Obvestilo o potrjevanju spletnih nakupov

3. maj 2022 – Uporabnikom kartice mBills Mastercard sporočamo, da lahko kljub poostrenim pravilom za avtentikacijo spletnih nakupov, povečini še naprej nemoteno uporabljajo kartico mBills Mastercard za vse svoje spletne nakupe in nakupe na prodajnih mestih.

Skladno z evropsko uredbo,* Banka Slovenije s 3.5.2022 zahteva od vseh, ki so vključeni v prodajno-nakupni proces (trgovci, kupci oziroma plačniki ter izdajatelji plačilnih kartic) v evropskem gospodarskem prostoru, da spoštujejo direktivo Evropskega parlamenta glede doslednejšega potrjevanja kartičnih plačil pri spletnih nakupih.

V mBills smo tak način potrjevanja v aplikaciji uvedli že pred leti, zato za uporabnike to ne prinaša večjih sprememb. Spletne nakupe lahko še naprej opravljate kot doslej in jih potrjujete v mBills denarnici. Ker morajo uredbo spoštovati prav vsi trgovci, lahko pri nekaterih prihaja do zavrnjenih spletnih nakupov. Če trgovec ne posreduje zahteve o močni avtentikaciji, ga sprva na to opozorimo. Če v določenem času kljub temu ne posreduje zahteve, pa moramo v skladu z novimi zahtevami takšno transakcijo zavrniti.

Potrjevanje spletnih nakupov omogoča večjo varnost potrošnikov, saj lahko v primeru v zlorabe to takoj ugotovite, in transakcijo zavrnete. Za svojo varnost lahko največ naredite sami, zato preverite naše nasvete za varno spletno nakupovanje.

Za dodatna vprašanja in informacije nam lahko pišete na info@mbills.si ali nas pokličete na 01 200 33 36.

Ekipa mBills

*Delegirana uredba Komisije (EU) 2018/389 z dne 27. novembra 2017 o dopolnitvi Direktive (EU) 2015/2366 Evropskega parlamenta in Sveta glede regulativnih tehničnih standardov za močno avtentikacijo strank ter skupnih in varnih odprtih standardov komunikacije