Pazi kaj klikaš!

19/10/2021

Si vedel, da je 1.400 € povprečna vrednost ukradenega denarja pri spletnih goljufijah v letu 2020? Tudi tebe prevzamejo mamljivi oglasi, ki obljubljajo da lahko v enem tednu shujšaš za 10 kg ali pa z enim klikom osvojiš najnovejši Iphone? Ali pa si že zasledil obljube o brezplačnih bitcoinih, pri katerih je malo manjkalo, da bi na njih kliknil?

Ponudbe, ki se zdijo predobre, da bi bile resnične, običajno tudi so! Za njimi pogosto stojijo spletni goljufi, ki s prevaro pridobijo tvoje podatke, jih prestrežejo ali pa vdrejo v sistem banke ali trgovca. V času pandemije je število spletnih nakupov strmo poskočilo, kar je bila samo še voda na mlin goljufov.

Oktober je mesec kibernetske varnosti. Želimo, da si tudi ti podkovan z znanjem o spletnih prevarah. Da boš naslednjič ob srečanju takšnega oglasa vedel, da gre za prevaro smo zate pripravili nasvete kako jih prepoznati.

6 nasvetov, kako se lahko izogneš spletnim prevaram:

  • Prek spleta nakupuj le na preverjenih spletnih straneh z oznako »https« (in ne »http«) oz. le tam, kjer pri plačilu zahtevajo trimestno varnostno številko (CVV) s hrbtne strani kartice.
  • Vklopi obveščanje o kartičnih transakcijah.
  • Na kartici si nastavi limit, saj z njim omejiš tudi spletne goljufe.
  • Spletnih nakupov nikoli ne opravljaj na javnem Wi-Fi omrežju, saj nimaš nadzora nad njegovo varnostjo. Mobilni podatki so v tem primeru mnogo bolj varni.
  • Redno posodabljaj zaščitno programsko opremo na računalniku in pametnem telefonu.
  • Kartičnih podatkov nikoli ne posreduj prek telefona ali elektronske pošte.

Morda ti pri varnih spletnih nakupih lahko pomaga tudi kartica mBills Mastercard. Kartica mBills Mastercard ti omogoča, da si nastaviš limit in ga kadarkoli spremeniš. Poleg tega za popoln pregled ob vsaki kartični transakciji prejmeš potisno obvestilo. Za še večjo varnost lahko kartico mBills Mastercard kadarkoli blokiraš v mobilni denarnici mBills, kadarkoli lahko v aplikaciji spremeniš PIN številko svoje kartice, imaš stalen vpogled v vsa plačila in si celo onemogočiš plačila izven EU. Enostavno in varno!

Še nekaj dejstev, ki dokazujejo, da so spletni goljufi neprestano na preži za nepazljivimi posamezniki:

  • V nacionalnem odzivnem centru za kibernetsko varnost SI-CERT, so v letu 2020 obravnavali 2775 različnih goljufij.
  • Povprečna vrednost ukradenega denarja pri spletnih goljufijah povezanih s kriptovalutami je bila v letu 2020 kar 20.000 €.

Klikaj pametneje in pretentaj spletne goljufe!

MBILLS nikoli ne počiva! Prijavi se in ne zamudi nobene novosti, ki smo jo pripravili zate.

prijava na e-novice MB