnic, nakupovanje na spletu, nakazovanje denarja prijateljem, pošiljanje zahtevka za plačilo, naročanje in plačevanje blaga kar s slikanjem QR oznake izdelka, plačevanje na avtomatih in plačevanje z mBills Mastercard kartico. In vse to 24/7/365 v realnem času: hitro, varno, enostavno, ugodno. mBills platforma deluje samostojno, uporabljaš pa jo lahko ne glede na to, pri kateri banki imaš odprt bančni račun ali pri katerem telekomunikacijskem operaterju imaš sklenjeno naročniško razmerje.

Kakšna je razlika med mBills osnovnim in mBills polnim uporabnikom?

Ob registraciji v mBills avtomatsko postaneš osnovni uporabnik, kar s seboj prinaša določene omejitve. Svoj profil lahko kadarkoli nadgradiš tako, da opraviš osebno identifikacijo, kar ti omogoča dostop do vsega, kar ponuja mBills. Poleg plačevanja blagajniških računov, opravljanja spletnih in drugih plačil s slikanjem Petrol Pay QR kode ter plačil v trgovinah, ti nadgradnja omogoča še pridobitev kartice mBills Mastercard, plačevanje mesečnih računov, nakazovanje denarja prijateljem, prijavo na prejem e-računov izdajateljev, polnjenje z bančnega računa, polnjenje mBills denarnice s plačilnimi/kreditnimi karticami ter izplačila gotovine. Osnovni uporabniki mBills lahko mesečno izvedejo transakcije v skupni vrednosti največ 150 EUR, stanje na mobilni denarnici pa ne sme preseči 150 EUR.

Kako nadgradim svoj mBills profil?

Ob registraciji v mBills avtomatsko postaneš osnovni uporabnik, kar s seboj prinaša določene omejitve. Svoj profil lahko kadarkoli nadgradiš, kar ti omogoči dostop do vsega, kar ponuja mBills. Poleg plačevanja mesečnih in blagajniških računov, nakazovanja denarja prijateljem, spletnih plačil, plačil s slikanjem Petrol Pay QR kode ter plačil v trgovinah, ti nadgradnja omogoča še prijavo na prejem e-računov izdajateljev ter polnjenje z bančnega računa. Svoj profil lahko iz osnovnega v polnega nadgradiš kadarkoli, potrebnih je le nekaj dotikov zaslona.

 1. Izberi možnost “Nastavitve”,
 2. izberi »Moj profil«,
 3. izpolni polja,
 4. izberi »Nadgradi«,
 5. potrdi soglasje za povezavo z bančnim računom, v kolikor le-tega želiš povezati z mBills (neobvezno) in
 6. izberi način osebne identifikacije.

Zadnji korak, pri katerem nimaš praktično nobenega dela, je osebna identifikacija. Varnost je in vedno bo najpomembnejša komponenta poslovanja Petrol Pay. V izogib zlorabam preverimo, da si res ti želel povezati mobilno denarnico s svojim bančnim računom. Za dokončanje nadgradnje lahko uporabiš tudi digitalni certifikat ali pa se osebno oglasiš na kateremkoli prodajnem mestu Petrola po Sloveniji. Vzelo ti bo le toliko časa, da pokažeš svoj osebni dokument (veljavno osebno izkaznico ali potni list).

Kje lahko plačujem blagajniške račune?

V Petrol Pay sistem je vključenih že več kot 2000 lokacij, ki si jih lahko ogledaš tukaj ali v svoji mobilni aplikaciji (izberi “Nastavitve” in nato možnost »zemljevid«). Vsak dan se priključujejo nove lokacije, je med njimi že tvoja najljubša?

Kako povežem kartico zvestobe z mBills?

Mobilno denarnico mBills lahko s sistemom zvestobe povežeš na dva načina:

 1. Ob prvem nakupu z mBills v trgovinah, ki imajo svoj sistem zvestobe, pokaži kartico zvestobe. Tvoja mobilna denarnica mBills ter kartica zvestobe se bosta po tvoji potrditvi avtomatsko povezali in ob naslednjih nakupih ti kartice zvestobe ne bo več potrebno imeti s seboj. Kljub temu se ob nakupu avtomatsko upoštevajo ugodnosti, ki jih imaš v sistemu zvestobe, enako pa velja tudi za zbiranje točk.
 2. Kartico zvestobe lahko v aplikacijo mBills dodaš tudi sam. To storiš z naslednjimi koraki:
 • V zavihku kartice izberi Kartice zvestobe.
 • Izberi »DODAJ«
 • Izberi želeno kartico in potrdi svojo izbiro.
 • Slikaj črtno kodo na kartici ali ročno vnesi kodo kartice.

Kartica zvestobe bo tako povezana z mBills in vidna na seznamu vseh kartic.

Kako najhitreje plačam zneske do 50 EUR z mBills aplikacijo?

Plačila do največ 50 EUR z mBills aplikacijo lahko izvedeš kar brez vnosa PIN kode. To omogočiš v naslednjih korakih:

 1. Izberi možnost »NASTAVITVE«.
 2. Premakni drsnik nastavitve “Plačila brez vstopa v aplikacijo” v desno tako, da nastaviš poljubno vsoto.

Od sedaj naprej lahko na zaslonu za vnos PIN kode enostavno izbereš plačilo s črtno kodo ali funkcijo slikaj in plačaj, izbereš »PLAČAJ« ter potrdiš plačilo.

Opisano ne velja za plačila z mBills Mastercard kartico, temveč se nanaša na plačila neposredno z mobilno aplikacijo mBills.

Skupna denarnica

Kako lahko nastavim mBills skupno denarnico, kot vir denarja?

To narediš na svojem domačem zaslonu. Ob mBills logotipu sta na obeh straneh puščici. Tapneš na eno od njiju in že izbiraš med svojimi viri denarja, med katerimi so tudi vse skupne denarnice, katerih član si. S klikom na gumb »POTRDI« izbereš želen vir denarja. Če izbereš skupno denarnico, se bo nato, denar za vse nakupe, ki jih opraviš, trgal direktno it te denarnice, dokler ponovno ne zamenjaš vira denarja.

Kdo vse lahko polni mBills skupno denarnico?

mBills skupno denarnico lahko napolnijo vsi člani.

V koliko skupnih denarnicah sem lahko?

Kot član si lahko v neomejenem številu mBills skupnih denarnic.

Koliko članov je lahko v mBills skupni denarnici?

Maksimalno število članov v mBills skupni denarnici je 10.

Kdo vse lahko porabi denar v mBills skupni denarnici?

Denar v mBills skupni denarnici lahko zapravljajo vsi člani skupne denarnice.

Kdo lahko izbriše mBills skupno denarnico?

mBills skupno denarnico lahko izbriše le administrator. Ko izbereš želeno skupno denarnico na vrhu piše ime in priimek administratorja.

Kje najdem skupne denarnice?

Vse svoje skupne denarnice najdeš pod zavihkom marketplace, skupna denarnica.

Prijatelje me želi dodati v skupno denarnico, vendar me ne najde v svojem imeniku?

Preveri, ali dovoliš, da te drugi uporabniki mBills vidijo. To storiš, tako da:

 1. izbereš zavihkom Nastavitve na svojem domačem zaslonu
 2. še enkrat izbereš Nastavitve
 3. izbereš »Obvestila in zasebnost«
 4. možnost »Dovolim, da me drugi uporabniki vidijo kor mBills uporabnika« mora biti izbrana, in takrat je obarvana modro

Kdo vse lahko uporablja mBills skupne denarnice?

mBills skupna denarnica je na voljo vsem naročnikom mBills paketa Napredni ali Mladi.

Koga vse lahko povabim v mBills skupno denarnico?

V skupno denarnico lahko povabiš kateregakoli mBills polno identificiranega uporabnika, ki ima mBills paket Napredni ali Mladi.

Koliko mBills skupnih denarnic lahko odprem?

Vsak uporabnik je lahko administrator v največ petih mBills skupnih denarnicah.

Cenik uporabe mBills

Kaj je nadomestilo za neaktivnost?

Nadomestilo za neaktivnost se zaračuna mBills uporabnikom, ki imajo v mBills mobilni denarnici dobroimetje in več kot 6 mesecev niso opravili transakcije z mBills denarnico (plačilo na prodajnem mestu z aplikacijo, nakazilo prijatelju, plačilo položnice itd.) ali kartico mBills Mastercard oz. drugače rečeno, plačila. Upoštevajo se vse transakcije, ki predstavljajo odliv. Nadomestilo se zaračuna mesečno glede na stanje v mBills denarnici in se odšteje od uporabnikovega dobroimetja – 1 % od zneska, min. 2 €, max. 50 €. Vsak prvi dan v mesecu se preveri za šest mesecev nazaj ali je bilo plačilo opravljeno.

Kakšni so stroški uporabe mBills?

Dokazano je cena ena izmed velikih prednosti mBills – plačevanje položnic in e-računov, nakazovanje denarja prijateljem, plačila blagajniških računov, spletna plačila, plačila s slikanje Petrol Pay QR kode ter plačila v trgovinah so povsem brez provizije. Podroben cenik si lahko ogledaš tukaj.

Koliko stane plačilo e-računa?

Plačilo e-računa iz mobilne denarnice je brezplačno. Celoten cenik si lahko ogledaš tukaj, vse lokacije, kjer lahko plačuješ s mBills pa tukaj.

Koliko stane plačilo blagajniškega računa?

Plačilo blagajniškega računa je brezplačno. Celoten cenik si lahko ogledaš tukaj, vse lokacije, kjer lahko plačuješ s mBills pa tukaj.

Koliko stane nakazilo prijatelju?

Nakazilo prijatelju je brezplačno. Celoten cenik si lahko ogledaš tukaj, vse lokacije, kjer lahko plačuješ s mBills pa tukaj.

Koliko stane spletno plačilo?

Spletno plačilo je brezplačno. Celoten cenik si lahko ogledaš tukaj, vse lokacije, kjer lahko plačuješ s mBills pa tukaj.

Koliko stane plačilo s slikanjem mBills QR kode?

Plačilo s slikanjem QR kode je brezplačno. Celoten cenik si lahko ogledaš tukaj, vse lokacije, kjer lahko plačuješ s mBills pa tukaj.

Paketi

Obračunsko obdobje za paket in kako to vpliva na brezplačne dvige in pologe gotovine?

Znotraj tvojega mesečnega obračunskega obdobja paketa imaš možnost pologa/dviga gotovine na Petrolovih bencinskih servisih do vklj. 500 EUR brez provizije.

Tvoje obračunsko obdobje se začne na dan, ko se tvoj paket Napredni/Mladi uspešno obračuna. Na primer, če se tvoja naročnina 1,99/1,49 uspešno obračuna 13. v mesecu, tvoj paket velja do 13. v naslednjem mesecu, kot na primer: od 13.1. do 13.2.

V kolikor si naročnino na paket plačal za celo leto (19,10eur/ 14,30 eur) se za začetek tvojega obračunskega obdobja šteje dan, ko si uspešno poravnal naročnino za letni paket Napredni/Mladi. Letna naročnina za paket je poravnana na primer 13.1.2022 in velja do 13.1.2023, za polog/dvig gotovine pa se upošteva mesečno obračunsko obdobje. Torej v tem primeru od 13. do 13 v mesecu.

Obračun se pri nas zažene trikrat dnevno, okoli 10. ure, okoli 14. ure in okoli 18. ure. Na tvoj obračunski dan se ponastavi tvoj števec za polog/dvig gotovine na Petrolu.

mBills nasvet: svetujemo ti, da pred pologom in izplačilom gotovine v aplikaciji preveriš, koliko gotovine še lahko vplačaš/izplačaš brez provizije v okviru tvojega paketa. Natančen podatek najdeš pod zavihkom NASTAVITVE:

 • »Moj Profil« – tu lahko vidiš, kdaj bo tvoj naslednji obračun paketa.
 • »Moj Profil« in »Vplačilo, izplačilo gotovine« – tu lahko preveriš, koliko gotovine si že vplačal in izplačal v tvojem trenutnem obračunskem obdobju.

Kaj je mBills paket?

mBills paket je nabor posameznih storitev mBills, ki so na voljo mBills uporabnikom. Na ta način lahko izbereš in plačuješ le za storitve, ki jih uporabljaš in se tako izogneš nepotrebnim bančnim stroškom. Na voljo so ti naslednji paketi.

 • Paket mBills Enostavni je brezplačen paket, ki vključuje velik nabor storitev, kot so plačevanje položnic in e-računov brez provizij, brezplačna nakazila na telefonsko številko in brezplačna plačila na prodajnih mestih, ki ti omogočajo, da se z mBills še pobliže spoznaš. Druge storitve niso vključene v paket in se zaračunajo po standardnem ceniku storitev.
 • Paket mBills Napredni vsebuje vse storitve paketa mBills Enostavni, poleg tega pa še brezplačno naročilo in uporabo kartice mBills Mastercard, brezplačna vplačila in izplačila gotovine na Petrol prodajnih mestih do vključno 500 € mesečno in kar 10 šparovčkov. Paket je plačljiv, ceno pa lahko preveriš tukaj.
 • Paket mBills Mladi je zelo podoben paketu mBills Napredni, saj vsebuje enak nabor storitev. Namenjen je mladim do dopolnjenega 26. Leta, ceno pa najdeš tukaj.

Več o paketih in njihovi vsebini si lahko prebereš tukaj.

Kakšne so prednosti paketa Napredni ali Mladi?

Prednosti paketov mBills Napredni in mBills Mladi so številne, med njimi naročilo in uporaba kartice mBills Mastercard. Svojo kartico mBills Mastercard lahko dodaš tudi v pametne ure Garmin ali Fitbit in plačuješ z Garmin Pay ali Fitbit Pay in pa v vse naprave, ki podpirajo Apple Pay. S svojo kartico kadarkoli enostavno upravljaš v mobilni denarnici mBills in tako v trenutku spreminjaš svoje limite, omogočaš plačila izven EU, blokiraš kartico in pogledaš ali spremeniš PIN kodo. Za enostavna spletna plačila lahko podatke s svoje kartice kadarkoli najdeš tudi v mBills denarnici. Imetniki paketa mBills Napredni ali mBills Mladi lahko naročijo tudi kartico mBills Mastercard Mini za otroke do 18. leta. Poleg tega lahko imetniki paketov mBills Napredni in mBills Mladi brezplačno vplačujejo in izplačujejo gotovino do vključno 500 € mesečno in uporabljajo kar 10 različnih mbills Šparovčkov. Prednosti paketov bomo nenehno dopolnjevali z novimi funkcionalnostmi in storitvami.

Kako spremenim svoj paket?

Svoj paket spremeniš v mBills aplikaciji. Izberi zavihek »nastavitve« in možnost »Moj profil«. V zgornjem delu svojega profila najdeš informacije o trenutno izbranem paketu in datumu začetka naslednjega obračunskega obdobja. S klikom na »Več o paketih« dostopaš do okna za primerjavo in urejanje izbranega paketa.

Kako plačam za svoj mBills paket?

Mesečni strošek mBills paketa plačaš ob sklenitvi paketa za vnaprej, naročnina pa ti velja do konca istega dneva v naslednjem mesecu (ali zadnjega dneva v mesecu, če to ni možno). Če želiš svoj paket mBills Enostavni nadgraditi v paket mBills Mladi ali mBills Napredni lahko spremembo urediš takoj, prehod v obratni smeri pa je mogoč po koncu obračunskega obdobja.

Mesečni strošek mBills paketa plačaš neposredno iz stanja v svoji mBills denarnici.

Naročnino plačaš iz stanja v svoji mBills denarnici. V kolikor v njej nimaš dovolj sredstev, dva dneva pred predvidenim obračunom prejmeš potisno sporočilo, s katerim te na to opozorimo.

Kaj se zgodi, če na dan zaračunavanja v mBills nimam dovolj sredstev?

Če na dan obračuna mesečnega stroška v tvoji mBills denarnici nimaš dovolj sredstev, bomo storitve v plačljivem paketu začasno onemogočili. Ob tem prejmeš potisno sporočilo, ki te opozori, da čim prej napolniš svojo mBills denarnico. Takoj ko bo v tvoji mBills denarnici dovolj sredstev in bo plačilo paketa uspešno opravljeno, bodo paketne storitve spet omogočene.

Če v svoji mBilld denarnici ne boš imel dovolj sredstev več kot mesec dni, bo tvoja kartica mBills Mastercard trajno blokirana.

Kako prekličem naročnino na paket?

V primeru, da si ne želiš plačljivih paketov mBills Napredni, ali mBills Mladi, lahko svojo naročnino seveda prekličeš. Opozoriti pa te želimo, da s tem izgubiš možnost uporabe drugih brezplačnih storitev, ki so na voljo v omenjenih paketih, npr. uporabe kartice mBills Mastercard ali brezplačnih vplačil in izplačil gotovine na Petrolu do 500 € mesečno. Preklic naročnine opraviš s spremembo paketa. Svoj paket spremeniš v mBills aplikaciji. Izberi zavihek »Nastavitve« in možnost »Moj profil«. V zgornjem delu svojega profila najdeš informacije o trenutno izbranem paketu in datumu začetka naslednjega obračunskega obdobja. S klikom na »Več o paketih« dostopaš do okna za primerjavo in urejanje izbranega paketa.

Izbrani paket plačaš in lahko uporabljaš do konca obračunskega obdobja.

Kartica mBills Mastercard®

Koliko storitev mBills Mini lahko uporabljam?

Vsak starš lahko ustvari največ pet podrejenih profilov mBills Mini ter posledično naroči največ pet kartic mBills Mastercard Mini.

Kje lahko spremljam otrokove kartične transakcije in stanje v mBills?

Transakcije v otrokovi mBills denarnici lahko spremljaš v svoji mBills denarnici v zavihku Transakcije. Stanje otrokove mBills denarnice in podatke lahko vedno preveriš tudi v Nastavitvah / Podrejeni profili.

