Kako si postaviti finančne cilje?

07/01/2022

Novo leto ali z drugimi besedami čas novih začetkov. Je bila tudi ena izmed tvojih zaobljub, da boš v tem letu prihranil več denarja ali pa imel boljši nadzor nad svojo potrošnjo? Če je tvoj odgovor DA, si na pravem naslovu. V tem blogu boš našel nasvete, kako si postaviti in osvojiti finančne cilje ter 3 konkretne primere prav teh. In še najpomembnejše vprašanje: Kdaj začeti? Kot vedno je odgovor ZDAJ!

Pogled nazaj …

Preden pa se ozreš v 2022, naredi hiter pregled svoje porabe v prejšnjem letu. Tako boš ugotovil kaj ti gre dobro od rok in kje je še prostor za izboljšavo. Tudi če si v lanskem letu nisi beležil porabe, ne skrbi. Pametna denarnica jo je namesto tebe v Analitiki transakcij.

Kako do Analitike transakcij v pametni denarnici in kaj ta prikazuje?

  • Na domačem zaslonu izberi zavihek »Transakcije« in nato »Analitika«.
  • V zavihku najdeš razvrstitev vseh plačil v kategorije glede na vrsto nakupa in grafični pregled porabe denarja.
  • Izberi začetni datum (1.1.2021) in končni datum. (31.12.2021)
  • Prikaz ti pokaže tvoje odhodke in prihodke. Za kaj si minulo leto zapravil največ denarja? Za kavice, oblačila in obutev ali za transport? Hitro preveri v aplikaciji. V njej vidiš tudi koliko denarja si prejel nazaj v denarnico z cashbackom. Poskrbi, da ga boš v letošnjem letu še več!

Pogled naprej …

Kako si postaviti finančne cilje?

  • Ugotovi, kaj želiš doseči. Morda je to redno varčevanje, zaslužiti več denarja ali si postaviti nov mesečni proračun? Začni z jasnim definiranjem svojih ciljev.
  • Razvrsti kateri cilji so kratkoročni in kateri bodo del tvoje dolgoročne strategije.

Kako osvojiti finančne cilje?

  • Za vsak cilj posebej sestavi načrt, kako ga boš dosegel. Razmisli na katere načine lahko ta cilj dosežeš. Jasno definiraj svoj končni cilj – na primer: V letu 2022 bom prihranil 2000 € za potovanja.
  • Vse cilje, načine kako jih boš dosegel in končni cilj zapiši. Lahko na list papirja, v svoj planer ali beležko na telefonu. Ključno je, da imaš mesto zapisanega vedno pri roki.
  • Spremljaj svoj napredek in ga beleži. Priporočamo, da ga beležiš na isto mesto kot seznam ciljev. Tako imaš vse na enem mestu.
  • Imej nadzor nad vsem denarjem. Tako nad prihodki kot odhodki.

3 finančni cilji, ki se jih lahko lotiš zdaj! 

Postavi proračun in živi v skladu z njim.

Večina strokonjakov se strinja, da si je pametno postaviti proračun. Zakaj? Odgovor se skriva v naslednjem pregovoru: »Ne moreš vedeti kam greš, dokler ne veš, kje si zdaj.« Kar pomeni, da jasno opredeli višino svojih prihodkov in stroškov. Hkrati boš spoznal svoje finančne omejitve. Postaviš si lahko tedenski, mesečni in celo letni proračun.

 Ustvari varčevalni račun za nujne primere.

Gre za sklad v katerem hraniš denar za izredne oz. nenačrtovane situacije, kot je na primer okvara tvojega avtomobila. Kot osnovo je vanj smiselno dodati med 500 in 1000 €. Nato pa mesečno vanj nakaži isti znesek, npr. 50 €. Ustvariš si lahko tudi druge sklade, kot na primer žepek za potovanja/doživetja ali pokojninski sklad. Še vedno pa naj bo račun za nujne primere tvoja prioriteta. Saj veš, da si lahko varčevalni račun ustvariš tudi v mBills Šparovčku, kajne?

Začni investirati.

Še zmeraj ne veš zakaj je toliko govora o investiranju? Investicija je za tvoj denar to, kar je vadba za tvoje telo – oboje zagotavlja kondicijo, disciplino in vzdržljivost na dolgi rok. Invsetiranje  pravzaprav pomeni, da določen znesek denarja nameniš, da se ti ta na dolgi rok poveča. Obstajajo številni miti o njem, ti pa so v večini le posledica malomarnega znanja. To da za začetek investiranje potrebuješ poln bančni račun sploh ni res. Kar potrebuješ je le nekaj znanja. Tematika je sicer res bolj obsežna, a z malo truda se jo lahko nauči vsakdo.

Naj bo leto 2022 polno pametnih odločitev. Ena izmed njih je lahko tudi postavitev finančnih ciljev. Tvoja denarnica bo brez dvoma navdušena. Prav tako tudi ti čez eno leto.

Tvoja edina pametna denarnica.

MBILLS nikoli ne počiva! Prijavi se in ne zamudi nobene novosti, ki smo jo pripravili zate.

prijava na e-novice MB