3 glavne razlike med mobilno denarnico in mobilno banko

06/04/2018

Pogosta dilema med uporabniki mBills in tistimi, ki razmišljajo, da bi to postali: “Imam mobilno banko – zakaj bi torej potreboval še mobilno denarnico? Kaj so razlike med obema rešitvama?

Pravzaprav so razlike med mobilno denarnico in mobilno banko precejšnje.

Z mobilno banko se na primer ne moreš sprehajati po trgovinah in nakupovati, mobilna banka ti prav tako ne omogoča plačevanja računov v restavracijah ali pa nakupovanja na tržnici. Resda je v več ozirih priročna, ne reši pa težav z iskanjem drobiža za plačilo parkirnine, s hranjenjem šopa papirnatih računov in množice kartic zvestobe v denarnici ter s čakanjem v dolgih vrstah na blagajni.

Rešitev, ki te probleme zaobide, je mobilna denarnica. Ustvarja novo plačilno realnost in v tvoje življenje vnaša praktičnost in enostavnost.

Le poznavanje ključnih razlik med mobilno banko in mobilno denarnico ti lahko omogoči, da se odločiš za pravo rešitev, ki odpravlja tvoje najbolj boleče probleme s področja financ. Zato te vabimo k branju članka o glavnih ločnicah, ki mobilno denarnico razlikujejo od mobilne banke.

1. Mobilna denarnica je neodvisna od bančnega ponudnika in mobilnega operaterja

Mobilna banka ti omogoča, da z aplikacijo na telefonu lahko dostopaš do svojega bančnega računa pri določeni banki in z njim upravljaš. Tako kot bi to počel preko spletne banke. Mobilno denarnico, na primer mBills, pa lahko uporabljaš ne glede na to, pri kateri banki imaš odprt bančni račun. Odvisen nisi niti od telekomunikacijskega operaterja, pri katerem imaš sklenjeno naročniško razmerje.

mBills je tako na voljo vsem. Bančnega računa niti ne potrebuješ, vse kar rabiš, je pametni telefon, ki postane tvoja nova denarnica. Če pa bančni račun imaš, ga lahko preprosto povežeš s svojo mobilno denarnico in jo z njega napolniš.

To, da mobilna denarnica ni vezana na nobeno specifično banko, ti prihrani preglavice in zamudne procese ob presedlanju k novemu bančnemu ponudniku in njegovemu sistemu digitalnega bančništva. Enako velja za mobilnega operaterja, katerega lahko brezskrbno menjaš brez kakršnihkoli zapletov ali dodatnih stroškov.

2. Kdor uporablja mobilno banko, še vedno plačuje z gotovino in karticami

Si kdaj po večernem teku ali pa rekreativni košarki na igrišču želel s prijatelji na zasluženo pivo ali na zdrav smoothie? Vse, kar si imel s sabo, pa so bili ključi od stanovanja in telefon? Se ti je kdaj zgodilo, da si se odpravil na daljšo pot in nekje na sredini ugotovil, da je denarnica pomotoma ostala doma?

Z mobilno denarnico lahko brez težav kupiš pijačo v bližnjem lokalu ali pa gorivo na bencinskem servisu. Tako se izogneš sitnostim izposoje in vračanja denarja ali pa obračanja na pol poti do cilja in se vožnje nazaj domov. Z aplikacijo mBills lahko račun plačaš s svojim mobilnim telefonom, ki ga imaš tako ali tako vedno s seboj.

Mobilna banka za razliko od mobilne denarnice v prvi vrsti ni namenjena plačevanju. Omogoča ti predvsem vpogled v dogajanje na tvojem bančnem računu – spremljanje prilivov in odlivov. Zato ti v situaciji, ko želiš plačati s telefonom, praviloma ne bi mogla pomagati.

Če uporabljaš mobilno banko, boš v žepu še vedno potreboval nekaj bankovcev in drobiža ter plačilno kartico. Cilj mobilne denarnice pa je, da lahko gotovino in kartice pustiš doma ter vrhunski dan preživiš samo s telefonom.

Mobilna denarnica in mobilna banka se torej odlično dopolnjujeta – lahko bi rekli, da gresta »z roko v roki«.

3. Cilj mobilne denarnice je nadomestiti fizično

Za trenutek pomisli, katere naloge opravlja tvoja fizična denarnica oziroma tisto, kar hraniš v njej. Z drobižem si privoščiš kavo na avtomatu ali plačaš parkirnino, s karticami na primer opraviš nakup vsakdanjih živil v trgovini, plačaš bencin ali boljšo polovico pelješ na večerjo. Na pošti poravnaš mesečne položnice. Gotovino potrebuješ, da prijatelju vrneš sposojeno vsoto denarja, kreditno kartico pa, da opravljaš spletne nakupe.

Mobilna banka do neke mere olajša nadzor in upravljanje osebnih financ, ne more pa zamenjati tvoje fizične denarnice. Glavni cilj mBills pa je storiti ravno to.

Tvoja fizična denarnica pa je polna še nečesa, česar se zagotovo želiš znebiti. Papirnatih računov. Če plačaš z mBills, v mobilno denarnico prejmeš elektronski račun. Kot ustreznega ga priznava tudi Finančna uprava Republike Slovenije, zato je popolno nadomestilo fizičnega računa. Ne samo, da hramba papirnatih računov ni več potrebna, arhiv računov na telefonu ti bo olajšal tudi uveljavljanje garancij.

Nenazadnje se z mobilno denarnico lahko znebiš kupa kartic zvestobe. mBills omogoča namreč povezavo s sistemi zvestobe ter tvoje točke in ugodnosti obračuna hkrati s plačilom.

Če uporabljaš mobilno banko, boš v žepu še vedno potreboval nekaj bankovcev in drobiža ter plačilno kartico. Cilj mobilne denarnice pa je, da lahko gotovino in kartice pustiš doma ter vrhunski dan preživiš samo s telefonom.

Kaj je Najboljša rešitev zate?

Z uporabo mobilne banke dobiš platformo, ki spletno upravljanje z bančnim računom prenese na mobilni telefon. Omogoča ti vpogled v stanje na tvojem bančnem računu, spremljanje prilivov in odlivov, prenos iz bančnega računa na varčevalni račun in podobno.

Za poenostavitev in olajšanje plačevanja pa ti lahko odlično služi mobilna denarnica. Praktično je imeti vse na enem mestu – od arhiva računov in povezave s sistemi zvestobe do možnosti plačila parkirnine, kave, goriva in ostalega.

Mobilna denarnica in mobilna banka se torej odlično dopolnjujeta – lahko bi rekli, da gresta »z roko v roki«.

Za uporabo mobilne banke se lahko dogovoiš pri svoji banki. Če se želiš pridružiti vsem, ki plačujejo z mobilno denarnico, pa si lahko le-to preneseš iz Google Play ali App Store z nekaj dotiki zaslona.

MBILLS nikoli ne počiva! Prijavi se in ne zamudi nobene novosti, ki smo jo pripravili zate.

prijava na e-novice MB