Kje in kako določim limite otrokovi kartici?

Na kartici mBills Mastercard Mini lahko spremeniš limite v svoji mBills denarnici, in sicer v zavihku Kartice. Podrsaj desno na profil otrokove kartice in na posameznih limitih (dnevni limit, spletna plačila in dvig na bankomatu) izberi ikono svinčnik. Poljubno določi največji limit v posamezni kategoriji na otroški kartici. Otrok bo lahko limit v svoji denarnici še znižal, ne more pa ga povečati. Limite lahko določiš le za kartična plačila z mBills Mastercard Mini, ne pa tudi za plačila z mobilno denarnico mBills, ki jih določajo Splošni pogoji o uporabi mBills Mini. 

Ali je možen vpogled v stanje mBills denarnice na bankomatu?

Da, dobroimetje svoje mBills denarnice lahko preveriš tudi na bankomatu s kartico mBills Mastercard.

Ali lahko kartico mBills Mastercard povežem s PayPal?

Če želite svojo kartico mBills Mastercard povezati s PayPal računom in jo koristiti za spletne nakupe, lahko to kadarkoli storite neposredno v svojem PayPal profilu.

Zakaj imam neporavnane obveznosti v mBills denarnici?

Pri plačevanju s kartico in telefonom se pred odobritvijo transakcije vedno preveri stanje v denarnici uporabnika. Včasih pa se zgodi, da se zaradi tehničnih razlogov ali pa specifik določenih vrst transakcij (npr. t.i. off-line transakcij, ki jih trgovec lahko sprocesira brez predhodne avtorizacije) predhodna avtorizacija ne more izvesti ali pa pride do spremembe zneska predhodno avtorizirane transakcije zaradi tečajnih razlik ipd. Vsako sprocesirano transakcijo s strani trgovca smo dožni sprejeti in jo prikazati v uporabnikovi denarnici.

Če uporabnik v denarnici nima dovolj sredstev, lahko pride do neporavnanih obveznosti zaradi nezadostnega stanja v mBills denarnici.

Transakcije navedene na seznamu predstavljajo vaše neporavnane obveznosti, ki jih je potrebno takoj poravnati. Za nadaljnjo nemoteno uporabo mBills denarnice in kartice Mastercard® si je potrebno čim prej napolniti denarnico.

Opravil sem nakup v tuji valuti, znesek nakupa pa se je kasneje povečal. Zakaj?

Šlo je za nakup v tuji valuti, kar pomeni, da je bil ob avtorizaciji tovrstnega nakupa uporabljen tečaj, ki je veljal na dan avtorizacije in tvoja mBills mobilna denarnica je bila bremenjena za ta znesek. Vendar to ni končen znesek, ki si ga dolžan poravnati. Končni znesek pošlje trgovec preko Mastercard sheme šele čez nekaj dni ali celo tednov. V primeru plačil v tuji valuti skoraj vedno pride do spremembe menjalnega tečaja, včasih v plus, drugič v minus, odvisno od razmer na forex trgu. Končni znesek je obračunan v valuti EUR običajno nekaj dni za avtorizacijo.
Podrobnosti in specifike uporabe mBills Mastercard kartice so navedene v 4. poglavju splošnih pogojev; o transakcijah v tuji valuti govori specifično točka 4.4. mBills samovoljno ne trga denarja iz uporabniških mobilnih denarnic, so pa uporabniki obvezani poravnati svoje obveznosti v celoti.

Na kaj vse moram biti pozoren pri plačevanju rezervacij in naročnin/članarin (t.i. ponavljajoče transakcije)?

Kadar plačilno kartico uporabljaš za rezervacijo ali plačilo hotelskih, rent a car ali drugih storitev, se predhodno seznani s pogoji rezervacije, še posebej to velja za pogoje odpovedi rezervacije oziroma morebitne naknadne plačljive storitve, ki niso zajete v ceni storitve. Pri rezervaciji bodi pozoren tudi na to, da rezervacija zasede razpoložljiva sredstva v mobilni denarnici mBills. V primeru odpovedi rezervacije razpoložljiva sredstva na plačilni kartici ne bodo sproščena istočasno. 

Nekateri ponudniki storitev omogočajo naročanje na njihove storitve. Plačilo članarine/naročnine omogočajo tudi s plačilno kartico, kar se izvede s t.i. ponavljajočimi oziroma “recurring” transakcijami.  

V takem primeru uporabnik plačilne kartice le prvič sam izvede in potrdi plačilno transakcijo (običajno za nek nizek znesek transakcije), vse nadaljnje transakcije pa ponudnik storitve kreira sam in jih posreduje izdajatelju kartice za bremenitev uporabnikovega računa brez da bi bila za to potrebna dodatna potrditev s strani uporabnika plačilne kartice.  

Bodi pozoren preden se prijaviš in potrdiš prijavo na storitev, skrbno preberi splošne pogoje ponudnika in vedno preveri višino članarine/naročnine na storitev, ki jo bo v nadaljevanju preko tvoje plačilne kartice zaračunaval ponudnik. 

Če si prepričan, da se na zaračunano storitev nikoli nisi prijavil, nemudoma blokiraj svojo mBills Mastercard kartico neposredno v mBills aplikaciji ter o zadevi obvesti podjetje mBills. Obvezno kontaktiraj trgovca, ki je poslal bremenitev, in zahtevaj preklic naročnine ter podatke o uporabniškem računu oziroma prijavi, ki je v sistemu ponudnika povezana s tvojo plačilno kartico. 

Na kaj moram biti pozoren pri plačilu s kartico na prodajnem mestu v tujini?

Če na POS terminalu za plačilo blaga ali storitev izbereš možnost plačila v lokalni valuti, se bo preračun v evre izvedel po tečaju mednarodnih kartičnih sistemov. V primeru, da boš izbral možnost plačila s konverzijo, bo preračun izveden po tečaju lokalne banke – lastnice prodajnega mesta. Svetujemo torej enako kot pri dvigu gotovine na bankomatu in sicer, izbiro plačila v lokalni valuti (brez konverzije). 

Na kaj moram biti pozoren pri dvigu tuje valute na bankomatih v tujini?

Pred potrditvijo transakcije na bankomatu vedno skrbno preberi vsa obvestila in navodila, ki se prikažejo na bankomatu. Če bankomat ne ponuja jezika, ki ga poznaš, ga ne uporabi. 

Bankomat v tujini pred dvigom gotovine lahko ponudi dve možnosti in sicer dvig s konverzijo ali dvig gotovine v lokalni valuti. V primeru, da izbereš dvig s konverzijo, bo pri preračunu v evre uporabljen tečaj lokalne banke, ki je lastnica bankomata. V primeru, da izbereš dvig v lokalni valuti, bo preračun v evre izveden po tečajih mednarodnih kartičnih sistemov, ki so ugodnejši kot tečaji lokalnih bank. Zato imetnikom kartic svetujemo, da izberete dvig v lokalni valuti brez konverzije. 

Določeni bankomati lahko zahtevajo plačilo dodatnih stroškov, ki jih zaračuna banka lastnica bankomata in izdajatelj na njih nima vpliva. Obvestilo o višini teh stroškov se mora pred potrditvijo transakcije obvezno izpisati na ekranu bankomata. Če se ne strinjaš z dodatnimi stroški, prekini transakcijo in poišči drug bankomat. 

 

Sprememba naslova za pošiljanje kartice.

Kartica mBills Mastercard bo poslana na stalni naslov uporabnika po navadni pošti. V kolikor se tvoj pravilni stalni nalsov razlikuje od naslova, ki ga imaš navedenega v mBills, kontaktiraj info@mbills.si in oddaj zahtevek za spremembo stalnega naslova. 

Sprememba naslova pošiljanja kartice zatem ko je bila kartica že uspešno naročena, žal, ni možna. Za naročilo kartice se vedno upošteva stalni naslov, ki je vpisan v sistemu mBills.  

 

S transakcijo se ne strinjam oz. je nisem opravil jaz ali pa ni bila izvedena pravilno.

Vse reklamacije transakcij s karticami se rešujejo preko pisne prijave kontaktnemu centru mBills na naslov info@mbills.si. 

Uporabnik mora v primeru reklamacije podati čimveč informacij glede težave ter vse podrobnosti o transakciji: 

 • Datum transakcije. 
 • Znesek transakcije. 
 • Prodajno mesto ali lokacija bankomata.
 • Vrsta transakcije (bankomat, POS, splet).
 • Opis težave (čimbolj podroben opis, ekranske slike, potrdilo, besedilo, ki se je izpisalo na POS terminalu/ekranu…). 
 • Če je bila spletna transakcija uspešna in je problem v dostavi blaga/storitve mora uporabnik najprej kontaktirati trgovca in poskušati sam urediti z njim ter nam posredovati dokazila, v primeru da zadeve ni mogel urediti direktno s trgovcem.  

Bankomat mi je zadržal kartico. Kaj naj naredim?

Kadar uporabnik preseže dovoljeno število napačnih uporab osebne številke PIN, bankomat zadrži kartico.  Bankomat lahko zadrži kartico tudi v primeru tehničnih težav na bankomatu. 

V takem primeru je najbolje, da kontaktiraš vzdrževalca bankomata, čigar številka je navedena na napravi. Priporočamo tudi, da kontaktiraš našo pomoč uporabnikom in podaš čim več informacij o dogodku in lokaciji bankomata. 

Nisem prejel enkratnega gesla (OTP), ki ga potrebujem za spletni nakup. Kaj lahko storim?

Svetujemo, da najprej preveriš svojo telefonsko številko, ki si jo navedel ob registraciji v aplikacijo mBills. Pomembno je, da ima sistem mBills zavedeno to številko na svoji strani. 

Ker je pri pošiljanju SMS sporočil vpletenih več ponudnikov in tehničnih rešitev v verigi, lahko pride tudi do tehničnih težav; včasih je SMS sporočilo poslano z zamikomLahko prihaja tudi do tehnične težave pri dostavi SMS na strani mobilnega operaterja in dejansko SMS ni dostavljen.

V vsakem primeru ti toplo priporočamo, da poskusiš plačilo opraviti ponovno. 

 

Zakaj je bila transakcija z mBills Mastercard kartico zavrnjena ali neuspešna?

Različnih razlogov za zavrnitev transakcije je kar nekaj. Spodaj smo pripravili seznam, ki ti bo v pomoč. Najprej preveri:

 1. aktivacijo svoje kartice,
 2. stanje v svoji mobilni denarnici, 
 3. nastavitve limitov v aplikaciji mBills, 
 4. omejitve uporabe mBills Mastercard kartice, ki so navedene v splošnih pogojih,
 5. morebitno blokado kartice v zavihku “Kartice” znotraj mBills.
 6. Možno je tudi, da je bila transakcija zavrnjena, ker trgovec procesira transakcijo na način, ki ga mBills Mastrecard kartica trenutno ne dovoljuje. Tak primer nedovoljenih transakcij je nakazilo z mBills Mastercard kartice na Revolut.

V kolikor nič od zgoraj naštetega ni v pomoč pri reševanju težave, se obrni na info@mbills.si ter pri tem navedi čim več podatkov o transakciji in podrobno opiši težavo.

Ob poskusu plačila z mBills Mastercard kartico sem večkrat napačno vpisal PIN kodo in s tem onemogočil svojo kartico. Kaj lahko storim?

Če ste prevečkrat napačno vnesli PIN kodo lahko kartico odblokirate na bankomatu. Preprosto izberite možnost deblokade kartice na bankomatu in uživajte v nadaljnji uporabi.

 

Moja mBills Mastercard kartica ne deluje. Kaj lahko storim?

Po prejemu kartice moraš najprej posodobiti mBills aplikacijo in nato aktivirati novo kartico vi mBills aplikaciji. To storiš z vpisom zadnjih štirih številk kartice v temu namenjeno polje v zavihku “Kartice”.

Prva transakcija s kartico na fizičnem prodajnem mestu ali bankomatu mora biti izvedena stično, z vstavitvijo kartice v POS terminal, ter z vpisom PIN kode, da se aktivira antena za brezstično poslovanje.

V kolikor kartica kljub temu ne deluje, preveri tudi nastavitve limitov v aplikaciji ter stanje na svojem mBills računu, ki mora biti zadostno za plačilo računa.

Možnosti za zavrnitev nakupa so seveda tudi številne druge. Morda prihaja do težav na trgovčevi stran ali pa si morda presegel dnevno/mesečno omejitev dovoljenih nakupov z Mastercard kartico. Morda poskušaš opraviti nakup, ki z mBills Mastercard kartico ni dovoljen. Kartice namreč ni dovoljeno uporabljati za igre na srečo in zabavo za odrasle. Vse omejitve uporabe mBills Mastercard kartice, vključno z dnevnimi ter mesečnimi limiti nakupov, so zapisane v splošnih pogojih uporabe Mastercard kartice, ki so na voljo na povezavi https://www.mbills.si/uploads/splosni-pogoji-mastercard.pdf

Želim naročiti mBills Mastercard kartico, vendar mi poskus naročila ne uspe. Kaj lahko storim?

Najprej se prepričaj ali si uspešno opravil osebno identifikacijo, kajti ta je pogoj za naročilo kartice. Pogoj za naročilo je tudi starost 18 let ali več. Preveri tudi, da imaš na svoji napravi nameščeno zadnjo različico mBills aplikacije ter slednjo po potrebi posodobi.

V kolikor kljub upoštevanju zgoraj našteteih pogojev kartice ne moreš naročiti, se obrni na info@mbills.si, svojemu sporočilu pa priloži tudi posnetek zaslona napake, ki se pojavlja ob poskusu naročila kartice.

Blokada kartice ob kraji ali izgubi

Uporabnik lahko kadarkoli sam blokira kartico mBills Mastercard preko mBills aplikacije, v zavihku “Kartice”. 

V primeru izgube ali kraje je nujno, da svojo kartico čimprej blokiraš in o zadevi obvestiš  kontaktni center mBills, ki ti bo svetoval tudi glede nadaljnjih korakov.

Kje lahko vidim plačila opravljena s kartico mBills Mastercard (promet po kartici)?

Uporabniki mBills Mastercard kartice vsa plačila vidite neposredno v svoji aplikaciji mBills, v zavihku transakcije. 

Kako poravnam porabo po kartici?

Za porabo z debetno kartico mBills Mastercard se neposredno po izvedeni transakciji v mobilni denarnici mBills zabeleži avtorizacija. To pomeni, da se dobroimetje v tvoji mobilni denarnici takoj zniža za znesek nakupa.

Kako visoke zneske je mogoče plačevati brezstično?

Brezstično plačevanje brez osebne številke (PIN) je namenjeno nakupu manjših vrednosti in velja le za plačevanje na prodajnih mestihPri brezstičnem plačevanju nakupov do vključno 25 EUR v Sloveniji ni potreben vnos PIN kode (mejni znesek je določen za vsako posamezno državo ali celo glede na lastnika prodajnega mesta). 

Nakupe nad 25 EUR je ravno tako mogoče plačevati brezstično, vendar je v tem primeru potreben tudi vnos PIN kode kartice.

Kako aktiviram brezstično funkcionalnost na kartici?

Prva uporaba kartice na prodajnem mestu mora biti stična, kar pomeni, da je potrebno kartico ne glede na višino zneska vstaviti v režo kateregakoli POS terminala ali bankomata in transakcijo potrditi z vnosom osebne številke (PIN). Z izvedbo stične transakcije se aktivira čip znotraj kartice, ki omogoča brezstično plačevanje. Nadaljnja uporaba kartice je lahko brezstična. 

Kakšni so limiti pri uporabi mBills plačilne kartice?

Uporabniki mBills Mastercard kartice si lahko nastavijo svoje lastne limite za plačevanje s kartico direktno v mobilni aplikaciji mBills, določene omejitve pa so iz varnostnih razlogov in pravil mednarodne kartične sheme Mastarcard nastavljene neposredno na avtorizacijskem sistemu izdajatelja. Slednje so  navedene v splošnih pogojih uporabe mBills Mastercard kartice.

Ali lahko dobim dodatne kartice za pooblaščene osebe?

Aplikacija mBills zaenkrat ne omogoča dodajanja pooblaščenih oseb, zato izdaja dodatnih kartic vezanih na isto mobilno denarnico ni možna.

Kdaj bom prejel svojo mBills Mastercard kartico?

Kartico boš prejel po pošti na svoj stalni naslov najkasneje v 10 delovnih dneh od datuma oddaje naročila. Naročilo kartice takoj sproži postopek izdelave kartice, točnega datuma dostave pa žal ne moremo določiti, saj je ta odvisen od urnika dostavljanja pošiljk poštne službe. 

Kdo lahko pridobi mBills Mastercard kartico?

Kartico lahko naroči le polno avtenticiran uporabnik mBills, ki je starejši od 18 let.  Kartico lahko naroči preko aplikacije mBills. 

Ali je kartico mBills Mastercard mogoče uporabiti za plačevanje s Samsung pay?

Z mBills Mastercard kartico tovrstno plačevanje zaenkrat še ni na voljo. Raziskujemo pa možnosti podprtja tovrstnega plačevanja.

Ali je kartico mBills Mastercard mogoče uporabiti za plačevanje z Apple pay?

Lahko. Kartica mBills Mastercard od 2. 12. 2020 omogoča tudi plačevanje preko storitve Apple Pay.

Ali je možno plačati z NFC na telefonu z uporabo mBills Mastercard kartice?

Z mBills Mastercard kartico tovrstno plačevanje zaenkrat še ni na voljo. Raziskujemo pa možnosti podprtja tovrstnega plačevanja z našim kartičnim procesorjem.

Kaj je EMV 3D secure?

EMV 3D secure je protokol za preverjanje avtentikacije, ki se nanaša na SPLETNE nakupe s kartico pri tistih trgovcih, ki zahtevajo to vrsto avtentikacije (ne pri vseh).

