Zakaj mobilno plačevanje še ni poslalo gotovine v zgodovino?

17/02/2018

Koliko ljudi poznaš, ki še vedno uporabljajo ročni kalkulator, budilko na nočni omarici, namizni koledar in papirnati zemljevid?

Verjetno jih lahko prešteješ na prste ene roke. Obstaja namreč alternativa – telefon, ki združuje vse te funkcije v eni napravi. Številni strokovnjaki in Googlova analiza trendov zanimanja za področje finančnih tehnologij kažejo, da bo tudi fizična denarnica kmalu na seznamu zgornjih “izumrlih” produktov. Zamenjal jo bo namreč telefon.

A raziskava Evropske Centralne Banke o uporabi plačilnih sredstev v evro območju je pokazala, da je danes 79 % plačil še vedno izvedenih z gotovino, 19 % pa s kartico.

Prav si preračunal. Delež plačil, izvedenih drugače kot z gotovino ali s kartico, je le 2 %. Zanimalo nas je, kje tičijo vzroki, da je delež mobilnega plačevanja še vedno tako nizek in kaj bi moralo mobilno plačevanje ponuditi, da bi lahko zavzelo večji del trga.

Hitrost in preprostost mobilnega plačevanja

Če si že uporabljal katero izmed mobilnih rešitev za plačevanje, verjetno poznaš postopek. Odkleneš telefon, odpreš aplikacijo, vneseš geslo, se vpišeš, sledi nekaj sekund, da pos-terminal izvede plačilo, in ne, ni še konec. Velikokrat je potrebno na pos-terminal vnesti še PIN kodo ali podpis. Tukaj ni dileme, proces je bolj zamuden kot pri tradiconalnih načinih plačevanja.

Ampak! Ne prehitro namrščiti obrvi. Ni nujno, da vsaka mobilna rešitev deluje na tak način. Sistem mBills je povezan neposredno z blagajniškim sistemom in ne z obstoječo tehnologijo in pos-terminali. To pomeni, da je dovolj zgolj ena aktivnost – za plačilo le pokažeš  črtno kodo na zaslonu telefona. Voila, uporabniška izkušnja je takoj dosti boljša.

Uporaba opreme in naprav, ki so že na voljo

Novi pos-terminali, zamenjava programske opreme in podobno zahtevajo velik finančni vložek s strani ponudnikov blaga in storitev. To je eden od pomembnih razlogov, zaradi katerega se ne odločajo za sodelovanje s ponudniki mobilnega načina plačevanja. S tem bi si namreč nakopali precej težav in dodatnih stroškov. Tukaj se zatakne in mobilno plačevanje zato do danes še ni prešlo v masovno uporabo.

Postavi se v vlogo vodje restavracije. Če bi lahko uvedel mobilno plačevanje, brez da bi s tem sam imel strošek in dodatno delo, bi to storil? Zelo verjetno. Zato je prihodnost svetla za tiste ponudnike mobilnega plačevanja, ki omogočajo vklop mobilnega plačevanja povsem brez nakupa dodatnih naprav in opreme. V MBILLS smo se na primer oprli na sistem davčnih blagajn – zato lahko ti kot uporabnik račun enostavno plačaš tako, da slikaš QR kodo, ki je že tako ali tako natisnjena na spodnjem delu računa.

Celovitost izkušnje v eni aplikaciji

Plačilo s kovanci na parkomatu, plačilo položnice na poštnem okencu, vračilo denarja prijatelju v spletni banki, plačilo z debetno kartico na bencinski črpalki in plačilo s kreditno kartico na spletu. To je zmeda, katere se tudi ti kot ozaveščen potrošnik verjetno želiš znebiti. Za zmeraj.

Na trgu obstajajo številne rešitve za mobilno plačevanje. Ne dvomimo, da poznaš vsaj eno. Različne rešitve pa s seboj prinašajo različne uporabniške izkušnje, različne funkcionalnosti ter različne načine plačila za različne situacije. Poleg tega je mnoge od njih možno uporabljati le, če imaš telefon določene znamke in če kupuješ v določeni trgovini.

