So spletni nakupi (ne)varni?

28/04/2020

V zadnjih letih je spletno nakupovanje postalo zelo popularno, saj je le z nekaj dotiki zaslona mogoče naročiti praktično kateri koli izdelek iz katere koli države na svetu. Obenem se je v zadnjem mesecu zaradi zaprtja mnogih fizičnih prodajaln za spletni nakup odločilo tudi veliko posameznikov, ki takšnega načina nakupovanja v običajnih okoliščinah najbrž ne bi preizkusili. Ker bomo glede na trenutne trende spletne nakupovalne košarice vedno pogosteje polnili tudi po krizi,je zelo pomembno, da svoje nakupe na spletu opravimo varno. V tem blog prispevku ti bomo zato zaupali, na kaj moraš biti še posebej pozoren pri spletnem nakupovanju in kako se dodatno zavaruješ s kartico mBills Mastercard®.

Prvi korak: Preveri spletno stran

Varnost spletnega nakupovanja ni vedno odvisna samo od plačilne metode, ki jo uporabljaš, in načina njene uporabe. Prvi korak, s pomočjo katerega že lahko zaznaš morebitno spletno prevaro, je pregled podatkov o spletne strani.

Zagotovo je nakupovanje najvarnejše v trgovinah, ki jih že poznaš in jim zaupaš, saj so med ljudmi dobro poznane. Kljub temu pa lahko izdelek, ki ti je všeč, po ugodnejši ceni najdeš tudi na nepoznani spletni trgovini. Ali veš, kako v takšnem primeru preveriš, če je nakupovanje na izbrani strani varno?

Tako kot ima vsaka fizična trgovina svoj fizični naslov, ima vsaka spletna trgovina svoj naslov na spletu, ki mu pogovorno rečemo kar link, bolj strokovno pa URL, kar pomeni Uniform Resource Locator. Če je določena spletna stran varna, se na začetku vrstice s tem naslovom pokaže tudi znak ključavnice (?), ki ponazarja varnost spletne strani. Nekateri nepridipravi želijo zaupanje v spletno stran povečati tudi s ponarejanjem znaka ključavnice, zato je pomembno, da preveriš, ali je ključavnica umeščena pa pravo mesto. Naslov varnih strani se začne s kratico https, pri čemer črka s pomeni varno povezavo (secure).

Drugi korak: Preveri možnost vračila izdelkov

Pri spletnem nakupovanju se lahko hitro zgodi, da nam izdelek, ki ga dobimo po pošti, ni všeč ali pa nam ne ustreza velikost. V tem primeru želimo izdelek seveda vrniti in po možnosti zamenjati za ustreznejšega. Naš nasvet je, da pred oddajo naročila vedno preveriš, na kakšen način lahko vrneš kupljene izdelke. Večina varnih spletnih trgovin ima zelo natančno opredeljeno politiko vračanja izdelkov. Če pa neka spletna trgovina tega protokola nima urejenega, to lahko predstavlja težavo za tvoje vračilo. Svetujemo ti, da v takem primeru spletno trgovino kontaktiraš še pred naročilom in osebje vprašaš, kakšno politiko ima podjetje glede vračil.

Plačuj na spletu s kartico mBills, ki jo naročiš kar v mobilni denarnici mBills.

Tretji korak: Plačilo spletne košarice

Če je spletna trgovina uspešno prestala naš prvi in drugi korak, je to dober znak, da bo spletni nakup varen. Kljub temu pa je pozornost treba nameniti tudi trenutku, ko dejansko opravljaš plačilo izdelkov iz spletne košarice.

Svetujemo ti, da v spletnih trgovinah uporabljaš znane metode plačevanja, kot je denimo plačilo s kartico. Če ti spletna stran ponuja drugačne, nepoznane načine plačila, ti svetujemo, da se o slednjih predhodno pozanimaš. Nekatere nove ali pa tudi znane metode lahko od tebe zahtevajo različne podatke, ki so za izvedbo plačila nepomembni, za osebo na drugi strani pa zelo koristni pri izvajanju goljufije.

Za plačilo s kartico mBills Mastercard spletno mesto od tebe vedno zahteva številko kartice, podatek o njeni veljavnosti in trimestno CVC kodo, ki jo najdeš na zadnji strani kartice. Večina varnih spletnih trgovin uporablja tudi poseben varnostni protokol, pri katerem za potrditev plačila na svoj mobilni telefon prejmeš šestmestno kodo, ki jo vpišeš v zahtevano polje. Informacije o PIN kodi kartice, datumu rojstva ali družinskih članih niso podatki, ki bi jih spletne trgovine potrebovale za opravljanje transakcije.

Četrti korak: Preberi splošne pogoje, preden jih sprejmeš!

Le kdo ne bi sodeloval v nagradni igri za brezplačen novi iPhone? V splošnih pogojih takih iger so zapisane vse informacije o pravilih, s katerimi se strinjaš takoj, ko pritisneš na gumb za potrditev. Ker seveda informacij ne prebereš, si lahko kaj kmalu žrtev goljufije.

Zelo pogosti so denimo primeri spletnih goljufij, pri katerih uporabniki nevede pristanejo tudi na pogoje, kot je bremenitev kartice za 50 evrov v naslednjih treh dneh. Marsikdo to opazi šele čez kak mesec, ko je z njegovega računa izginilo že več kot 100 evrov. Če te doleti kaj takšnega, v večini primerov žal ne boš upravičen do povračila, saj si se strinjal s sodelovanjem, pa čeprav nevede.

S katrico mBills Mastercard upravljaš kar preko svojega telefona. #ostanidoma z mBills

Super ponudbe v elektronski pošti? Čas za nakup le še danes do polnoči?

V zadnjem času si verjetno na svoj elektronski naslov prejel kar nekaj ponudb za različne ugodnosti, ki pa te lahko zelo hitro zavedejo. Preden se odločiš za nakup, preveri, kdo ti pošilja ponudbo in nato upoštevaj vse korake, ki smo jih navedli že zgoraj.

Ali je moja kartica mBills Mastercard varna za nakupovanje na spletu?

S kartico mBills Mastercard lahko varno plačuješ tudi na spletu. Ker ti kartica omogoča, da z njo upravljaš sam, se namreč lahko na preprost način izogneš marsikateri nevšečnosti. Svetujemo ti, da imaš svoj limit za spletna plačila vedno nastavljen na 0 evrov, tik pred nakupom pa ga nastaviš na želeno vrednost. Po opravljeni transakciji ga zopet takoj nastavi na 0 evrov in se s tem izogni morebitnim nezaželenim transakcijam. Sprememba se zgodi takoj, ko jo vklopiš v mobilni denarnici. Kot vklop in izklop stikala za luč.

V primeru, da sumiš zlorabo svoje kartice, slednjo lahko  kadarkoli blokiraš v svoji mBills denarnici, in sicer vzavihku »Kartice«. Če naknadno ugotoviš, da do zlorabe ni prišlo in si nakup s kartico opravil sam, jo lahko deblokiraš in ponovno uporabljaš. Ostale dodatne varnostne nasvete, za katere lahko poskrbiš tudi sam, pa smo že zapisali v tem blog prispevku.

Poskrbi za varnost pri spletnem nakupovanju in brezskrbno nakupuj svoje najljubše izdelke. Ker nakupovanje na spletu prinaša dvojno srečo – takrat, ko izdelek naročiš, in takrat, ko ti ga poštar dostavi.

Kaj si nazadnje naročil na spletu?

MBILLS nikoli ne počiva! Prijavi se in ne zamudi nobene novosti, ki smo jo pripravili zate.

prijava na e-novice MB