Ker mBills Mastercard kartica podpira ta tip avtentikacije, je treba za uspešen kartični nakup vnesti tudi SMS OTP geslo, kadar trgovec to zahteva. Slednjega uporabnik mBills prejme v SMS sporočilu, na telefonsko številko, s katero je registriran v mBills.  V SMS sporočilu so navedeni naslednji podatki:

 • Znesek transakcije,
 • Naziv trgovca,
 • OTP (enkratno 6-mestno geslo).

Uporabniku se na spletu odpre novo okno, kjer je zahtevan vnos tega enkratnega 6-mestnega gesla. Uporabnik tega vnese v polje »Geslo« in izbere »Potrdi«. Protokol na ta način prispeva k temu, da so kartični nakupi uporabnikov mBills Mastercard kartice še varnejši.

Ali mBills Mastercard kartica podpira 3D secure?

Ja, mBills Mastercard kartica podpira tako imenovani EMV 3D secure. V praksi to pomeni, da pri spletnih nakupih pri tistih trgovcih, ki zahtevajo to vrsto avtentikacije (ne pri vseh), prejmeš SMS s 6-mestno kodo. Le-to moraš vpisati v novo okno, kjer je zahtevan vnos tega enkratnega 6-mestnega gesla. Tega vneseš v polje »Geslo« in izbereš »Potrdi«. Tvoje plačevanje s tem pridobi dodaten element varnosti.

Kaj so offline kartične transakcije?

Offline kartične transakcije so transakcije brez povezave z internetom. Tak tip transakcij je v uporabi na letalih, pogost pa je tudi pri plačilu italijanskih avtocest. Ta sistem omogoča, da uporabnik opravi plačilo, informacije o opravljeni transakciji pa se prevzamejo šele konec dneva ali v roku nekaj ur, nato pa se pošljejo kartičnemu procesorju. Obvestilo o uspešno opravljenem nakupu mBills s strani procesorja običajno prejme šele čez nekaj dni in takrat s potisnim obvestilom obvesti tudi uporabnika.

Obvestilo o uspešno opravljenem nakupu s kartico mBills Mastercard sem v mBills aplikacijo prejel z večdnevnim zamikom. Zakaj?

Najverjetneje je šlo v tvojem primeru za tako imenovano »offline kartično transakcijo«. Offline kartične transakcije so transakcije brez povezave z internetom. Tak tip transakcij je v uporabi na letalih, pogost pa je tudi pri plačilu italijanskih avtocest. Ta sistem omogoča, da uporabnik opravi plačilo, informacije o opravljeni transakciji pa se prevzamejo šele konec dneva ali v roku nekaj ur, nato pa se pošljejo kartičnemu procesorju. Obvestilo o uspešno opravljenem nakupu mBills s strani procesorja običajno prejme šele čez nekaj dni in takrat s potisnim obvestilom obvesti tudi uporabnika.

Ali imam lahko dve ali več mBills Mastercard kartic?

Zaenkrat ima lahko vsak polnoletni osebno preverjeni uporabnik mBills zgolj eno mBills Mastercard kartico.

Izgubil sem svojo mBills Mastercard kartico. Kaj naj storim?

Svetujemo, da svojo kartico nemudoma blokiraš direktno v aplikaciji mBills. To storiš v treh korakih:

 1. vstopi v mBills aplikacijo
 2. izberi »Kartice«
 3. izberi možnost »Blokiraj kartico« in potrdi blokado

V primerih izgube ali kraje kartice smo ti v Petrol Pay na voljo 24 ur dnevno na telefonski številki 01 200 33 34.

V kolikor svoje kartice ne najdeš ali pa je resnično ukradena, lahko poleg blokade na tvojo željo uredimo tudi naročilo nove kartice mBills Mastercard.

Koliko stane naročilo mBills Mastercard kartice?

Prvo naročilo mBills Mastercard kartice je brezplačno. Cenik uporabe mBills Mastercard kartice pa lahko preveriš tudi na naslednji povezavi: https://www.mbills.si/pogoji-in-cenik/

Kakšna je višina provizije za plačilo z mBills Mastercard kartico izven držav EU ter provizija za dvig gotovine izven držav EU?

Dvig gotovine na bankomatu znotraj EU se obračuna 0,50 €, v primeru dviga ali plačila na POS terminalu izven EU pa 1,5 % od zneska, minimalno 2 €.
Cenik uporabe mBills Mastercard kartice lahko preverite tudi na naslednji povezavi: https://www.mbills.si/pogoji-in-cenik/

Pri plačevanju izven EU moraš predhodno vklopiti možnost »Plačila izven EU« v mBills aplikaciji. Po opravljenem plačilu pa priporočamo, da možnost »Plačila izven EU« ponovno izklopiš v izogib zlorabam.

Kako je z uporabo mBills Mastercard kartice v tujini, izven Evropske unije?

mBills Mastercard kartico lahko uporabljaš povsod, kjer sprejemajo plačila z debetno Mastercard kartico, po celem svetu. Pri plačevanju izven EU moraš predhodno vklopiti možnost »Plačila izven EU« v mBills aplikaciji. To storiš v treh korakih:

 1. vstopi v mBills aplikacijo
 2. izberi »Kartice«
 3. vklopi možnost »Plačila izven EU«

Priporočamo, da po opravljenem plačilu možnost »Plačila izven EU« ponovno izklopiš v izogib zlorabam.

Z mBills Mastercard kartico sem poskusil opraviti plačilo pri ponudniku iger na srečo (bet365, ipd.). Zakaj je bil nakup zavrnjen?

Kartice mBills Mastercard ni dovoljeno uporabljati za igre na srečo in zabavo za odrasle. Vse omejitve uporabe mBills Mastercard kartice, vključno z dnevnimi ter mesečnimi limiti nakupov, so zapisane v splošnih pogojih uporabe Mastercard kartice, ki so na voljo na povezavi https://www.mbills.si/uploads/splosni-pogoji-mastercard.pdf

Nakup z mBills Mastercard kartico je bil zavrnjen. Zakaj?

Možnosti za zavrnitev nakupa so številne. Morda prihaja do težav na trgovčevi strani, morda si presegel univerzalno dnevno/mesečno omejitev dovoljenih nakupov z Mastercard kartico, imaš na mBills prenizko stanje dobroimetja za plačilo računa ali pa imaš v mBills na svoji kartici nastavljene prenizke limite, ki ne omogočajo dotičnega plačila. Slednje lahko preveriš in tudi nemudoma spremeniš znotraj mBills v zavihku »Kartice«.

Morda pa poskušaš opraviti nakup, ki z mBills Mastercard kartico ni dovoljen. Kartice namreč ni dovoljeno uporabljati za igre na srečo, in zabavo za odrasle. Primeri trgovcev, pri katerih plačila niso dovoljena so recimo ponudniki iger na srečo. Vse omejitve uporabe mBills Mastercard kartice, vključno z dnevnimi ter mesečnimi limiti nakupov, so zapisane v splošnih pogojih uporabe Mastercard kartice, ki so na voljo na povezavi https://www.mbills.si/uploads/splosni-pogoji-mastercard.pdf

V vsakem primeru pa je potrebno pred prvim plačilom AKTIVIRATI kartico v mBills aplikaciji. To storiš tako, da z nje prepišeš zadnje štiri številke. Pred prvim brezstičnim plačilom na prodajnem mestu pa je potrebno opraviti tudi eno plačilo z VSTAVITVIJO kartice v POS terminal in vpisom PIN kode.

Poskusil sem opraviti brezstično plačilo na prodajnem mestu, vendar je bilo to zavrnjeno.

Si predhodno že aktiviral svojo kartico v mBills aplikaciji IN opravil eno plačilo z VSTAVITVIJO kartice v POS terminal in vpisom PIN kode? To je predpogoj za aktivacijo brezstičnih plačil, saj se ob vstavitvi kartice v POS terminal aktivira NFC čip, ki omogoča brezstično nakupovanje.

Možnosti za zavrnitev nakupa so seveda tudi številne druge. Morda prihaja do težav na trgovčevi strani, morda si presegel dnevno/mesečno omejitev dovoljenih nakupov z Mastercard kartico, imaš na mBills prenizko stanje dobroimetja za plačilo računa ali pa imaš v mBills na svoji kartici nastavljene prenizke limite, ki ne omogočajo dotičnega plačila. Slednje lahko preveriš in tudi nemudoma spremeniš znotraj mBills v zavihku »Kartice«.

Morda pa poskušaš opraviti nakup, ki z mBills Mastercard kartico ni dovoljen. Kartice namreč ni dovoljeno uporabljati za igre na srečo in zabavo za odrasle. Vse omejitve uporabe mBills Mastercard kartice, vključno z dnevnimi ter mesečnimi limiti nakupov, so zapisane v splošnih pogojih uporabe Mastercard kartice, ki so na voljo na povezavi https://www.mbills.si/uploads/splosni-pogoji-mastercard.pdf

Od naročila mBills Mastercard kartice je minilo že več kot 10 dni, vendar kartice še vedno nisem prejel. Kaj lahko storim?

Najprej preveri ali je bilo tvoje naročilo kartice uspešno. In sicer, to storiš direktno v aplikaciji, v zavihku »Kartice«. V kolikor si kartico že naročil, bo na zaslonu prikazana možnost aktivacije kartice. Če je bilo naročilo kartice izvedeno že pred več kot 10 dnevi, a kartice nisi prejel, pa se obrni na info@mbills.si ali nas kontaktiraj s klicem na telefonsko številko 01 200 33 36.

Če kartice še nisi naročil v mBills aplikaciji, boš imel v zavihku »Kartice« prikazano možnost naročila kartice. Izberi jo in naroči svojo kartico.

Ali lahko naročim mBills Mastercard kartico za podjetje?

Mobilna aplikacija mBills ter Mastercard kartica sta zaenkrat na voljo zgolj za fizične osebe. Podjetja žal ne morejo naročiti mBills Mastercard kartice.

Ali lahko kartico mBills Mastercard naroči mladoletni uporabnik?

Kartico lahko naročijo zgolj uporabniki, ki so že polnoletni. Tako je definirano v splošnih pogojih mBills Mastercard kartice, ki so ti na voljo na spletni strani mBills.si v zavihku »Pogoji in cenik«.

Ali lahko kartico mBills Mastercard prejmem na začasni naslov ali na drug naslov kot ga imam navedenega v mBills?

Prejem kartice mBills Mastercard je možen izključno na stalni naslov bivališča v Republiki Sloveniji. Tako je definirano v splošnih pogojih mBills Mastercard kartice, ki so ti na voljo na spletni strani mBills.si v zavihku »Pogoji in cenik«.

Kako aktiviram svojo mBills Mastercard kartico?

Kartico po prejemu aktiviraš direktno v mBills aplikaciji tako, da z nje prepišeš zadnje štiri številke. Pred prvim brezstičnim nakupom moraš opraviti tudi prvo plačilo na način, da kartico vstaviš v POS terminal in odtipkaš PIN kodo. S tem boš aktiviral NFC čip na svoji Mastercard kartici.

Kako spremenim PIN kodo svoje mBills Mastercard kartice?

Če želiš PIN kodo svoje kartice spremeniti, lahko to storiš na kateremkoli bankomatu ali pa kar v aplikaciji mBills v zavihku Kartice. Kadar PIN kodo kartice spremeniš na bankomatu, se bo podatek o PIN kodi samodejno posodobil.

Kje lahko vidim PIN kodo svoje Mastercard kartice?

PIN koda kartice je razvidna direktno v mBills aplikaciji. Preveriš jo tako, da v zavihku »Kartice« izbereš gumb »PRIKAŽI PIN KARTICE«. Če želiš PIN kodo svoje kartice spremeniti, lahko to storiš na kateremkoli bankomatu. Tudi v aplikaciji se bo podatek o PIN kodi samodejno posodobil.

Kdaj bom prejel svojo mBills Mastercard kartico?

Od naročila do dostave kartice na tvoj stalni naslov bivališča lahko traja do 10 dni. Ali je bilo tvoje naročilo kartice uspešno pa lahko kadarkoli preveriš direktno v aplikaciji, v zavihku »Kartice«. V kolikor si kartico že naročil bo na zaslonu prikazana možnost aktivacije kartice. Slednjo lahko opraviš po prejemu kartice tako, da s kartice prepišeš zadnje štiri številke.

Kako lahko naročim svojo mBills Mastercard kartico?

mBills Mastercard kartico lahko naročijo vsi uporabniki mBills, ki že imajo opravljeno osebno identifikacijo. Kartico naročiš v štirih korakih:

 1. Vstopi v aplikacijo mBills
 2. Izbereš zavihek »Kartice«
 3. Preberi in potrdi splošne pogoje uporabe kartice
 4. Potrdi naročilo kartice

Kartica bo poslana na tvoj stalni naslov po običajni pošti. V nabiralniku te bo pričakala v roku 10 dni po naročilu.

Po prejemu kartice le-to aktiviraš direktno v mBills aplikaciji tako, da s kartice prepišeš zadnje štiri številke.

Zakaj je bil moj nakup s kartico mBills Mastercard zavrnjen?

Možni razlogi za zavrnitev plačila so naslednji:

 • Nisi aktiviral kartice pred prvo uporabo
 • Na mBills mobilni denarnici nimaš dovolj dobroimetja za plačilo
 • Presegel si omejitve za nakup, ki jih imaš nastavljene v mBills aplikaciji. Te omejitve lahko kadarkoli spremeniš v aplikaciji v zavihku »Kartice«
 • Presegel si dnevno/mesečno omejitev števila dovoljenih nakupov z mBills Mastercard kartico
 • Poskusil si opraviti nakup, ki ni dovoljen.

Kakšne so omejitve uporabe kartice mBills Mastercard?

Kartico mBills Mastercard je možno uporabljati v večini vsakdanjih situacij, vendar pa ima tudi določene omejitve. Katere so pomembnejše omejitve, lahko izveš spodaj.

Plačevanje iger na srečo s kartico mBills Mastercard ni dovoljeno zaradi pogostih zlorab na tovrstnih prodajnih mestih. Uporaba kartice prav tako ni dovoljena za zabavo za odrasle. Te omejitve ter ostali pogoji uporabe kartice so ti kadarkoli na voljo v  dokumentu Pogoji uporabe mBills Mastercard, ki ga lahko najdeš tukaj.

Zate smo pripravili tudi seznam pogosteje obiskanih prodajnih mest, kjer smo do sedaj zaznali, da se nakupa s kartico mBills Mastercard ne da opraviti:

 • Igre na srečo – spletni nakup,
 • Forex trgovanje,
 • Nakazilo z mBills Mastercard kartico na Revolut,
 • Opcijski in terminski posli.

Ali moram imeti za plačila z mBills Mastercard kartico vedno sredstva na mBills računu?

Plačila, ki jih izvajaš s kartico mBills Mastercard se vedno izvedejo iz tvoje mBills mobilne denarnice. To pomeni, da moraš imeti za plačevanje s kartico sredstva na mBills denarnici. V kolikor nimaš dovolj sredstev na svoji mBills denarnici, bo plačilo zavrnjeno.

Plačila s telefonom pa lahko izvajaš tako iz dobroimetja na mBills denarnici kot tudi z bančnega računa, če le-tega povežeš z mBills (ta možnost je trenutno na voljo Sberbank komitentom).

Kako lahko iz svoje mBills mobilne denarnice plačujem s storitvijo Garmin Pay?

Uporabnikom mBills, ki uporabljajo mBills Petrol Mastercard kartico, je na voljo možnost povezave z Garmin Pay. S tem inovativnim načinom plačevanja lahko pričneš potem, ko svojo Garmin napravo povežeš z aktivno mBills Mastercard kartico, s katero si predhodno že opravil vsaj eno plačilo z vstavitvijo kartice v POS terminal in vpisom PIN kode.  Zatem moraš registrirati podatke o svoji kartici v storitvi Garmin Pay, nato pa lahko plačila na prodajnih mestih namesto s plastično kartico opravljaš kar z Garmin napravo. Plačila z Garmin napravo izvajaš brezstično, na naslednji način:

 1. Na Garmin napravi izbereš možnost Garmin Pay Wallet.
 2. Na Garmin napravi vpišeš PIN za dostop do svojega Garmin Pay Walleta. Opomba: PIN je potrebno vpisati vsakih 24h, če v vmesnem času nisi prenehal nositi naprave (npr. Garmin ure). Če uro v vmesnem času snameš, boš moral naslednjič v vsakem primeru vpisati PIN.
 3. Garmin napravo prisloniš na brezstični POS terminal.

Med plačevanjem mora biti ura aktivna (zaslon prižgan).

Soočil sem se s težavo pri plačevanju s storitvijo Garmin Pay / Fitbit Pay. Kaj lahko storim?

Žal nam je, da si se soočil s težavo. Da boš lahko to kar najhitreje razrešil, smo zate pripravili popis pomembnejših dejavnikov, ki lahko vplivajo na uspešno povezovanje ter plačevanje s storitvijo Garmin Pay ali Fitbit Pay.

S tem inovativnim načinom plačevanja lahko pričneš potem, ko svojo Garmin oz. Fitbit napravo povežeš z aktivirano mBills Mastercard kartico, s katero si predhodno že opravil vsaj eno plačilo z vstavitvijo kartice v POS terminal in vpisom PIN kode.

V primeru, da imaš v aplikaciji Garmin Connect /Fitbit že dodano mBills Mastercard kartico in si se soočil s težavami pri plačevanju z uporabo storitve Garmin pay / Fitbit Pay, priporočamo, da odstraniš kartico v aplikaciji (možnost “Reset wallet”) ter zatem ponovno dodaš svojo kartico. Pri tem upoštevaj naslednja priporočila:

 1. Ponovno zaženi mobilni telefon in svojo napravo Garmin /Fitbit, oziroma ju izklopi in ponovno vklopi
 2. Na svoji mobilni napravi omogoči lokacijo (vklopi lokacijske storitve)
 3. Aplikaciji Garmin Connect oz. Fitbit na svojem telefonu vklopi dovoljenje za uporabo/dostop do lokacijskih storitev
 4. Vklopi mobilne podatke na svojem telefonu

Nato ponovno poveži mBills Mastercard kartico s storitvijo Garmin Pay /Fitbit Pay in poskusi opraviti plačilo s svojo napravo.

