7 najpogostejših zmot o uporabi mobilne denarnice

25/01/2018

Ljudje smo včasih prav posebna bitja. Pred nosom imamo nekaj imenitnega, pa tega ne izkoristimo. Zakaj? Ker je drugačno in nepoznano. Znova in znova nevede ustvarjamo predsodke do nečesa novega.

Verjetno si bil tudi ti kdaj v takšni situaciji, kajne?

Ampak to vodi do mitov in zmot, v katere prehitro verjamemo. Sploh kar se tiče napredne tehnologije, med katere spadajo tudi mobilne denarnice. A izpustiš lahko praktično in imenitno izkušnjo, ker nečemu tako priročnemu, kot je mobilna denarnica, ne daš priložnosti.

Zato je čas, da razčistimo tiste najpogostejše zmote o večini mobilnih denarnic, tudi o mobilni denarnici mBills, ki jih veliko posameznikov, morda tudi ti, sprejema za resnične.

1. Mobilna denarnica je mobilna aplikacija moje banke.

Mobilna denarnica nikakor ni enako mobilna banka. Gre za povsem ločeni zadevi. Mobilna banka pomeni, da z aplikacijo na telefonu lahko dostopaš do svojega bančnega računa in z njim upravljaš. Tako kot bi to to počel preko spletne banke.

Mobilno denarnico, kot je mBills, lahko uporabljaš ne glede na to, pri kateri banki imaš odprt bančni račun. Odvisen nisi niti od telekomunikacijskega operaterja, pri katerem imaš sklenjeno naročniško razmerje. Gre pa za to, da je aplikacija na telefonu pravzaprav zamenjava za tvojo fizično denarnico. Ja, tisto, ki jo moraš vedno nositi v torbi ali žepu. Mobilna denarnica te tega odreši.

2. Z mobilno denarnico lahko le plačujem položnice.

Položnice so nekaj, kar seveda lahko plačuješ z mobilno denarnico. Ni pa to edina stvar. Plačuješ lahko vse račune v lokalih in trgovinah, s katerimi ima ponudnik mobilne denarnice sklenjeno pogodbo, z drugimi uporabniki iste mobilne denarnice pa si hitro nakazuješ denar. Opravljaš lahko tudi nakupe preko spleta in celo naročaš blago s skeniranjem QR kode.

Če se ti kaj od tega vseeno sliši zapleteno, verjemi, da ni. Verjetno pa je razumljivo, da nujno potrebuješ pametni telefon, ki ga skoraj gotovo imaš.

3. Če mi nekdo ukrade mobilni telefon, lahko prosto razpolaga z mojim denarjem.

Ta zmota je verjetno najbolj razširjena med ljudmi. Ampak vseeno je samo to – zmota. Zagotovimo ti lahko, da je denar v mobilni denarnici bolj na varnem kot v tvoji fizični. Če ti kdo ukrade slednjo, je denar v njegovih rokah. Če pa se zgodi, da ti nepridiprav izmakne telefon, do denarja ne more prosto dostopati.

Za vstop v aplikacijo je v prvi vrsti potrebna PIN koda ali prstni odtis. Prav tako pa lahko mobilno denarnico nemudoma blokiraš in jo nato samo na novo vzpostaviš na drugem telefonu. Smo te pomirili, a ne?

Res so vse skrbi nepotrebne. Tudi kar se tiče nas kot ponudnika mBills denarnice. Imamo namreč dovoljenje Banke Slovenije za izdajanje e-denarja in opravljanje plačilnih storitev. Vaš denar je tako shranjen na varnem mestu.

4. Mobilna denarnica ni tako varna s strani zaščite podatkov kot fizična denarnica.

Še ena skrb, ki ti po nepotrebnem povzroča sive lase. Podatki o plačilih, lokaciji plačil, zneskih, vsebini nakupov in kakršnihkoli drugih podatkov, povezanih s tvojimi aktivnostmi, niso nikomur razkriti. Vse je 100 % zaupno.