Potrošnik pa si najbolj želi prav celovite nakupne izkušnje na enem mestu. MBILLS si je zato zastavil ambiciozno vizijo. Postaviti standard mobilnega plačevanja v Sloveniji in širši regiji in omogočiti potrošniku, da s telefonom plačuje komurkoli, kjerkoli in kadarkoli.

Navada je železna srajca

Zakoreninjene navade je težko spremeniti. Do zdaj si se gotovo že znašel v situaciji, ko si se tega tudi sam zavedel, kajne?

Pri plačilih ni nič drugače. Gotovina in kartice nas spremljajo že odkar pomnimo, zato se tudi kot potrošniki zanašamo nanje. Raziskave so pokazale, da je to eden pomembnejših dejavnikov, zakaj ljudje iz žepov še vedno vlečejo fizične denarnice.

Ampak vsako navado se da spremeniti, če za to obstaja dovolj dober razlog. Enostavnost in praktičnost to zagotovo sta. Poleg tega pa se tudi trendi premikajo v to smer. Zakaj torej ne bi že danes uporabil telefona namesto denarnice?

Razširjenost je nujen naslednji korak

Uporaba gotovine in kartic je sprejeta praktično povsod. Če imaš v denarnici oboje, veš, da greš lahko kamorkoli, pa boš lahko kupil, kar želiš.

Razširjenost sprejemanja kartic in gotovine, pa je tudi eden izmed dejavnikov, zakaj sta to dandanes še vedno prvi izbiri, ko pride do plačevanja. Nobeden izmed igralcev na področju mobilnega plačevanje trenutno ne more zagotoviti tako široke uporabe. Ne tuj, ne slovenski. Zato je eden glavnih ciljev podjetja MBILLS v letu 2018 omogočiti ravno plačevanje povsod.

Plačilo in sistem zvestobe morata biti združena

Sistemi zvestobe so priljubljeni med potrošniki. Če jih ne koristiš ti, pa so gotovo pomembni za marsikoga od tvojih bližnjih.

Ne bi bilo slabo imeti rešitve, ki bi beležila vse kartice zvestobe, kupone, promocijske kode in podobne ugodnosti ter jih tudi avtomatsko upoštevala pri nakupu, kajne?

A večina mobilnih načinov plačevanja s sistemi zvestobe ni povezanih. Izjema so lahko ravno mobilne denarnice in to je njihova velika prednost. Lep primer je mBills GO (plačilo s črtno kodo na telefonu), ki omogoča oboje – plačilo in hkrati tudi sistem zvestobe.

Grajenje zaupanja je ključ

Še vedno nizek odstotek uporabe mobilnega plačevanja je tudi posledica tega, da je marsikdo skeptičen do ponudnikov mobilnih storitev, ponudnikov mobilnega plačevanja ter uporabljene tehnologije. Razumljvo, saj gre vendar za tvoje finance!

A ko zeleno luč poslovanju da institucija, kot je Banka Slovenije, ni razloga za skrb. Poleg nje je uresničevanje MBILLS vizije podprl tudi Petrol, ki kot pomemben igralec na slovenski sceni daje veliko kredibilnost.

Je iskanje drobiža, s katerim želiš plačati parkirnino, res najboljši način plačila? Je to, da s seboj nosiš polno denarnico gotovine, plačilnih kartic in kartic zvestobe, res nekaj nujnega? Kljub temu, da je to danes pri večini potrošnikov še vedno realnost, pa že obstajajo rešitve mobilnega plačevanja, ki so boljša alternativa tradicionalnim načinom plačevanja.

Če želiš preizkusiti, kako izgleda mobilno plačevanje v praksi in kaj ponuja, si prenesi aplikacijo mBills iz Google Play ali App Store, če pa imaš svoje podjetje pa se lahko v manj kot minuti priključiš tule.

MBILLS nikoli ne počiva! Prijavi se in ne zamudi nobene novosti, ki smo jo pripravili zate.

prijava na e-novice MB