Soočil sem se s težavo pri povezovanju mBills Mastercard kartice s storitvijo Garmin Pay oz. Fitbit Pay. Kaj lahko storim?

Žal nam je, da si se soočil s težavo. Da boš lahko to kar najhitreje razrešil, smo zate pripravili popis pomembnejših dejavnikov, ki lahko vplivajo na uspešno povezovanje ter plačevanje s storitvijo Garmin Pay oz. Fitbit Pay.

S tem inovativnim načinom plačevanja lahko pričneš potem, ko svojo Garmin oz. Fitbit napravo povežeš z aktivirano mBills Mastercard kartico, s katero si predhodno že opravil vsaj eno plačilo z vstavitvijo kartice v POS terminal in vpisom PIN kode.

V primeru, da si kartico že aktiviral in z njo uspešno opravil tudi prvo plačilo na prodajnem mestu, naletel pa si na težave pri dodajanju mBills Mastercard kartice v Garmin Connect oz. Fitbit Wallet denarnico, sledi naslednjim priporočilom:

 1. Ponovno zaženi mobilni telefon in svojo napravo Garmin oz. Fitbit, oziroma ju izklopi in ponovno vklopi
 2. Na svoji mobilni napravi omogoči lokacijo (vklopi lokacijske storitve)
 3. Aplikaciji Garmin Connect oz. Fitbit na svojem telefonu vklopi dovoljenje za uporabo/dostop do lokacijskih storitev
 4. Vklopi mobilne podatke na svojem telefonu in izključi Wi-Fi

Nato poskusi ponovno povezati mBills Mastercard kartico s storitvijo Garmin Pay oz. Fitbit Pay. Pri tem kartico dodaj ROČNO in ne z uporabo možnosti skeniranja kartice.

V primeru, da se pri ponovnem dodajanju težava zopet pojavi, te prosimo, da nam na naslov info@mbills.si posreduješ zaslonsko sliko ter opis težave.

Plačevanje mesečnih računov

Kako se prijavim na prejemanje e-računov izdajatelja za drugo osebo?

Želiš plačevati račune za svoje sorodnike ali prijatelje in jih mesečno prejemati kar na svoj mobilni telefon? Potem je zate najboljša izbira prav prijava na prejemanje e-računov številnih podjetij za drugo osebo v mBills. Prijavo lahko izvedeš hitreje kot lahko rečeš keks.

 1. Izberi zavihek »Nastavitve«.
 2. Izberi ikono »Prijave na e-račune« in možnost »DODAJ E-RAČUN«.
 3. Izberi podjetje.
 4. Odkljukaj možnost »Dodaj e-račun za drugo osebo«.
 5. Preberi pogoje uporabe in odkljukaj polje »Strinjam se s pogoji uporabe«.
 6. Vnesi ustrezne podatke.
 7. Izberi »Dodaj«.

Pri plačilu položnice se po skeniranju pod ime plačnika izpiše ime uporabnika mBills aplikacije. Ali je možno spremeniti ime plačnika ob plačilu?

Ob skeniranju položnice z mBills se pod ime plačnika vedno izpišejo podatki uporabnika mobilne denarnice mBills. Kljub temu bo tvoje plačilo pravilno knjiženo, saj prejemnik sredstev plačnika ustrezno prepozna po referenčni številki in znesku.

Prejel sem e-račun, s katerim se ne strinjam. Kaj naj storim?

»Pa to je višek!« si verjetno rečeš tudi ti, kadar prejmeš previsok račun. Popolnoma razumljivo je, da računa, s katerim se ne strinjaš, ne želiš plačati. V tem primeru lahko narediš naslednje:

 1. Izberi zavihek »Transakcije«.
 2. Izberi mapo “Čakajoče transakcije”.
 3. Izberi želeni račun.
 4. Izberi možnost »NE PLAČAJ«.
 5. Potrdi svojo izbiro.

Iz zavihka »Arhiv neplačanih računov« lahko račun kadarkoli plačaš. Če želiš zadevo razčistiti z izdajateljem računa, pa boš ob imenu izdajatelja v podrobnostih računa našel ikono za informacije. Ob pritisku nanjo se ti bodo izpisali kontaktni podatki izdajatelja, na katerega se lahko obrneš za reklamacijo računa. Upamo, da ti uspe zagato ugodno rešiti.

Kje dobim potrdilo o plačilu?

Vsakomur se zgodi, da kdaj potrebuje dokazilo o plačanem računu. Na srečo je z mBills poleg plačila računa najenostavnejše tudi pridobivanje potrdila o plačilu. Do potrdila lahko dostopaš tako:

 1. Izberi zavihek »TRANSAKCIJE«.
 2. Izberi želeni račun.
 3. Izberi možnost »POŠLJI POTRDILO«.

Na svoj e-naslov boš nemudoma prejel digitalno podpisano potrdilo o plačanem računu. Problem rešen!

Ali lahko plačam račun, ki sem ga označil s funkcijo ne plačaj?

Seveda, tak račun najdeš v zavihku »Arhiv neplačanih računov«. Koraki so popolnoma enostavni:

 1. Izberi zavihek »Transakcije«.
 2. Izberi zavihek »Čakajoče«.
 3. Izberi želeni račun iz Arhiva neplačanih računov spodaj.
 4. Izberi možnost »PLAČAJ«.
 5. Potrdi plačilo.

Kako “slikam in plačam” račun?

Si ta mesec že prejel položnice, pa bi jih kljub temu raje plačal s mBills? Morda katero od podjetij, katerega račune prejemaš, še ni vključeno v Petrol Pay sistem (kljub temu, da je vključenih že več kot 320 podjetij!)?

 1. Izberi modri gumb za plačevanje na domačem zaslonu (ikona EUR)
 2. izberi »SLIKAJ IN PLAČAJ-QR«.
 3. Usmeri telefon na QR kodo, ki se nahaja na UPN obrazcu.
 4. Preveri podatke.
 5. Izberi »PLAČAJ«.
 6. Potrdi plačilo.

Zakaj na svoj e-poštni naslov nisem prejel potrdila o plačilu?

Si si neposredno iz aplikacije poslal potrdilo o plačilu na svoj e-poštni naslov, a ga med prejetimi sporočili nikakor ne najdeš? Brez skrbi! Poglej še v mapo Nezaželena pošta (Junk e-mail), saj sistem včasih prestavi sporočila neznanega pošiljatelja med Nezaželeno e-pošto.

Kako se prijavim na prejemanje e-računov izdajatelja?

Tudi ti želiš spadati med tiste, ki račune prejemamo direktno na mobilni telefon in jih plačujemo z le nekaj dotiki zaslona? Potem je zate najboljša izbira prav prijava na prejemanje e-računov številnih podjetij v mBills. Prijavo lahko izvedeš hitreje kot lahko rečeš keks. In ob tem ti ponujamo dve možnosti:

 1. Izberi zavihek »Nastavitve«.
 2. Izberi ikono »Prijave na e-račune« in možnost »DODAJ E-RAČUN«.
 3. Izberi podjetje.
 4. Vnesi ustrezne podatke.
 5. Izberi »Dodaj«.

ALI

 1. Plačaj mesečno položnico s funkcijo »SLIKAJ IN PLAČAJ«.
 2. Če je podjetje eno od tistih, ki pošiljajo e-račune neposredno v mBills, ti bo aplikacija samodejno ponudila možnost prijave na e-račun.
 3. Potrdi prijavo.

Kaj pomeni rok plačila?

Življenje ponuja veliko rokov, med njimi so tudi roki plačil. Prav slednje je mogoče v aplikaciji mBills nastaviti sebi po meri. Ker je zamujanje rokov stresno in neprijetno, aplikacija mBills poskrbi, da se ti to ne bo nikoli več zgodilo. Nastavljeni datum plačila vpliva na samodejno opozarjanje v aplikaciji, kdaj je potrebno plačati račun. Tri dni pred rokom za plačilo in na dan roka plačila prejmeš obvestilo, da je račun potrebno plačati. Plačilo se brez tvoje potrditve ne izvede samodejno, kar ti omogoča nadzor nad plačili.

Kako spremenim rok plačila?

Le komu se še ni zgodilo, da bi si želel sam izbrati dan za plačilo računa? To je mogoče v mBills narediti za račune, ki ste jih slikali ali ročno vnesli, takole:

 1. Slikaj QR kodo na položnici ali ročno vnesi podatke za plačilo.
 2. Izberi ikono urice v zgornjem desnem kotu. ki služi kot nastavitev opomnika oz. funkcionalnost ‘shrani račun za pozneje’
 3. V polje »ROK PLAČILA« s pomočjo izbire na koledarju vnesi želeni datum.

POMEMBNO: nastavljeni datum plačila vpliva na samodejno opozarjanje v aplikaciji, kdaj je potrebno plačati račun. Aplikacija mBills ti bo avtomatsko poslala obvestilo 3 delovne dni pred rokom in tudi na dan roka plačila, če računa do takrat še ne boš plačal. Nastavljen rok plačila te zgolj obvesti – plačilo se brez potrditve ne izvede samodejno.

Ali lahko račune brišem?

Slikane in ročno vnesene račune, ki jih še nisi plačal, lahko kadarkoli izbrišeš kot je opisano spodaj:

 1. Izberi zavihek »Transakcije«.
 2. Izberi “Čakajoče”.
 3. Izberi želeni račun.
 4. Izberi ikono “…” v zgornjem desnem kotu.
 5. Izberi možnost »BRIŠI«.
 6. Potrdi izbris računa.

Plačanih računov, ki jih najdeš v zavihku »Transakcije«, ne moreš izbrisati, saj so le-ti dokaz, da si transakcijo res izvedel. Prav tako ni možno brisanje prejetih e-računov (oziroma mesečnih položnic). Lahko pa zavrneš plačilo e-računa, s katerim se ne strinjaš in ga s tem premakneš v zavihek »Arhiv neplačanih računov«.

Ali lahko že plačan račun uporabim kot predlogo za novega?

Marsikomu od nas se dogaja, da vsak mesec znova plačuje račun s popolnoma enakimi podatki. Za take primere lahko v aplikaciji mBills podvojiš katerikoli slikan ali ročno vnesen račun:

 1. Izberi zavihek »Transakcije«.
 2. Izberi račun, plačan s funkcijo »Slikaj in plačaj« ali »Ročni vnos«.
 3. Izberi »Podvoji«.

V mBills nisem prejel e-računa podjetja, na katerega sem se prijavil. Kaj lahko storim?

Če je od tvoje prijave na prejem e-računa minilo manj kot mesec dni, priporočamo, da s povpraševanjem počakaš do naslednjega obračunskega obdobja. Nekatera podjetja namreč potrebujejo nekoliko dlje za obravnavo prijav uporabnikov na e-račune ter pričetek njihovega posredovanja.

Če e-računa v mBills še vedno ne dobiš, ti predlagamo, da se obrneš na podjetje, katerega e-račun želiš prejeti. mBills je namreč zgolj posrednik in nima neposrednega vpliva na prijavo ter pošiljanje e-računov.

Funkcionalnost "Pošlji zahtevek za plačilo"

Ali lahko poslani zahtevek za plačilo tudi prekličem?

Seveda, poslani zahtevek za plačilo lahko tudi prekličeš, če prejemnik slednjega še ni poravnal. Preprosto odpri zavihek “Transakcije” -> “Poslani zahtevki”, izberi ikono “” v desnem zgornjem kotu ter izberi “Prekliči zahtevek”.

Ali lahko zavrnem prejeti zahtevek za plačilo?

Seveda, prejeti zahtevek lahko tudi zavrneš. Če zahtevek zavrneš, se bo slednji iz tvoje mBills aplikacije izbrisal, pošiljatelj zahtevka pa bo o tem obveščen preko potisnega obvestila. Zavrnjen zahtevek v pošiljateljevi mBills aplikaciji ostane v mapi »Prejeti zahtevki«, vendar dobi status »Zavrnjen«. Pošiljatelj ti lahko tak zavrnjen zahtevek tudi ponovno pošlje.

Kako vem, da mi je prijatelj poslal zahtevek?

Vse informacije povezane s pošiljanjem in prejemanjem zahtevkov, smo v mBills denarnici označili z rumeno barvo. Ko prejmeš zahtevek za plačilo, si o tem obveščen s potisnim sporočilom. Prejete zahtevke pa v mBills denarnici lahko kadarkoli najdeš v zavihku »Transakcije«, in sicer med čakajočimi transkacijami, kjer jih lahko tudi takoj plačaš. Dotakneš se zahtevka na zaslonu, potrdiš plačilo in tako v trenutku plačaš svojemu prijatelju. Plačan zahtevek najdeš med svojimi zadnjimi transakcijami v mBills.

Prav tako med čakajočimi transakcijami najdeš tudi vse svoje poslane zahtevke, za katere ti prijatelji še niso vrnili denarja. Ko ti prijatelj denar vrne, lahko plačilo vidiš med svojimi zadnjimi transkacijami in ga razporediš v katerokoli kategorijo v analitiki.

Kako pošljem zahtevek za plačilo iz mBills aplikacije?

Zahtevek lahko pošlješ vsem svojim prijateljem, ki že uporabljajo mBills denarnico. Če boš zahtevek poslal prijatelju, ki mBills še ne uporablja, te bo mobilna denarnica na to opozorila. Zahtevek pošlješ v treh preprostih korakih:

 1. Na »€« gumbu izbereš rumeno ikono z napisom »Pošlji zahtevek«.
 2. Izbereš prijatelja, ki mu želiš poslati zahtevek.
 3. Vpišeš znesek ter zakaj potrebuješ denar.

Svojemu zahtevku lahko dodaš tudi GIF animacijo, s katero pozabavaš prijatelja.

Kaj omogoča funkcionalnost “Pošlji zahtevek”?

Ta funkcionalnost v mBills ti omogoča, da prijatelju pošlješ zahtevek z vsoto, ki ti jo dolguje, dodaš pa mu lahko tudi zabavno GIF animacijo. Prijatelj ti bo v trenutku lahko nakazal denar v mBills denarnico in s tem poravnal svoj dolg za rojstnodnevno darilo. Saj veš, čisti računi, dobri prijatelji.

Plačila na prodajnih mestih

Kako plačam blagajniški račun?

Blagajniški račun lahko plačaš na dva načina.

Prvi način: Slikaj in plačaj

 • Izberi modri gumb za plačevanje na domačem zaslonu (ikona EUR).
 • Izberi možnost »Slikaj in plačaj-QR«.
 • Slikaj QR kodo na spodnjem delu računa ali QR kodo na posebnem lističu/zaslonu.
 • Izberi »plačaj«.

Drugi način: hitro plačilo

 • Izberi modri gumb za plačevanje na domačem zaslonu (ikona EUR).
 • Izberi možnost »Plačaj s črtno kodo«
 • Pokaži osebju na blagajni bar kodo, ki se prikaže na zaslonu.

Nemudoma prejmeš potisno sporočilo, da je bilo plačilo uspešno izvedeno, poleg tega pa imaš v arhivu transakcij na voljo celoten račun, na katerem lahko vidiš tudi plačane izdelke.

Kako z mBills plačam na spletu?

V koraku izbire načina plačila se odloči za mBills. Plačilo je možno ne glede na to, ali uporabljaš mobilno napravo ali računalnik; v obeh primerih gre le za nekaj dotikov zaslona… Izberi »PLAČAJ« in potrdi plačilo.

Kako plačam s slikanjem mBills QR kode?

Zagoto si že videl Petrol Pay QR kodo na plakatu, na družabnih omrežjih ali kje drugje. Ta QR koda ti omogoča naročilo in hkrati tudi plačilo izdelka ali storitve.

 1. Izberi modri gumb za plačevanje na domačem zaslonu (ikona EUR).
 2. Izberi možnost »Slikaj in plačaj-QR«.
 3. Izberi »PLAČAJ«.

Plačila do 15 eur pa lahko opraviš še hitreje – brez vnosa PIN kode. Preverite, kako!

Apple Pay

Katere naprave omogočajo plačevanje z Apple Pay?

Storitev Apple Pay lahko uporabljaš na naslednjih napravah:
iPhone
Modeli naprave iPhone s funkcijo Face ID
Modeli naprave iPhone s funkcijo Touch ID razen iPhone 5s

iPad
Modeli iPad Pro, iPad Air, iPad in iPad mini s funkcijo Touch ID ali Face ID

Apple Watch
Apple Watch Series 1 in 2 ter novejše različice
Apple Watch (1. generacije)

Mac
Modeli Mac s funkcijo Touch ID
Modeli računalnika Mac iz leta 2012 ali novejši z napravo iPhone ali Apple Watch, ki podpira Apple Pay

Koliko kartic lahko dodam v eno napravo Apple?

V svojo Apple napravo lahko vneseš največ 12 kartic, odvisno od modela naprave. V Apple Watch Series 3 in novejše, ter iPhone 8 (iPhone 8 Plus) in novejše različice, lahko dodaš 12 kartic, v starejše modele pa 8 kartic.

Na koliko različnih napravah lahko za Apple Pay uporabljam eno kartico?

Svojo kartico mBills Mastercard lahko za plačevanje z Apple Pay dodaš v največ 9 različnih Apple naprav.

Na katerih operacijskih sistemih lahko uporabljam Apple Pay?

Aplikacijo Apple Wallet lahko uporabljaš na mobilnem telefonu z operacijskim sistemom iOS 8.1 ali novejšim. Apple Pay lahko uporabljaš tudi na urah Apple Watch (serija 1 in 2) prek aplikacije Apple Watch.

Kakšni so pogoji za uporabo storitve Apple Pay?