Prav imaš – ko plačuješ z gotovino, tvoje dejanje nikoli ni vezano neposredno nate. A v fizični denarnici imaš zagotovo še en kup bančnih kartic in kartic zvestobe, kjer puščaš sled na podoben način.

Glede na to, da gre pri mobilni denarnici za tehnološko inovacijo, smo poskrbeli, da je mBills denarnica zavarovana tudi na način, da onemogoča hkratno delovanje nekaterih aplikacij, ki bi imele možnost snemanja zaslona. Tvoji podatki so torej vedno zaščiteni.

5. Za uporabo mobilne denarnice je potrebnega veliko tehnološkega znanja.

Mobilne denarnice so med seboj resda različne. Nekatere so bolj zapletene za uporabo, spet druge manj. A v osnovi je želja vseh mobilnih denarnic, da v prihodnje zamenjajo fizične. Torej je vedno poudarek na praktičnosti in priročnosti.

Pri mBills je naš glavni cilj narediti celotno uporabniško izkušnjo kar se da enostavno. Takšno, da se bo znašel vsak, od najstnika, ki je dobil svoj prvi pametni telefon, do babice, ki bi rada hitro plačala živila za nedeljsko kosilo na tržnici.

Tehnološko znanje je sicer nujno. Ampak v minimalnih odmerkih. Če obvladaš osnove mobilnih naprav, si na pravi poti. Hkrati pa je sam dizajn tako vsestranski, da je primeren prav za vsakogar.

Na tvoje vprašanje “A se mi splača?” ponosno odgovarjamo pritrdilno. Stroška ob prenosu aplikacije ali mesečne naročine ni.

6. Uporaba mobilne denarnice s seboj prinaša visoke provizije.

Oh, te provizije. Nihče jih nima rad. Tudi mi pri mBills ne. Zato je to naša velika prednost in tvoja super priložnost. Na tvoje vprašanje “A se mi splača?” ponosno odgovarjamo pritrdilno. Stroška ob prenosu aplikacije ali mesečne naročine ni.

Kar pa se tiče plačil, pa so skoraj vsa plačila brezplačna, torej ne predvidevajo provizije. Takšna so pri nas recimo:

  • mBills GO (hitra plačila),

  • mBills SCAN (plačila davčno potrjenih računov),

  • mBills AIR (nakazila na druge telefonske številke),

  • mBills WEB (plačila na spletu),

  • mBills QR (plačila s slikanjem QR kode) ter tudi

  • mBills IN-APP (plačila v mobilnih aplikacijah).

Edina izjema je mBills TOUCH (plačilo e-računov in položnic). Za plačilo e-računa boš odštel zgolj 0,25 €,kar je ena najugodnejših provizij v slovenskem prostoru. Ampak veš, kaj je še dodatna prednost? Da e-račune plačuješ neodvisno od delovnih časov in bančnih urnikov.

Brezplačno je tudi samodejno polnjenje mBills, ki je najbolj priljubljen način polnjenja.

7. V mobilno denarnico denarja nikakor ne morem dobiti takoj.

Tukaj imaš na voljo več možnosti, vse je odvisno od tvojih preferenc. A vsekakor se najde tudi takšna opcija, ki ti omogoča takojšen prenos denarja v denarnico.

To storiš tako, da se preprosto ustaviš na najbližjem Petrolovem servisu in vplačaš gotovino. Tako je denar v mobilno denarnico naložen v istem trenutku in z njim že lahko razpolagaš.

Zdaj se lahko samo še nasmehneš, ker si verjel kateri izmed teh zmot, ki krožijo naokoli. Leto 2018 je pravi čas, da stopiš na vlak sodobnosti in tehnološkega napredka.

Če pa je se ti poraja še kakšno dodatno vprašanje o uporabi mobilnih denarnic, mBills ali čemerkoli povezano s to temo, lahko marsikateri odgovor poiščeš tukaj.

Petrol Pay nikoli ne počiva! Prijavi se in ne zamudi nobene novosti, ki smo jo pripravili zate.

prijava na e-novice MB