Za uporabo storitve Apple Pay v podprtih regijah potrebuješ:
• ustrezno Apple napravo
• kartico mBills Mastercard
• najnovejšo različico sistema iOS, watchOS ali macOS
• Apple ID, s katerim si prijavljen v storitev iCloud

Če želiš uporabljati storitev Apple Pay v več napravah, moraš kartico dodati v vsako izmed njih. Ko v napravi iPhone ali Apple Watch nastaviš storitev Apple Pay, lahko uporabljaš svojo kartico mBills Mastercard tudi na spletu v brskalniku Safari in v nekaterih modelih računalnikov Mac, ko si prijavljen v storitev iCloud.

Kje lahko plačujem z Apple Pay?

Ko uspešno dodaš svojo kartico v vsako napravo Apple, lahko začneš uporabljati storitev Apple Pay. Storitev lahko uporabiš:
• za plačevanje v trgovinah potrebuješ napravo iPhone ali Apple Watch.
• za plačevanje v aplikacijah potrebuješ napravo iPhone, iPad ali Apple Watch.
• za plačevanje v spletu v brskalniku Safari 3

Kako z Apple Pay plačujem v aplikacijah?

 1. Izberi gumb Apple Pay ali izberi Apple Pay kot plačilno sredstvo.
 2. Preveri pravilnost podatkov za stik in naslov za obračunavanje in dostavo. Če želiš plačati z drugo kartico, izberi znak (ikona za pomik naprej) poleg svoje kartice.
 3. Po potrebi v napravo iPhone ali iPad vnesi podatke za stik ter naslov za obračunavanje in dostavo. Apple Pay te podatke shrani, da jih ni treba vnašati znova.+ pri naslednjem plačilu.
 4. Potrdi plačilo. Ko je plačilo uspešno zaključeno, se na zaslonu prikažeta besedilo »Done« (Dokončano) in potrditvena kljukica.
 • iPhone ali iPad s funkcijo Face ID: dvoklikni stranski gumb in uporabi funkcijo prepoznave obraza »Face ID« ali vnesi številsko kodo naprave.
 • iPhone ali iPad brez funkcije Face ID: uporabi funkcijo prstni odtis »Touch ID« ali vnesi številsko kodo naprave.
 • Apple Watch: dvoklikni stranski gumb.

Kako plačam z Apple Pay na svoji napravi iPhone ali Apple Watch?

Plačevanje s telefonom iPhone s funkcijo prepoznave obraza »Face ID«:
1. Če pri plačilu želiš uporabiti privzeto kartico mBills Mastercard, dvoklikni stranski gumb na telefonu.
2. Poglej v telefon iPhone, da potrdiš pristnost transakcije s funkcijo prepoznave obraza »Face ID« ali vnesi številsko kodo (6-mestna varnostna koda telefona).
3. Pridrži zgornji del telefona iPhone nekaj centimetrov od brezstičnega bralnika na terminalu POS, dokler se na zaslonu telefona ne prikaže besedilo Dokončano (»Done«) in potrditvena kljukica.

Plačevanje s telefonom iPhone s funkcijo prstnega odtisa »Touch ID«:
1. Za uporabo privzete kartice mBills Mastercard položi prst na senzor za prstni odtis »Touch ID«.
2. Pridrži zgornji del telefona iPhone nekaj centimetrov od brezstičnega bralnika na terminalu POS, dokler se na zaslonu telefona ne prikaže besedilo Dokončano (»Done«) in potrditvena kljukica.

Plačevanje z uro Apple Watch:
1. Če želiš uporabiti privzeto mBills Mastercard kartico, dvoklikni stranski gumb
2. Zaslon ure Apple Watch pridrži ob brezstičnem bralniku na terminalu POS.
3. Počakaj, dokler ne začutiš tresljaja s strani Apple Watch naprave.

Če želiš z napravo iPhone ali Apple Watch opraviti dvig gotovine na bankomatu, moraš vnesti PIN fizične kartice. Ta možnost je na voljo na vseh brezstičnih bankomatih, ki sprejemajo kartice Mastercard.

Kako odstranim kartico mBills Mastercard iz moje naprave Apple?

iPhone in iPad
Preko nastavitev »Settings«
1. Izberi »Wallet & Apple Pay«.
2. Izberi kartico, ki jo želiš odstraniti, pomakni se navzdol in izberi Odstrani to kartico »Remove This Card«.

V aplikaciji Wallet izberi kartico, ki jo želiš odstraniti.
1. Izberi kartico.
2. Izberi gumb Več »More«.
3. Pomakni se navzdol in izberi Odstrani to kartico »Remove This Card«.

Apple Watch
1. Odpri aplikacijo Wallet v uri Apple Watch.
2. Izberi kartico.
3. Pomakni se navzdol in Izbriši »Delete«.

Lahko pa tudi odpreš aplikacijo Apple Watch v napravi iPhone, izbereš Moja ura »My Watch« in nato Denarnica in Apple Pay »Wallet & Apple Pay«, izbereš kartico in nato odstraniš to kartico »Remove This Card«.

Modeli Mac s funkcijo Touch ID
1. Izberi Nastavitve sistema »System Preferences«.
2. Izberi »Wallet & Apple Pay«.
3. Izberi kartico, ki jo želiš odstraniti, nato pa pritisni na znak minus (–) za odstranitev kartice.

Kako izberem mBills Mastercard za privzeto kartico v Apple Pay?

Prva kartica, ki jo dodaš v aplikacijo Apple Wallet, je avtomatično privzeta kartica. Če dodaš več kartic in želiš spremeniti privzeto kartico, upoštevajte spodnji postopek.

iPad in iPhone
1. V napravi iPhone ali iPad izberi Nastavitve »Settings« → Denarnica in Apple Pay »Wallet & Apple Pay«.
2. Pomakni se navzdol do izbire Privzete vrednosti transakcij »Transaction Defaults«.
3. Izberi »Default Card« (Privzeta kartica)
4. Izberi Privzeta kartica »Default Card«, nato izberi želeno kartico.

V napravi iPhone lahko odpreš aplikacijo Apple Wallet, se dotakneš kartice  ter jo povlečeš na želeno mesto med svojimi karticami.

Apple Watch
1. Odpri aplikacijo Apple Watch v napravi iPhone.
2. Izberi Moja ura »My Watch« ter Denarnica in Apple Pay »Wallet & Apple Pay«.
3. Izberi Privzeta kartica »Default Card«, nato izberi želeno kartico.

Modeli Mac s funkcijo Touch ID
1. Izberi Nastavitve sistema »System Preferences« in nato »Wallet & Apple Pay«.
2. Na pojavnem meniju Privzeta kartica »Default Card«, nato izberi želeno kartico.

Kako dodam kartico za uporabo storitve Apple Pay na napravi Mac?

Če želiš v storitev Apple Pay dodati kartico, potrebuješ model naprave Mac, ki ima senzor za uporabo prstnega odtisa »Touch ID«. V modelih naprav Mac, ki nimajo vgrajene te funkcije, lahko opraviš nakup s storitvijo Apple Pay v ustrezni napravi iPhone ali Apple Watch: v napravi iPhone izberi Nastavitve »Settings«→ »Wallet & Apple Pay« (Wallet in Apple Pay), nato pa vklopi možnost Omogoči plačila v napravi Mac »Allow Payments on Mac«.

1. V modelih naprav Mac s funkcijo Touch ID izberi Nastavitve sistema »System Preferences« → »Wallet & Apple Pay« (Wallet in Apple Pay).
2. Izberi Dodaj kartico »Add Card«.
3. Kartico mBills Mastercard fotografiraj ali ročno vneseš podatke o svoji kartici. CVC kodo moraš vedno vnesti ročno.
4. Izberi Naprej »Next«.
5. Preberi in sprejmi splošne pogoje poslovanja, ki so objavljeni tudi na spletni strani www.mbills.si.
6. Sledi postopku verifikacije tvoje kartice.
7. Prejel boš SMS-sporočilo z OTP kodo.
8. Vpiši prejeto OTP kodo (če se ne prenese samodejno) in se s tem avtenticiraj v sistemu. S tem je postopek zaključen.

Kako dodam kartico za uporabo storitve Apple Pay na napravi Apple Watch?

1. V napravi iPhone odpri aplikacijo »Apple Watch« in izberi zavihek Moja ura (»My Watch«). Če imaš več ur, izberi le eno.
2. Izberi »Wallet & Apple Pay« (Wallet in Apple Pay).
3. Izberi na Dodaj kreditno ali debetno kartico (»Add Credit or Debit Card«).
4. Kartico mBills Mastercard fotografiraj ali ročno vnesi podatke o svoji kartici. CVV kodo moraš vedno vnesti ročno.
5. Takoj zatem, ko si kartico dodal v iPhone izberi Add Now to Apple Watch
6. Ponovno vnesi podatke o kartici.
7. Preberi in sprejmi splošne pogoje, ki jih lahko kadarkoli preveriš tudi na spletni strani www.mbills.si .
8. Dokončaj verifikacijski postopek s prejemom OTP kode v SMS-sporočilu.
9. Vpiši prejeto OTP kodo in zaključi postopek

Kako dodam kartico v Apple Wallet za uporabo storitve Apple Pay na napravi iPhone?

mBills kartico lahko dodaš na dva načina:

1. Odpri svojo mBills denarnico

2. V zavihku kartice izberi gumb Add to Apple Wallet. Izberi gumb Naprej (Next) ter podaj strinjanje s Splošnimi mBills pogoji za uporabo drugih digitalnih denarnic.

3. Kartico mBills Mstercard v Apple Wallet nastavi kot privzeto plačilno kartico.

ALI

1. Odpri aplikacijo Apple Wallet in izberi znak ali pa nastavitve (»Settings«) in nato aplikacijo »Wallet & Apple Pay«.
2. Kartico mBills Mastercard lahko fotografiraš ali pa ročno vneseš podatke svoje kartice. CVC kodo moraš vedno vnesti ročno.
3. Preberi in sprejmi splošne pogoje poslovanja, ki jih lahko kadarkoli preveriš tudi na spletni strani www.mbills.si .
4. Sledi postopku verifikacije svoje kartice.
5. Prejel boš SMS-sporočilo z OTP kodo.
6. Vpiši prejeto OTP kodo (če se ne prenese samodejno) in se s tem avtenticiraj v sistemu Apple Wallet. Ko se v Apple Wallet pojavi slika kartice mBills Mastercard, je postopek zaključen.

Kako dodam kartico v Apple Wallet za uporabo storitve Apple Pay na napravi iPad?

1. Izberi nastavitve (»Settings«) in nato aplikacijo »Wallet & Apple Pay«.
2. Kartico mBills Mastercard lahko fotografiraš (v kolikor tvoja naprava to omogoča) ali pa ročno vneseš podatke o svoji kartici. CVC kodo moraš vedno vnesti ročno.
3. Preberi in sprejmi splošne pogoje poslovanja, ki jih lahko kadarkoli preveriš tudi na spletni strani www.mbills.si.
4. Sledi postopku verifikacije svoje kartice.
5. Prejel boš SMS-sporočilo z OTP kodo.
6. Vpiši prejeto OTP kodo (če se ne prenese samodejno) in se s tem avtenticiraj v sistemu Apple Wallet.

Ali lahko v Apple Pay ponovno aktiviram izbrisano kartico, če najdem svojo izgubljeno napravo?

Ne, izbrisanih kartic v Apple Pay ne moreš ponovno aktivirati. Aktiviraš lahko le kartice, ki si jih začasno deaktiviral.

Kaj se zgodi, če je moj iPhone ukraden ali izgubljen?

Kartico mBills Mastercard v storitvi Apple Pay lahko vedno izbrišeš prek storitve iCloud ali pa nas kontaktiraš na info@mbill.si ali 01 200 33 34. Številka je namenjena blokadi kartic in je aktivna 24/7.

Če prekinem povezavo Apple Watch z iPhone-om, ali to odstrani kartico iz Apple Watch?

Tako je, kartica bo v primeru, da ni povezana s telefonom, odstranjena iz ure Apple Watch.

Če kartico odstranim iz iPhone-a, ali to vpliva na kartico na moji uri Apple Watch, ki je povezana z istim telefonom?

Ne, če odstraniš kartico iz Apple Pay storitve na svojem telefonu, to ne bo avtomatično odstranilo tudi kartice iz ure Apple Watch.

Ali lahko v Apple Wallet dodam tudi kartice drugih izdajateljev?

Seveda, v kolikor ima izdajatelj kartice podpira Apple Pay.

Ali lahko v Apple Pay ponovno dodam kartico, ki sem jo že izbrisal?

Lahko, odpri svojo mBills denarnico in v zavihku kartice izberi gumb Add to Apple Wallet. Izberi gumb Naprej (Next) ter podaj strinjanje s Splošnimi mBills pogoji za uporabo drugih digitalnih denarnic. Kartico mBills Mstercard v Apple Wallet nastavi kot privzeto plačilno kartico.

Ali lahko transakcije z Apple Pay vidim na svojem telefonu?

Tako je, vse novejše transakcije, ki si jih opravil s svojo iPhone napravo bodo prikazane. Vedno pa lahko vse transakcije vidiš tudi v aplikaciji mBills pod zavihkom »Transakcije«.

Ali bom v Apple Pay prejel obvestilo o zavrnjeni transakciji?

V Apple Pay boš prejel obvestilo tako o uspešnih kot neuspešnih transakcijah. V obvestilu o neuspešni transakciji v mBills pa boš lahko videl tudi razlog, zakaj je bila transakcija zavrnjena.

Pri dodajanju kartice v Apple Pay sem prejel napako: »Card not added – contact issuer«, ko sem skušal dodati kartico. Kaj to pomeni?

Ta napaka pomeni, da je bila kartica odstranjena in ni več uporabna.

Google Pay

Kako plačati na spletu preko Google Pay?

1. Ko si pripravljen/-a na plačilo oziroma si na koncu nakupnega procesa, med plačilnimi metodami izberi znak Google Pay.

2. Nakup nato samo še potrdiš s svojim PINom ali prstnim odtisom.

3. To je to! Enostavno in hitro.

Ob tem seveda ni potrebe po izpolnjevanju polj s svojimi podatki kartice.

Kako začeti uporabljati plačilo z Google Pay?

1. Dodaj mBills Mastercard kartico v Google Wallet.

2. Nastavi kartico kot privzeto za plačevanje.

3. Na svojem telefonu vključi NFC nastavitve za brezstično plačevanje.

4. Ko si pripravljen/-a na plačilo, odkleni telefon, pridrži ga blizu čitalca in počakaj na kljukico, ki označuje uspešno plačilo.

5. To je to!

Kako dodam kartico mBills Mastercard v Google Wallet?

1. Odpri Google Wallet oziroma si aplikacijo prenesi iz Google Play.

2. Odpri aplikacijo, izberi »Dodaj v denarnico« in sledi navodilom.

3. Vnesi podatke svoje kartice mBills Mastercard.

4. Potrdi svojo mBills Mastercard kartico, če je to potrebno.

Pripravljen/-a si na plačevanje z Google Pay!

Na katerih napravah lahko uporabljam funkcijo plačevanja z Google Pay?

Google Pay lahko uporabljaš na vseh mobilnih napravah z Android operacijskim sistemom (ne pozabi vključiti NFC nastavitev za brezstično plačevanje). Poleg plačila s telefonom, pa je plačilo možno tudi s pametnimi urami na katerih teče operacijski sistem Wear OS.

Xiaomi pay

Na katerih napravah lahko uporabljam funkcijo plačevanja s Xiaomi Pay?

Xiaomi pay lahko uporabljaš samo na Xiaomi pametnih urah, ki podpirajo NFC na evropskih trgih in s tem brezkontaktno plačevanje. 

Seznam Xiaomi naprav, ki podpirajo NFC:

 • Xiaomi Watch S1
 • Xiaomi Watch S1 Active
 • Mi Smart Band 6 NFC
 • Mi Smart Band 7 NFC (ta NFC verzija v Evropi še čaka na lansiranje)

Seznam Xiaomi naprav, ki NE podpirajo NFC:

 • Mi Watch
 • Mi Watch Lite
 • Redmi Smart Band Pro
 • Redmi Watch 2 Lite
 • Mi Smart Band 4
 • Mi Smart Band 4c
 • Mi Smart Band 5
 • Mi Smart Band 6
 • Mi Smart Band 7
 • Xiaomi Smart Band 7 Pro

Nakazovanje denarja prijateljem

Iz svoje mBills mobilne denarnice sem s funkcijo »Nakaži prijatelju« nakazal sredstva. Pri tem sem pomotoma vnesel napačno številko za nakazilo. Kaj naj storim?

Če oseba z dotično številko, na katero si nakazal denar, še ni registrirana v mBills, se bodo sredstva samodejno vrnila na tvojo mBills denarnico po 3 dneh, v kolikor se tudi v vmesnem času oseba z dotično številko ne registrira v mBills. Če pa je z dotično številko, na katero ste nakazali denar, že registriran uporabnik mBills, si sredstva uspešno nakazal na njegov račun in ti svetujemo, da ga kontaktiraš in prosiš za vračilo pomotoma nakazanega denarja. Ker je nakazilo izvedeno takoj, transakcije žal ne moremo razveljaviti, saj so sredstva že prenesena na mobilno denarnico prejemnika.

Kdaj prijatelj dobi denar?

Vsa plačila s mBills so takojšnja – prijatelj denar dobi takoj, ne glede na to, ali je ura tri zjutraj na predbožični večer!

Komu lahko pošljem denar?

Denar lahko pošlješ vsem, ki imajo slovensko telefonsko številko ne glede na to, pri kateri banki imajo odprt bančni račun ali pri katerem mobilnem operaterju imajo sklenjeno naročniško razmerje. Aplikacijo lahko namestijo uporabniki iOS ter Android operacijskega sistema.

Prijatelj še ne uporablja mBills – mu lahko vseeno nakažem denar?

Seveda, saj je mBills na voljo vsem, ki imajo slovensko telefonsko številko ne glede na to, pri kateri banki imajo odprt bančni račun ali pri katerem mobilnem operaterju imajo sklenjeno naročniško razmerje. Prijatelj, ki še nima nameščene aplikacije bo prejel SMS sporočilo s podatkom o pošiljanju denarja in znesku ter povezavo do aplikacije. Ob prvem vstopu v aplikacijo ga bo denar čakal na njegovi mobilni denarnici in mu bo takoj na voljo!

Denar boš lahko prijatelju nakazal le, če si napredni mBills uporabnik, oziroma, če imaš nadgrajen profil.

Kako prijatelju nakažem denar?

Bolj enostavno ne gre – to lahko storiš z le nekaj dotiki zaslona.

 1. Izberi modri gumb za plačevanje na domačem zaslonu (ikona EUR).
 2. Izberi možnost »Nakaži prijatelju«.
 3. Iz imenika izberi prijatelja ali vpiši njegovo telefonsko številko.
 4. Vpiši znesek in po želji tudi namen nakazila.
 5. Izberi »NAKAŽI«.
 6. Potrdi nakazilo.

Telefonske številke prijateljev, ki si jim nazadnje nakazal denar, lahko naslednjič izbereš še hitreje – shranijo se namreč v zavihek »PRILJUBLJENI«. V kolikor je nekdo že uporabnik mBills, bo aplikacija samodejno prepoznala uporabnika tudi, če njegove telefonske številke še nimate shranjene v imeniku.

Denar boš lahko prijatelju nakazal le, če si napredni mBills uporabnik, oziroma, če imaš nadgrajen profil.

Kako mi lahko prijatelj nakaže denar?

Prijatelj vam lahko denar nakaže na več načinov.

1. Najpogosteje uporabljen in najbolj priročen način je nakazilo na telefonsko številko. Prijatelj v svoji mBills aplikaciji naredi naslednje:

 • Izbere modri gumb za plačevanje na domačem zaslonu (Ikona EUR)
 • Izbere »Nakaži prijatelju«.
 • Izbere vaše ime iz imenika ali vnese vašo telefonsko številko.
 • Vpiše želeni znesek ter po želji tudi namen.
 • Izbere »Nakaži« in potrdi nakazilo.

Prijatelj ti bo lahko denar nakazal le, če je polno avtenticirani mBills uporabnik, oziroma, če ima nadgrajen profil.

2. Če vaš prijatelj še ni uporabnik mBills, vam lahko denar nakaže s pomočjo UPN obrazca, ki ga izpolni na pošti, banki, v spletni banki ali kje drugje. Vi mu le posredujete ustrezne podatke, in sicer tako:

 • Izbereš + ob stanju v svoji mobilni denarnici.
 • Izbereš »Polni z UPN nalogom«.
 • Prikaže se UPN obrazec, izpolnjen z ustreznimi podatki – to posreduješ svojemu prijatelju.

Polnjenje mBills denarnice

Ali lahko v svojo mBills denarnico nakažem sredstva v tuji valuti? Je možen prejem sredstev v tuji valuti v mBills?

Nakazilo v mBills denarnico v tuji valuti ni na voljo. Na voljo so zgolj nakazila v EUR. V kolikor imaš bančni račun odprt v tuji državi, katere domača valuta ni Euro, priporočamo, da se pri banki pozanimaš, če omogočajo tudi čezmejna plačila v valuti EUR.

Ali lahko v mBills prejemam plačo?

V mBills mobilno denarnico trenutno še ne moreš prejemati plače. Uporabna možnost pa je povezava mBills denarnice z bančnim računom, s katerega lahko nato napolniš svoj mBills račun tako, da izbereš možnost “Polni z bančnega računa”, vpišeš želeni znesek polnitve v mBills ter potrdiš prenos. Komitentom Sberbanke pa je na voljo takojšnji prenos sredstev v mBills mobilno denarnico, pa tudi možnost takojšnjega plačevanja z uporabo mBills aplikacije, pri čemer se sredstva črpajo direktno z njihovega Sberbank transakcijskega računa. Na ta način je uporabnikom posredno omogočen dostop do celotne plače z uporabo mBills aplikacije.

Ali lahko pred plačilom računa izberem vir sredstev za plačilo?

Seveda, če spadaš med uporabnike, ki imajo s svojo mobilno denarnico mBills povezan Sberbank račun. V tem primeru ti je pred vsakim plačilom z mBills na voljo možnost izbire vira sredstev za plačilo. Izbiraš lahko ali boš plačilo dotičnega računa poravnal iz dobroimetja na svoji mBills mobilni denarnici ali s svojega bančnega računa odprtega pri Sberbank.

Svoj Sberbank račun pa lahko nastaviš tudi kot privzeti vir sredstev za plačevanje z mBills. To lahko storiš v treh preprostih korakih:

 1. Poveži mBills mobilno denarnico s svojim bančnim računom (zaenkrat je ta možnost na voljo Sberbank komitentom).
 2. Na domačem zaslonu v aplikaciji mBills izberi puščico levo ali desno. Prikazali se bodo podatki o tvojem Sberbank računu.
 3. Izberi »POTRDI«.

Zgoraj opisana možnost možnost ne velja za plačila s kartico mBills Mastercard. Vir sredstev za kartična plačila je namreč vedno dobroimetje na tvoji mBills denarnici.

Kako lahko v mBills izberem vir sredstev za plačilo posameznega računa?

Uporabnikom, ki imajo s svojo mobilno denarnico mBills povezan Sberbank račun, je pred vsakim plačilom z mBills na voljo možnost izbire vira sredstev za plačilo. Izbirajo lahko ali bodo plačilo dotičnega računa poravnali iz dobroimetja na svoji mBills mobilni denarnici ali s svojega bančnega računa odprtega pri Sberbank.

Sberbank račun je mogoče nastaviti tudi za privzeti vir sredstev za plačevanje z mBills. To lahko storiš v treh preprostih korakih:

 1. Poveži mBills mobilno denarnico s svojim bančnim računom (zaenkrat je ta možnost na voljo Sberbank komitentom).
 2. Na domačem zaslonu v aplikaciji mBills izberi puščico levo ali desno. Prikazali se bodo podatki o tvojem Sberbank računu.
 3. Izberi »POTRDI«.

Zgoraj opisana možnost možnost ne velja za plačila s kartico mBills Mastercard. Vir sredstev za kartična plačila je namreč vedno dobroimetje na tvoji mBills denarnici.

Nakazal sem si denar na mBills preko plačilnega naloga. Kdaj lahko pričakujem prejem sredstev v svojo mobilno denarnico? Kdaj bo denar v moji mBills denarnici?

To je odvisno od urnika tvoje banke. Za nakazila iz slovenskih bank običajno velja, da boš denar prejel na mBills še isti dan, če nakazilo opraviš dovolj zgodaj (do 15.00 ure), sicer pa boš denar prejel naslednji delovni dan okoli 9.00 ure.

Pri nakazilih na mBills denarnico je izredno pomembno, da uporabiš pravilno referenco (sklic). Le-ta mora biti enaka referenci, ki je zapisana na vzorcu plačilnega naloga za polnitev v tvoji mBills aplikaciji.

Kako lahko sredstva prenesem iz mobilne denarnice na svoj bančni račun?

Sredstva lahko iz mBills na svoj bančni račun preneseš v štirih preprostih korakih:

 1. Vstopi v mBills.
 2. Izberi ikono »+« na domačem zaslonu.
 3. Izberi »Prenesi na svoj bančni račun«.
 4. Vpiši znesek, ki ga želiš prenesti na svoj bančni račun in potrdi prenos.

Prenos denarja iz mBills na bančni račun se obračuna po veljavnem ceniku, ki je na voljo na povezavi: https://www.mbills.si/pogoji-in-cenik/

 

Zakaj polnitev z bančnega računa traja več dni?

Postopek polnitve mBills mobilne denarnice direktno z bančnega računa ter samodejno polnjenje mBills traja 2 delovna dni zaradi SEPA pravil, ki se jih morajo držati vse banke v Evropski Uniji, ki poslujejo z direktnimi bremenitvami. To velja tudi za tvoj bančni račun, s katerega lahko polniš svojo mBills mobilno denarnico preko SEPA direktne bremenitve.

Ali lahko svojo mBills denarnico polnim tudi na prodajnih mestih Petrola na Hrvaškem?

Polnitev mBills denarnice z vplačilom gotovine je na voljo samo na prodajnih mestih Petrol po Sloveniji.

V tujini pa ti bodo morda prišli prav drugi načini polnitve mobilne denarnice: pomagaš si lahko z nakazilom (plačilnim nalogom), polnitvijo s kreditno kartico, denar ti lahko nakaže tudi druga oseba preko funkcije »Nakaži prijatelju« ali pa polnitev s svojega bančnega računa sprožiš direktno v mBills aplikaciji.

Pri nakazilu denarja v mBills denarnico sem pozabil vnesti pravilen sklic / vnesel sem napačen sklic. Kaj zdaj?

Svetujemo, da nam na e-naslov info@mbills.si pošlješ čim več podatkov o nakazilu: znesek, čas nakazila, bančni račun, s katerega si izvedel nakazilo, vpisani namen in referenca plačila ter seveda podatek o tem, komu si želel napolniti mobilno denarnico mBills. V pomoč nam bo tudi dokazilo o opravljenem plačilu, v kolikor s tem razpolagaš.

Kako nakažem sredstva v svojo mBills mobilno denarnico?

Nakazilo preko plačilnega naloga (UPN naloga) lahko opraviš iz svoje spletne ali mobilne banke, nalog za plačilo pa lahko izpolniš tudi na poštnem ali bančnem okencu ali drugod (trafike, trgovine…). Podatki za nakazilo na svojo mobilno denarnico mBills so ti na voljo v aplikaciji:

 1. Dotakni se trenutnega stanja v denarnici.
 2. Izberi možnost »Polni z bančnega računa«.
 3. Izberi »UPN nalog«.
 4. Podatke, prikazane na zaslonu, vpiši v UPN nalog.

Pri tem bodi pozoren, da vneseš pravilno referenco (sklic). Le-ta mora biti enaka referenci, ki je zapisana na vzorcu plačilnega naloga za polnitev v tvoji mBills aplikaciji.

Ali mi lahko druga oseba nakaže sredstva v mojo mBills denarnico preko plačilnega naloga?

Seveda, tudi druge osebe lahko polnijo tvojo mBills denarnico z nakazilom preko plačilnega naloga (UPN naloga). Pri tem morajo biti pozorni na vnos pravilnih podatkov za nakazilo, ki so razvidni v tvoji mBills aplikaciji. Do njih prideš tako, da slediš naslednjim korakom:

 1. Dotakni se trenutnega stanja v denarnici.
 2. Izberi možnost »Polni z bančnega računa«.
 3. Izberi »UPN nalog«.
 4. Podatke, prikazane na zaslonu, vpiši v UPN nalog.
 5. Podatki s plačilnega naloga, ki se prikaže na zaslonu, so podatki za polnitev tvoje mBills denarnice.

Pri nakazilu je izredno pomemben pravilen vnos reference (sklica). Le-ta mora biti enaka referenci, ki je zapisana na vzorcu plačilnega naloga za polnitev v tvoji mBills aplikaciji.

Ali lahko z mBills aplikacijo povežem tudi svoj bančni račun odprt v tujini? Je povezava mBills s tujim IBANom mogoča?

Neposredno v mBills aplikaciji samostojno še ni možno dodati tujega IBAN-a. Če si to želiš, pa lahko tvoj transakcijski račun odprt znotraj SEPA območja, kljub temu povežemo s tvojo mBills mobilno denarnico. V ta namen nas prosimo kontaktiraj preko kontaktnega centra za pomoč uporabnikom (info@mbills.si ali 01 200 33 36). Z veseljem te bomo vodili skozi ustrezen postopek in ti omogočili povezavo mBills s tujim bančnim računom.

Kako napolnim mobilno denarnico z nakazilom s svojega bančnega računa?

Če tudi ti želiš imeti denar na svoji mobilni denarnici čimprej, priporočamo, da jo napolniš z enostavnim nakazilom s svojega bančnega računa (UPN plačilni nalog). UPN nalog lahko izpolniš tako v spletni banki kot tudi na bančnem okencu, na pošti ali kje drugje. Tako preprosto:

 1. Dotakni se trenutnega stanja v denarnici.
 2. Izberi možnost »Polni z bančnega računa«.
 3. Izberi »UPN nalog«.
 4. Podatke, prikazane na zaslonu, vpiši v UPN nalog. Pri tem bodo pozoren, da vneseš pravilno referenco (sklic). Le-ta mora biti enaka referenci, ki je zapisana na vzorcu plačilnega naloga za polnitev v tvoji mBills aplikaciji.

Za nakazila iz slovenskih bank običajno velja, da boš denar prejel na mBills še isti dan, če nakazilo opraviš dovolj zgodaj (do 15.00 ure), sicer pa boš denar prejel naslednji delovni dan okoli 9.00 ure. Ta način polnjenja je na voljo tako osnovnim kot tudi polnim uporabnikom mBills.

Kako napolnim mBills mobilno denarnico s samodejnim oziroma mesečnim polnjenjem?

Samodejno polnjenje je med uporabniki najbolj priljubljena možnost polnjenja, saj je brezplačna in uporabnikom izredno prijazna. Polnitev izvedeš v nekaj preprostih korakih:

 1. Dotakni se trenutnega stanja v denarnici.
 2. Izberi »Polni z bančnega računa«.
 3. Izberi »Mesečno polnjenje«.
 4. Vpiši znesek in dan polnitve.
 5. Izberi »POLNI«.

Sam proces polnitve traja 3 dni zaradi SEPA bančnih pravil, zato je treba pozornost posvetiti prvi nastavitvi te polnitve: izbrani dan polnitve mora biti vsaj 3 delovne dni pred vklopom samodejnega polnjenja.

Ta način polnjenja je na voljo le polnim uporabnikom mBills, ki imajo mobilno denarnico povezano s svojim bančnim računom.

Kako napolnim mBills mobilno denarnico s svojega bančnega računa?

To je med uporabniki najbolj priljubljena možnost polnjenja, saj je uporabnikom izredno prijazna. Polnitev izvedeš v nekaj preprostih korakih:

 1. Dotakni se trenutnega stanja v denarnici.
 2. Izberi »Polni z bančnega računa«.
 3. Izberi »Moj TRR račun«.
 4. Vpiši znesek.
 5. Izberi »POTRDI«.
 6. Potrdi polnitev.

Ta način polnjenja je na voljo le polnim uporabnikom mBills, ki imajo mobilno denarnico povezano s svojim bančnim računom.

Denar boš z bančnega računa v mBills predvidoma prejel v roku dveh delovnih dni. Če pa imaš mBills povezan z Sberbank računom, boš denar v mBills mobilno denarnico prejel takoj.

Kako napolnim mobilno denarnico?

Zadovoljni uporabniki ste naš cilj in motivacija pri ustvarjanju aplikacije mBills. S tem v mislih smo za vas podprli različne načine polnjenja mobilne denarnice, med katerimi boš zagotovo našel takega, ki ti ustreza. Na voljo je:

Samodejno oziroma mesečno polnjenje: to je med uporabniki najbolj priljubljena možnost polnjenja, saj je brezplačna in uporabnikom izredno prijazna. Kako si nastaviš mesečno polnjenje, izveš tukaj.

Polnjenje z bančnega računa: sredstva pridejo z bančnega računa v mobilno denarnico v roku dveh delovnih dni. Kako si nastaviš direktno obremenitev, izveš tukaj.

Polnjenje z UPN nalogom: polnitev preko nakazila z bančnega računa ti toplo priporočamo, če želiš prejeti denar v mobilno denarnico najhitreje. Več o tem načinu polnjenja izveš tukaj.

Vplačilo gotovine v mBills: gotovino predaš osebju na prodajnem mestu, e-denar pa ti je v mBills na voljo v istem trenutku. Kako vplačaš gotovino v mBills, izveš tukaj.

Osnovnim uporabnikom so na voljo vplačilo gotovine ter polnjenje z UPN nalogom, polnim uporabnikom pa vse navedene možnosti.

Koliko denarja lahko vplačam v mBills na Petrolovih prodajnih mestih?

Minimalni znesek za izplačilo ali vplačilo določa pooblaščeni trgovec. Ostale veljavne limite vplačevanja in izplačevanja gotovine pa si lahko ogledaš tukaj.

Koliko denarja lahko izplačam iz mBills na Petrolovih prodajnih mestih?

Minimalni znesek za izplačilo ali vplačilo določa pooblaščeni trgovec. Ostale veljavne limite vplačevanja in izplačevanja gotovine pa si lahko ogledaš tukaj.

Kako vplačam gotovino v mBills?

To je eden od najbolj enostavnih načinov polnjenja, poleg tega pa je velika prednost tudi, da imaš denar v mBills na voljo takoj. Denar lahko vplačaš na naslednji način:

 1. Dotakni se trenutnega stanja v denarnici.
 2. Izberi možnost »Vplačaj gotovino na Petrolu«.
 3. zaslon telefona približaj čitalcu.
 4. Zaposlenemu predaj gotovino.

Ta način polnjenja je na voljo tako osnovnim kot tudi polnim uporabnikom mBills.

Kako izplačam gotovino iz mBills?

To je eden od najbolj enostavnih načinov izplačila, poleg tega pa je velika prednost tudi, da imaš denar na voljo takoj. Denar lahko izplačaš na naslednji način:

 1. Na domačem zaslonu v mBills izbereš modri gumb za plačevanje (ikona EUR).
 2. Izbereš “Plačaj s črtno kodo”.
 3. Telefon približaš čitalcu.
 4. V mBills prejmeš zahtevek za izplačilo gotovine.
 5. Sprejmeš gotovino od zaposlenega.

Kako napolnim mobilno denarnico z UPN nalogom?

Če tudi ti želiš imeti denar na svoji mobilni denarnici čimprej, priporočamo, da jo napolniš z enostavnim nakazilom s svojega bančnega računa (UPN plačilni nalog). UPN nalog lahko izpolniš tako v spletni banki kot tudi na bančnem okencu, na pošti ali kje drugje. Tako preprosto:

 1. Dotakni se trenutnega stanja v denarnici.
 2. Izberi možnost »Polni z bančnega računa«.
 3. Izberi »UPN nalog«.
 4. Podatke, prikazane na zaslonu, vpiši v UPN nalog. Pri tem bodo pozoren, da vneseš pravilno referenco (sklic). Le-ta mora biti enaka referenci, ki je zapisana na vzorcu plačilnega naloga za polnitev v tvoji mBills aplikaciji.

Za nakazila iz slovenskih bank običajno velja, da boš denar prejel na mBills še isti dan, če nakazilo opraviš dovolj zgodaj (do 15.00 ure), sicer pa boš denar prejel naslednji delovni dan okoli 9.00 ure. Ta način polnjenja je na voljo tako osnovnim kot tudi polnim uporabnikom mBills.

Kako povežem svojo mBills denarnico s transakcijskim računom N Banka?

To lahko storiš v štirih preprostih korakih:

 1. Izberi možnost »Nastavitve«.
 2. Izberi “Moj profil”.
 3. V polje IBAN vpiši številko svojega bančnega računa N Banka.
 4. Potrdi soglasje.

Kako nastavim privzeti vir sredstev za plačevanje?

Privzeti vir sredstev za plačevanje je mBills denarnica. Če želiš to spremeniti, naredi naslednje:

 1. Poveži mBills mobilno denarnico s svojim bančnim računom (zaenkrat je ta možnost na voljo Sberbank komitentom).
 2. Na domačem zaslonu v aplikaciji mBills izberi puščico levo ali desno. Prikazali se bodo podatki o tvojem Sberbank računu.
 3. Izberi »POTRDI«.

Vsa plačila z mBills s telefonom bodo zdaj izvedena neposredno s tvojega Sberbank bančnega računa. Za privzeti vir sredstev pa lahko kadarkoli spet izbereš mBills denarnico.

Zgoraj opisana možnost možnost ne velja za plačila s kartico mBills Mastercard. Vir sredstev za kartična plačila je namreč vedno dobroimetje na tvoji mBills denarnici.

Kateri so možni viri sredstev za plačevanje z mBills?

Plačila z mBills lahko izvajaš iz mobilne denarnice mBills ali pa neposredno s svojega bančnega računa (trenutno je ta možnost na voljo za Sberbank komitente). Imetniki Petrol Klub plačilne kartice lahko za plačevanje na prodajnih mestih Petrola po Sloveniji koristijo tudi kreditni limit na dotični kartici, v kolikor le-to povežejo z mBills. Plačila, ki jih izvajaš s kartico mBills Mastercard se vedno izvedejo iz tvoje mBills mobilne denarnice. To pomeni, da moraš imeti za plačevanje s kartico sredstva na mBills denarnici. Plačila s telefonom pa lahko izvajaš tako iz dobroimetja na mBills denarnici kot tudi z bančnega računa.

V mBills si lahko izmed naštetih možnosti izbereš in nastaviš privzeti vir za plačevanje.

Povezava s PKPK

Pri povezovanju Petrol klub plačilne kartice z mBills sem naletel na težavo. Kaj lahko storim?

Spodaj smo zate pripravili popis potencialnih izzivov, na katere lahko naletiš pri poskusu povezovanja mBills s Petrol klub plačilno kartico. Verjamemo, da ti bo v pomoč.

 • Petrol ima za svoje imetnike PKPK podatek o njihovi davčni številki. Če se davčna mBills uporabnika in davčna številka na PKPK ne ujemata, povezava kartice v mBills ni mogoča. Sporočilo, ki ga vidiš v takem primeru je naslednje: »Davčna številka imetnika Petrol Klub kartice ni enaka davčni številki v mBills.« Za odpravo težave se obrni na Petrol.
 • Za nekatere PKPK Petrol nima podatka o davčni številki. Sporočilo, ki ga vidš v tem primeru je naslednje: »Manjkajoča davčna številka imetnika Petrol Klub kartice v zalednem sistemu Petrola.« Za odpravo težave se obrni na Petrol in z njimi uredi dopolnitev svojih podatkov.

Pri povezavi Petrol klub plačilne kartice z mBills veljajo tudi naslednje omejitve:

 • Eno Petrol klub plačilno kartico lahko kot vir denarja uporablja samo 1 uporabnik.
 • Petrol klub plačilno kartico lahko doda samo polno identificirani uporabnik.
 • Isto kartico lahko v mbills doda tudi drug uporabnik, ampak samo kot kartico zvestobe.

Kako lahko odstranim Petrol klub plačilno kartico iz mBills aplikacije?

Petrol klub plačilno kartico lahko iz mBills odstraniš s klikom na tri pikice zgoraj levo. Odprl se bo nov ekran z gumbom »Odstrani«.

Kako lahko odstranim Petrol klub plačilno kartico kot privzeti vir financiranja v mBills?

Kadarkoli lahko izklopiš Petrol klub plačilno kartico kot privzeti način plačevanja na Petrolu s klikom na gumb PREKINI. V tem primeru se bo kartica obnašala kot navadna kartica zvestobe, s to razliko, da boš še vedno lahko spremljal število zlatih točk in razpoložljivo stanje Petrol kreditnega limita znotraj mBills aplikacije.

Petrol klub plačilno kartico lahko iz mBills odstraniš s klikom na tri pikice zgoraj levo. Odprl se bonov ekran z gumbom »Odstrani«.

Kako deluje povezana Petrol klub plačilna kartica v mBills in kaj omogoča povezava Petrol klub plačilne kartice z mBills mobilno denarnico?

Uporabniki Petrol klub plačilne kartice lahko slednjo povežete z mBills aplikacijo.

Petrol klub plačilno kartico lahko z mBills povežeš zgolj kot kartico zvestobe ali pa tudi kot vir denarja.

Če izbereš kartico kot vir denarja, bo kartica avtomatsko označena kot privzeti način plačevanja na Petrolovih prodajnih mestih.

Namesto, da za plačilo računa na Petrolu bremeni tvoj privzeti vir denarja (mbills ali Sberbank), se bo na Petrolovih prodajnih mestih upošteval Petrol kreditni limit, ki ga imaš odprtega pri Petrolu. Zate je proces plačila z mBills enak kot če plačuješ z mBills – na Petrolu pokažeš mBills črtno kodo in plačilo se izvede. Pri tem je pomembno edino to, da imaš kot privzeti vir denarja za plačevanje na Petrolu označeno Petrol klub plačilno kartico.

Če je plačilo opravljeno preko Petrol kreditnega limita, se stanje v tvoji denarnici nič ne spremeni. V mBills pa se ti prikaže transakcija, kakršno posreduje Petrol.

Poleg tega lahko kadarkoli preveriš število zlatih točk in razpoložljivo stanje na svoji Petrol klub plačilni kartici znotraj mBills aplikacije. Preprosto poiščeš kartico na seznamu kartic zvestobe in odpreš podrobnosti.

Kako lahko plačujem s svojim kreditnim limitom na Petrol klub plačilni kartici z uporabo mBills aplikacije na Petrolovih prodajnih mestih?

Najprej poveži svojo Petrol klub plačilno kartico z mbills in si jo nastavi  nastavi kot privzeti vir financiranja na Petrolu. Za tem boš lahko vse račune na Petrolu plačeval z uporabo mBills direktno iz svojega kreditnega limita na Petrol klub plačilni kartici. Torej namesto, da se bo denar za plačilo trgal iz tvojega privzetega vira denarja (mbills ali Sberbank), se na Petrolovih prodajnih mestih upošteva Petrol kreditni limit, ki ga imaš odprtega pri Petrolu.

Postopek plačevanja je naslednji:

 • na Petrolu pokažeš mbills črtno kodo.
 • Petrol prepozna številko kartice zvestobe in preveri ali imaš za privzeti način plačevanja izbran Petrolov limit.
 • V primeru, da imaš za vir financiranja vklopljeno Petrol klub plačilno kartico, ti prodajno mesto Petrola trga denar iz Petrol kredita.
 • Po opravljenem plačilu Petrol v tvojo mbills aplikacijo pošlje informacijo o novi transakciji. V mBills aplikaciji je takšna (eksterna) transakcija samo prikazana, nima pa nobenega vpliva na stanje v mobilni denarnici uporabnika.

Kako povežem svojo Petrol klub plačilno kartico z mBills mobilno denarnico?

Če si uporabnik Petrol klub plačilne kartice, lahko slednjo v mBills označiš kot privzeti vir plačevanja na Petrolovih prodajnih mestih po Sloveniji na naslednji način:

 • Vstopiš v aplikacijo mBills
 • Izbereš puščico levo ali desno na domačem zaslonu
 • Izbereš Petrol klub plačilna kartica
 • Poskeniraš črtno kodo svoje Petrol klub plačilne kartice ali jo ročno vpišeš
 • Prebereš in potrdiš soglasje za povezavo mBills s Petrol klub plačilno kartico

Tvoja Petrol klub kartica je avtomatsko označena kot privzeti način plačevanja na Petrolu.

Povabi prijatelja

Kateri tipi plačil na prodajnem mestu z mBills aplikacijo pridejo v poštev za izpolnitev pogojev priporočilnega programa?

Prijatelj mora z mobilno denarnico mBills opraviti vsaj eno plačilo na prodajnih mestih, kjer je plačevanje z mBills omogočeno. Upoštevajo se plačila, pri katerih prijatelj opravi plačilo s slikanjem mBills QR kode ali FURS QR kode ali nakup s prikazom črtne kode v svoji mBills denarnici.

Plačila z mBills sprejema že več kot 1500 prodajnih mest. Z mBills lahko plačuješ na avtomatih, v gostinskih lokalih in trgovinah. Vse lokacije najdeš v mBills denarnici pod Nastavitve / Zemljevid ali tukaj.
Kot opravljen pogoj priporočilnega programa ne velja nakazilo prijatelju, plačilo položnice ali e-računa, nakazilo prek UPN naloga ali plačilo s kartico mBills Mastercard.

Kakšna je nagrada, če priporočitelj in priporočenec pravočasno izpolnita pogoje za izplačilo nagrade?

Za uspešno povabilo priporočitelj  prejme 10 € v mBills najkasneje v roku 7 koledarskih dni po izpolnjenih vseh pogojih priporočilnega programa, priporočenec pa bo istočasno za trud nagrajen s 5 € prav tako v mBills denarnico.

Kdaj prejmem nagrado?

Prijatelj, ki si mu poslal povabilo, mora v roku 7 koledarskih dni (168 ur) od trenutka, ko je vabilo poslano, aplikacijo mBills prenesti na svoj telefon, opraviti osebno identifikacijo in vsaj enkrat plačilo opraviti z mBills denarnico. Prijatelj mora z mobilno denarnico mBills opraviti vsaj eno plačilo na prodajnih mestih, kjer je plačevanje z mBills omogočeno. Upoštevajo se vsa plačila, pri katerih prijatelj opravi plačilo s slikanjem mBills ali FURS QR kode ali nakup s prikazom črtne kode v svoji mBills denarnici. Kot opravljeno plačilo ne velja nakazilo prijateljem, plačilo položnice ali e-računa, nakazilo prek UPN naloga, izplačilo/vplačilo gotovine ali plačilo s kartico mBills Mastercard.

Za uspešno povabilo priporočitelj prejme 10 € v mBills najkasneje v roku 7 koledarskih dni po izpolnjenih vseh pogojih priporočilnega programa, priporočenec pa bo istočasno za trud nagrajen z 10 €, prav tako v mBills denarnico.

Kako prijatelj ve, da sem ga povabil?

Ko v mBills denarnici povabiš prijatelja, bo prejel SMS-sporočilo s povezavo do trgovine Google Play ali App Store, kjer si lahko aplikacijo prenese na svoj telefon in se registrira. V sporočilu prijatelju piše, da si mu povabilo v mBills poslal prav ti.

Varnost

Kako je zagotovljena varnost mojih sredstev v mBills v primeru stečaja podjetja Petrol Pay d.o.o.?

Denar uporabnikov mBills je v vsakem trenutku varno shranjen na posebnih, t.i. fiduciarnih, računih slovenskih bank, dostop morebitnih upnikov Petrol Pay d.o.o. do teh sredstev pa brez izrecnega dovoljenja mBills uporabnikov ni možen. Fiduciarni računi so ločeni od poslovnih računov podjetja, zato bi v primeru morebitnega stečaja podjetja Petrol Pay d.o.o. denar še vedno bil na voljo uporabnikom mBills. Dodatno so sredstva polno identificiranih mBills uporabnikov vključena tudi v državni sistem jamstva za vloge, ki ga upravlja Banka Slovenije, ki zagotavlja dodatno varstvo sredstev tudi v primeru stečaja banke, pri kateri so odprti fiduciarni računi.

Ali je uporaba mBills varna?

Seveda, varnost tvojega denarja in podatkov je v mBills zagotovljena.

Prva kontrolna točka varnosti je že pred vstopom v aplikacijo: za vstop je potrebno vpisati 6-mestno varnostno kodo, ki jo pozna le uporabnik. Če slučajno pride do neprijetne kraje/izgube pametnega telefona, pa nam nesrečni uporabnik to čimprej sporoči. Nemudoma poskrbimo za varnost in preprečenje zlorabe tako, da začasno blokiramo uporabo aplikacije.

Kaj naj storim, če pride do kraje/izgube pametnega telefona ali kartice mBills Mastercard?

Ojoj, resnično neljub dogodek! Urejanje nepričakovane situacije v mBills ne bi moglo biti bolj preprosto in te bo spravilo v vsaj malce boljšo voljo.

Čimprej blokiraj storitev mBills tako, da pokličeš na telefonsko številko +386 1 200 33 34. Da bomo lahko v najkrajšem možnem času poskrbeli za preprečenje morebitne zlorabe, ob klicu navedi svoje ime, priimek, naslov, številko mobilnega telefona, davčno številko, številko bančnega računa ter vzrok preklica. Poskrbeli bomo, da bo tvoj denar ostal varen. Kartico mBills Mastercard lahko nemudoma tudi samostojno blokiraš znotraj mBills aplikacije. Toplo priporočamo, da to storiš.

(Priporočamo, da o izgubi ali kraji takoj obvestiš tudi svojega mobilnega operaterja.)

Kako spremenim oziroma ponastavim PIN kodo za vstop v mBills aplikacijo?

Le komu izmed nas se še ni zgodilo, da je pozabil PIN kodo!? Če ste pozabili PIN ali pa ga želiš spremeniti, je to povsem preprosto! PIN kodo si preprosto ponastaviš tako:

 1. Na vrhu zaslona, kjer je potrebno vtipkati PIN kodo, poišči gumb s puščicama za ponastavitev PIN kode.
 2. Aplikacija te bo vodila skozi postopek ponastavitve.
 3. Kot bi mignil boš zopet lahko plačeval s mBills.

Kako je poskrbljeno za varnost strežnika, kjer so shranjeni vsi podatki?

V ekipi Petrol Pay smo še posebej pozorni na zagotavljanje najvišje stopnje varnosti. Zato smo se odločili, da mBills uporablja infrastrukturo, ki ustreza najvišjim varnostnim standardom in ki se je razvijala več kot 20 let na področju plačilnih sistemov na mednarodnem tržišču.

Zakaj mBills potrebuje dostop do podatkov v mojem mobilnem telefonu?

mBills brez tvojega privoljenja nima dostopa do nobenih podatkov v mobilniku. Če mBillsu dovoliš dostop do imenika telefonskih stevilk, je to izključno za pomoč tebi, da ti pri pošiljanju denarja prijateljem ni potrebno vpisovati njihovih telefonskih številk. Aplikacija deluje tudi v primeru, da ji ne omogočiš dostopa do teh podatkov, a z določenimi omejitvami (na primer pri nakazilu denarja drugi osebi njene telefonske številke ne bo mogoče izbrati iz imenika, temveč bo potreben ročen vnos le-te). Nobenega od podatkov mBills ne prenaša ali shranjuje izven tvojega telefona, temveč jih vsakokrat znova prebere iz imenika na telefonu. Dostopa do drugih podatkov, kot je elektronska pošta ali računi itd. pa mBills niti ne zahteva, saj jih ne potrebuje. Zato si lahko povsem miren, mBills in celotna naša ekipa je po zakonu in po našem osebnem prepričanju posvečena varovanju tvojih osebnih podatkov.

Pozabil sem varnostno kodo. Kaj lahko storim?

V aplikaciji lahko sam zahtevaš ponastavitev varnostne kode, in sicer tako, da izbereš gumb “PIN” (na zaslonu, kjer se vpišeš v aplikacijo, v zgornjem levem kotu) in izbereš “Vpiši varnostno kodo” in “Pozabil sem varnostno kodo“. Zatem boš na svoj e-poštni naslov prejel navodila za ponastavitev varnostne kode. Če po kliku na povezavo dobiš sporočilo, da zahtevek ni več veljaven, ponovno sledi zgornjim navodilom in dobil boš novo povezavo.

mBills namig: preden oddaš zahtevo si pripravi svojo davčno številko 🙂

Drugo

Prejel sem Povzetek obračuna dohodkov od Petrol Pay d.o.o., kaj je sedaj?

Obvestilo, ki ste ga prejeli, služi kot kontrola obračuna, ki ga pošilja FURS. Uporabniki, ki vam je bila v zadnjem letu v denarju ali naravi izplačana nagrada* višja od 42,00 EUR, ste januarja od nas prejeli Povzetek obračuna dohodkov. Od nagrade je bil obračunan in plačan davčni odtegljaj (dohodnina), ki bo vključen v letni obračun dohodnine za leto 2021, ki ga boste prejeli s strani FURS-a.

* Nagrada je bila izplačana iz naslova mBills Cashback, Priporočila prijatelju in morebitnega dobitka v nagradni igri.

Soočam se s težavo pri identifikaciji z digitalnim potrdilom. Moje potrdilo ni zaznano.

V primeru, da se soočaš s težavami pri identifikaciji z digitalnim potrdilom, preveri naslednje osnovne zadeve:
– Ali imaš nameščen primeren certifikat (spodaj so našteti) za identifikacijo?
– Ali tvoj certifikat deluje na drugih straneh (npr. e-davki)?
– Ali certifikat deluje, če brskalnik odpreš na novo?
– Ali certifikat deluje, če uporabiš drug brskalnik?

V kolikor si izbral identifikacijo z veljavnim digitalnim potrdilom za fizične osebe, potrebuješ izdano digitalno potrdilo izdajatelja Halcom CA, Sigen-CA, sigovCA ali ACNLB.
Podprti brsklaniki so Internet Explorer, Chrome in Firefox, v kolikor je tudi digitalno potrdilo izdajatelja podprto v enem izmed teh brsklanikov.
V kolikor digitalnega potrdila za fizične osebe nimaš, lahko spremeniš način identifikacije na Petrolovem prodajnem mestu ali pa se po predhodnem dogovoru oglasiš osebno na sedežu podjetja Petrol Pay d.o.o. na Tržaški cesti 118.

Izbral sem identifikacijo z digitalnim potrdilom, sedaj pa se soočam s težavo pri skeniranju osebnega dokumenta. Kaj lahko storim?

V kolikor si izbral identifikacijo z digitalnim potrdilom predlagamo, da pri skeniranju osebnega dokumenta poskrbiš za ustrezno svetlobo, izostritev slike in telefon držiš naravnost. Ravno tako preveri ali uporabljaš posodobljeno različico aplikacije.

V primeru, da bo kljub zgornjim napotkom skeniranje osebnega dokumenta neuspešno, prosimo, da nas kontaktiraš na info@mbills.si.

Kako izbrišem svoj mBills račun? Kako preneham uporabljati mBills?

Obrazec za preklic storitev mBills identificirani uporabnik

Obrazec za preklic storitev mBills neidentificirani uporabnik

Da bi vam lahko uredili želeno odpoved storitev mBills, morate storiti sledeče:

Postopek za osebno identificirane uporabnike:

Izpolnite in podpišite Obrazec za preklic storitev za identificirane uporabnike in nam ga posredujte na info@mbills.si ali pa s priporočeno poštno pošiljko na naslov Petrol Pay d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana.

Poleg tega morate poskrbeti, da:

 • nimate morebitnih plačil v izvajanju,
 • da si, v primeru sredstev v mobilni denarnici, le-ta prenesete na bančni račun (TRR/IBAN)
 • da se odjavite od prejemanja e-računov svojih izdajateljev (v kolikor ste pri izdajateljih e-računov naročeni na prejemanje e-računov v mBills).
 • v kolikor ste administrator skupne denarnice, morate denarnico izbrisati, da vam lahko nato uredimo preklic. Ko skupno denarnico zaprete, bodo sredstva iz skupne denarnice prenesena na vašo mobilno denarnico. Denarnico nato izpraznite (nakaži prijatelju, prenos na vaš TRR itd.)

Postopek za šibko preverjene (neidentificirane) uporabnike:

Izpolnite in podpišite Obrazec za preklic storitev za NEidentificirane uporabnike in nam ga posredujte na info@mbills.si ali pa s priporočeno poštno pošiljko na naslov Petrol Pay d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana.

Poleg tega morate poskrbeti, da:

 • izpraznite vašo mobilno denarnico

Kako spremenim svoj e-mail v mBills aplikaciji?

Svoj elektronski naslov v mBills aplikaciji lahko spremeniš samostojno. Postopek je naslednji:

 1. Izberi »Nastavitve«.
 2. Izberi »Moj profil«.
 3. V polje »Elektronski naslov« vpiši novi e-naslov.

Zamenjal sem svoj naslov bivališča. Kako spremenim svoj stalni naslov znotraj mBills?

Če si že opravil osebno identifikacijo, podatka o svojem naslovu v mBills aplikaciji ne moreš spremeniti samostojno, zato ti bo pri izvedbi popravka v mBills aplikaciji pomagal naš center za pomoč uporabnikom. Pokliči nas na številko 01 200 33 36 ali pa nam na info@mbills.si pošlji zahtevek za spremembo.

V kolikor pa osebne identifikacije še nisi opravil, lahko svoj naslov popraviš samostojno v zavihku »Nastavitve« -> »Moj profil«.

Imam nov telefon. Kako lahko na novi napravi še naprej uporabljam mBills?

Na novo napravo preprosto namesti aplikacijo mBills.si in se vanjo vpiši s svojimi podatki. Za povezavo svoje mBills aplikacije z novim telefonom boš potreboval tudi varnostno kodo, ki si jo prejel ob prvi registraciji v mBills. Varnostno kodo lahko preveriš v svojem profilu znotraj mBills (zavihek »Nastavitve« -> »Moj profil«). Zaradi varnosti ti toplo priporočamo, da po namestitvi na novo napravo,  aplikacijo mBills s stare naprave odstraniš.

Zamenjal sem svojo telefonsko številko. Kako lahko še naprej uporabljam mBills?

mBills aplikacijo lahko še naprej uporabljaš po tem, ko nam sporočiš spremembo telefonske številke in le-to uredimo v našem sistemu. Pri izvedbi popravka v mBills aplikaciji ti bo pomagal naš center za pomoč uporabnikom. Pokliči nas na številko 01 200 33 36 ali pa nam na info@mbills.si pošlji zahtevek za spremembo telefonske številke. V sporočilu navedi svoje podatke, ki si jih vpisal ob registraciji v mBills in staro novo telefonsko številko. Po opravljeni spremembi telefonske številke boš aplikacijo mBills najprej odstranil s svojega pametnega mobilnega telefona, nato pa jo ponovno namestil in se vpisal z novo telefonsko številko.

Aplikacija mi ob poskusu vpisa javi sporočilo »Uporabnik z vašimi podatki je že registriran«.

Si ob prvi registraciji v mBills morda vpisal napačno telefonsko številko ali pa si svojo telefonsko številko v vmesnem času zamenjal? Pri ugotavljanju razloga ter morebitni  izvedbi popravka telefonske številke v mBills aplikaciji ti bo pomagal naš center za pomoč uporabnikom. Pokliči nas na številko 01 200 33 36 ali pa nam na info@mbills.si pošlji sporočilo. V sporočilu navedi svoje podatke, ki si jih vpisal ob registraciji v mBills.

Kako spremenim svojo telefonsko številko v mBills?

Če si ob registraciji v mBills vpisal napačno telefonsko številko ali pa si svojo telefonsko številko v vmesnem času zamenjal, ti bo pri izvedbi popravka v mBills aplikaciji pomagal naš center za pomoč uporabnikom. Pokliči nas na številko 01 200 33 36 ali pa nam na info@mbills.si pošlji zahtevek za spremembo telefonske številke. V sporočilu navedi svoje podatke, ki si jih vpisal ob registraciji v mBills in nepravilno (staro) ter pravilno (novo) telefonsko številko. Po opravljeni spremembi telefonske številke boš aplikacijo mBills najprej odstranil s svojega pametnega mobilnega telefona, nato pa jo ponovno namestil in se vpisal z novo telefonsko številko.

Zmotil sem se pri vpisu telefonske številke ob registraciji. Kaj naj storim?

Če si ob registraciji v mBills vpisal napačno telefonsko številko ali pa si svojo telefonsko številko v vmesnem času zamenjal, ti bo pri izvedbi popravka v mBills aplikaciji pomagal naš center za pomoč uporabnikom. Pokliči nas na številko 01 200 33 36 ali pa nam na info@mbills.si pošlji zahtevek za spremembo telefonske številke. V sporočilu navedi svoje podatke, ki si jih vpisal ob registraciji v mBills in nepravilno (staro) ter pravilno (novo) telefonsko številko. Po opravljeni spremembi telefonske številke boš aplikacijo mBills najprej odstranil s svojega pametnega mobilnega telefona, nato pa jo ponovno namestil in se vpisal z novo telefonsko številko.

Kako opravim plačilo in izplačilo dobitka na portalu Športne loterije z mBills?

Plačilo je mogoče preko mBills aplikacije na portalu Športne stave. Športna loterija je mBills integrirala na spletno stran ter tako omogočila vplačila in izplačila dobitkov na mBills. Več o samem postopku si lahko preberete na spletni strani Športne loterije: https://www.e-stave.com/E-Klub/E-klub/Vplacilaizplacila/Vplacila.aspx.

Splošni pogoji uporabe kartice so na voljo na povezavi: https://www.mbills.si/uploads/splosni-pogoji-mastercard.pdf

Zakaj nisem prejel aktivacijske kode?

Najprej preveri, da imaš na telefonu izbran ustrezen časovni pas ter da imaš nastavljeno avtomatsko uro (in ne ročno izbrane). Po preverbi in nastavitvi samodejnega časovnega pasu ter ure izberi gumb “ponovno pošlji aktivacijsko kodo” v mBills aplikaciji. Novo kodo boš prejel preko SMS sporočila.

Kako vključim potisna sporočila (push notification)?

Potisna sporočila ti bodo pomagala, da boš s svojimi kartičnimi transakcijami nemudoma seznanjen, prav tako boš takoj obveščen tudi o morebitnem razlogu za zavrnitev kartične transakcije, poleg tega pa boš s pomočjo potisnih sporočil svoje prispele račune opazil takoj in se kar najhitreje otresel skrbi glede plačila. Poleg tega pa lahko tako narediš konec pozabljanju na neplačane račune, zamujanju rokov plačil ter nepotrebnim zamudnim obrestim.

Potisna sporočila na svojem mobilniku lahko vključiš na zelo enostaven način:

Android: Izberi ikono Nastavitve –› Upravitelj aplikacij –› mBills.si –› Obvestila –› Dovoli/Pokaži obvestila

iOS: Izberi ikono Settings, kliknite Notifications –› mBills.si –› Allow notifications

Ali je aplikacija na voljo tudi za uporabnike pametnega telefona Windows?

Aplikacija mBills ni prilagojena platformi Windows. Tudi v prihodnje mBills verjetno ne bo na voljo uporabnikom te platforme zaradi izjemno nizke regionalne pokritosti ter povpraševanja po tako prilagojeni storitvi.

Zamenjal sem svoj bančni račun. Kako naj spremembo naredim tudi v aplikaciji mBills?

V primeru da si zamenjal bančni račun, a je tvoja mBills mobilna denarnica še vedno povezana s starim, je postopek sledeč:

 1. Na domačem zaslonu izberi »Nastavitve«.
 2. Izberi možnost »Moj profil«.
 3. V polje »Bančni račun – IBAN« vpiši svoj novi račun.
 4. Neposredno v aplikaciji potrdi svoje soglasje za direktno obremenitev.

Kako finančna uprava ali druge državne ustanove obravnavajo sredstva v mBills mobilni denarnici?

V Sloveniji veljavna zakonodaja mBills mobilne denarnice ne izenačuje s transakcijskimi računi (ki jih imajo lahko le banke). Za transakcijske račune velja, da lahko pristojne inštitucije vpogledajo v stanje na računu ali v primeru izvršbe posežejo na denarna sredstva na tem računu. Ker mBills mobilna denarnica ni transakcijski račun, opisani posegi za mBills mobilno denarnico ne veljajo avtomatično. Podjetje Petrol Pay pa je v vsakem primeru zavezano upoštevati veljavno zakonodajo ter ravnati skladno z veljavnimi odločbami sodišča (npr. v primeru, ko bi bil zoper uporabnika mBills izdan sklep o izvršbi rubeža).

Kaj storim, če na lokaciji z mBills zemljevida ne morem opraviti plačila?

 • Slikaj QR kodo na spodjem delu računa.
 • Če podjetje ne sprejema plačil s mBills, bo aplikacija vrnila obvestilo, da podjetje še ni vključeno v Petrol Pay sistem.

Če podjetje omogoča plačila s mBills pa te bo aplikacija prosila za potrditev plačila. V vsakem primeru priporočamo, da osebju pokažeš zemljevid ali nalepko mBills na vratih ali točilnem pultu. Lahko se obrneš tudi na vodjo poslovne enote ali podjetja ter jim svetuješ, da nas kontaktirajo na 01 200 33 36 ali info@mbills.si. Veseli bomo tudi tvojega klica ali sporočila na to temo.

Kje imam potrdilo, da sem plačal?

Potrdilo o plačilu računa imaš vedno na voljo v mBills aplikaciji.

 1. Izberi zavihek »Transakcije«.
 2. Poišči želeno plačilo in ga izberi.

Potrdilo o plačilu si lahko pošlješ tudi na svoj e-poštni naslov.

Telefon z operacijskim sistemom Android podpira vstop s prstnim odtisom, mbills aplikacija pa mi ne omogoča vstopa na ta način. Kaj lahko storim?

Težava je verjetno posledica starejše različice aplikacije mBills. Predlagamo, da namestiš najnovejšo različico aplikacije mBills in se ponovno prijaviš kot obstoječi uporabnik (uporabi enako telefonsko številko kot pri prvi registraciji). Težava bo s tem odpravljena.

Sem uporabnik mBills, moj telefon pa ima Androd operacijski sistem. Izklopil sem zaklepanje telefona, sedaj pa me aplikacija ne prepozna in želi, da se ponovno registriram. Kaj naj storim?

Težava je verjetno posledica starejše različice aplikacije mBills. Predlagamo, da namestiš najnovejšo različico aplikacije mBills in se ponovno prijaviš kot obstoječi uporabnik (uporabi enako telefonsko številko kot pri prvi registraciji). Težava bo s tem odpravljena.

Lahko mBills uporabljam hkrati z drugimi aplikacijami?

mBills je seveda možno uporabljati hkrati z drugimi aplikacijami. Izjema so aplikacije, ki za delovanje uporabljajo prekrivanje zaslona (primeri takih aplikacij so Twillight, ki uravnava svetlost zaslona tako, da uporabi temnejše/svetlejše t.i. »overlay-e«, ter aplikacije za snemanje zaslona). Zaradi varnostnih razlogov smo onemogočili uporabo mBills aplikacije v primeru, da je katera izmed teh aplikacij zagnana.

Kako spremenim svoje podatke v mBills?

Vse podatke lahko spremeniš sam, če še nisi nadgradil svojega profila in si torej osnovni uporabnik. Postopek je naslednji:

 1. Izberi »Nastavitve«.
 2. Izberi »Moj profil«.
 3. V želenem polju spremeni podatke.
 4. Potrdi spremembe.

Če pa si že nadgradil svoj profil, lahko sam spremeniš elektronski naslov in številko bančnega računa. To storiš na enak način kot je opisano v odgovorih na pogosta vprašanja zgoraj. Bančni račun, ki ga vneseš v mBills mora biti tvoj, poleg tega moraš ob zamenjavi potrditi soglasje za direktno obremenitev.

Za pomoč pri spremembi osebnih podatkov smo ti na voljo na 01 200 33 36 ali na info@mbills.si.

Tipkovnica v mBills aplikaciji je neodzivna. Kaj naj storim?

Verjetno je razlog za neodzivnost tipkovnice ta, da hkrati z mBills uporabljaš katero od aplikacij, ki za delovanje uporabljajo prekrivanje zaslona (primeri takih aplikacij so Twillight, ki uravnava svetlost zaslona tako, da uporabi temnejše/svetlejše t.i. »overlay-e«, ter aplikacije za snemanje zaslona). Za nemoteno delovanje mBills zaustavi take aplikacije. Če težava ostaja nerazrešena, nas lahko pokličeš na 01 200 33 36 ali nam pišeš na info@mbills.si.

Katere kartice zvestobe lahko povežem z mBills?

Trenutno lahko svojo mobilno denarnico mBills povežete z naslednjimi karticami zvestobe:

 • Kalčico, kartico zvestobe trgovine Kalček,
 • Kalia Klub, kartico zvestobe trgovine Semenarna,
 • Lassana kartico zvestobe,
 • Sportina klub kartico,
 • Nama kartico zvestobe,
 • Petrol klub kartico zvestobe,
 • Petrol klub plačilno kartico.

Cilj ekipe Petrol Pay je omogočiti povezavo mBills s karticami čimveč različnih ponudnikov.

Ali s plačili preko mBills avtomatično pridobivam zlate točke Petrol kluba?

mBills je denarnica odprtega tipa in ni vezana samo na Petrol, zato moraš vanjo sam dodati svojo Petrol klub kartico zvestobe.

Svojo mobilno denarnico mBills lahko povežeš s Petrol klub kartico zvestobe na dva načina:

ob nakupu z mBills na Petrolovem prodajnem mestu pokažeš Petrol klub kartico, kjer jo bodo povezali (ob tvoji potrditvi povezave v aplikaciji mBills);

Petrol klub kartico lahko v aplikacijo mBills dodaš sam, z naslednjimi koraki:

 1. Na domačem zaslonu v mBills aplikaciji izberi »Kartice«.
 2. Izberi »Kartice zvestobe«.
 3. Izberi »DODAJ«.
 4. Izberi kartico Petrol klub in potrdi svojo izbiro.
 5. Slikaj črtno kodo na kartici ali ročno vnesi kodo kartice.

Petrol klub kartica zvestobe bo tako povezana z mBills in v aplikaciji vidna na seznamu kartic zvestobe. Z mBills nakupi na prodajnih mestih Petrola boš tako avtomatično zbiral Zlate točke in koristil ugodnosti. Plastično kartico zvestobe pa lahko pustiš doma!

Opomba: točke se ne prištevajo avtomatično, če plačilo opraviš s kartico mBills Mastercard. Avtomatični pripis točk se zgodi le, če plačilo opraviš s črtno kodo, ki se generira v mBills aplikaciji.